Curtea Constituţională (CCR) a respins, ieri, pentru a doua oară în decurs de un an, modificările aduse de PSD, ALDE şi UDMR Codului penal şi Codului de procedură penală. Cele două acte normative se vor întoarce la Parlament, pentru a fi puse în concordanţă cu deciziile CCR din ultimii ani.
Decizia a survenit într-un climat tensionat în justiţie generat de cazul de la Caracal, unde au fost ucise două adolescente.
Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie", o asociaţie profesională a procurorilor, a avertizat că, în cazul în care modificările adoptate de Parlament ale legislaţiei penale vor trece de testul de constituţionalitate, suspectul în cazul crimelor din Caracal nu va putea fi condamnat pe viaţă şi ar putea fi eliberat condiţionat după executarea unei jumătăţi din pedeapsă.
Imediat după decizia CCR, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze "pretinsa" reformă în domeniul penal, iar Parlamentului i-a cerut să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor "toxice" operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului.
În comunicatul de presă transmis de Administraţia Prezidenţială se arată: "Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare legii fundamentale. Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional. În acest context, (...) solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului".
Ludovic Orban, preşedintele PNL a declarat că toate amendamentele adoptate de PSD, ALDE şi UDMR la cele două acte normative vor trebui respinse în integralitate de Parlament.
Liderul liberal a precizat, într-un comunicat de presă: "Decizia Curţii Constituţionale (...) reprezintă o victorie amară după asaltul dat în ultimii ani de zile de coaliţia PSD-ALDE în favoarea infractorilor. În urma deciziei CCR ambele proiecte legislative trebuie respinse în ansamblul lor de Parlament, ceea ce recomandă şi Comisia de la Veneţia în raportul realizat asupra modificărilor aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Eventualele ajustări aduse legislaţiei trebuie să facă obiectul unui nou proiect de lege, supus consultării şi dezbaterii publice, în care să se ţină cont în mod real de observaţiile profesioniştilor".
Şi reprezentanţii USR au solicitat coaliţiei PSD-ALDE să renunţe la proiectele de modificare a codurilor penale. Ion Stelian, vicelider al grupului USR de la Camera Deputaţilor a spus: "Din fericire, această decizie a CCR este una favorabilă statului de drept, în sensul în care obiecţiile noastre au fost admise. Ar trebui luate de la zero proiectele de modificare a Codurilor penale. (...) Este absolut inimaginabil cum aceşti colegi ai noşti din Parlament din PSD, ALDE, UDMR au venit, fără să-i oblige vreo decizie a CCR anterioară, cu astfel de reglementări în folosul infractorilor. Singurele modificări care trebuie făcute sunt în sensul protecţiei victimei, nu a infractorilor".
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.
Magistraţii Curţii susţin că procedura nu a fost respectată de către Parlament, care nu a făcut corelările tehnice solicitate. Judecătorii CCR au identificat şi motive de fond pentru respingerea modificărilor aduse celor două coduri, precum netranspunerea în lege a deciziilor anterioare referitoare la abuzul în serviciu sau la prescripţie.