CCR: Fără pensii speciale la Avocatul Poporului

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 31 ianuarie 2019

Fără pensii speciale la Avocatul Poporului

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că pensia specială a lui Victor Ciorbea - de aproape 30.000 de lei - este neconstituţională.

Legea iniţiată de senatorul Şerban Nicolae şi a deputaţii Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, prin care era modificată şi completată legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, a fost adoptată în toamna trecută de coaliţia majoritară PSD-ALDE, care a beneficiat şi de voturile parlamentarilor UDMR şi ale celor ce reprezintă minorităţile naţionale.

Judecătorii CCR au stabilit că pensia Avocatului Poporului nu poate fi raportată la venitul unui magistrat al Curţii Constituţionale. Acesta este şi unul dintre motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis în contes­taţia depusă la CCR, document în care şeful statului arăta că pensia Avocatului Poporului nu poate fi aceeaşi cu a unui judecător constituţional, deoarece Avocatul Poporului are rang de ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 noiembrie 2018, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea legii 35/1997.

Şeful statului a invocat atât motive extrinseci de neconstituţionalitate, precum depăşirea termenului de dezbatere prevăzut de legea fundamentală sau transmiterea cu întârziere a punc­tului de vedere al Guvernului, cât şi motive intrinseci.

Printre acestea din urmă, preşedintele Iohannis a susţinut că prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie specială pentru Avocatul Poporului, în cuantum variabil, fără să se refere şi la cei care au exercitat în trecut această funcţie. De asemenea, actul normativ prevede că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale, dar textele sunt neclare în ceea ce priveşte cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceas­ta se va stabili şi se va actualiza în raport cu indemnizaţia Avocatului Poporului sau cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale.

Acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi constituie un privilegiu nejustificat faţă de ceilalţi demnitari cu acelaşi rang.

Or, nefiind clar la ce bază de calcul se raportează cuantumul pensiei speciale a Avocatului Poporului, acesta ar putea varia de la 15.960 lei şi 27.748 lei.

Dacă pensia se va calcula pornind de la indemnizaţia Avocatului Poporului (19.950 lei brut / lună), atunci cuantumul acesteia ar fi fost de 15.960 lei (80% din 19.950).

Dacă, în schimb, pensia specială se va calcula pornind de la indemnizaţia unui judecător al Curţii Constituţionale, la care se adaugă şi sporurile aferente, atunci cuantumul acesteia putea fi de 27.748 lei, adică 80% din 34.865 (29.269 lei indemnizaţia lunară brută + 5.416 lei sporuri lunare).

Mai mult, legea prevedea că pensia specială şi cea de serviciu pot fi cumulate cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare.

Şeful statului a mai contestat şi faptul că la numirea în funcţiile din cadrul instituţiei Avocatului Poporului se instituia prioritatea angajaţilor existenţi pentru ocuparea acestora, încâlcându-se principiul constituţional al egalităţii de şanse şi ocuparea funcţiilor doar prin organizarea unui concurs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb