CCR: Legea privind reducerea pensiilor speciale - neconstituţională

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 3 august 2023

CCR: Legea privind reducerea pensiilor speciale - neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis, ieri, că mai multe articole din legea de modificare a pensiilor speciale sunt neconstituţionale şi a retrimis actul normativ către Parlament.

Decizia a fost anunţată de preşedintele CCR, Marian Enache. El a afirmat că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

"Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (...) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie", a declarat Marian Enache.

Ulterior, CCR a precizat într-un un comunicat de presă că a fost admisă obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea constatând că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.I - IV, art. XIII alin.(5) şi (6) şi art. XV din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi anexele nr.1-3 la aceasta.

"În esenţă, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei, precum şi omisiunea reglementării unor dispoziţii tranzitorii efective în privinţa creşterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcţie, şi, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcţională/instituţională a principiului independenţei justiţiei în substanţa sa. De asemenea, se încalcă exigenţele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise şi previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu şi la eliminarea creşterii cu 1% a valorii de 80%, care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depăşeşte vechimea standard de 25 de ani. Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare", a explicat CCR.

Curtea a mai observat că "partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie".

"Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii. Curtea a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator, pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu", arată CCR.

Decizia CCR a fost analizată de reprezentanţii opoziţiei parlamentare, care au criticat-o prin prisma blocării fondurilor din PNRR.

Reprezentanţii partidului REPER au transmis că PSD "a făcut o reformă de ochii lumii a pensiilor speciale, lăsând în mod voit portiţe neconstituţionale".

Cătălin Drulă, preşedintele USR, a acuzat acuză PSD şi PNL că a salvat pensiile speciale cu ajutorul CCR, instituţie condusă de Marian Enache, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu. De aceea, liderul USR a solicitat conducerilor celor două Camere ale Parlamentului convocarea unei sesiuni extraordinare, în intervalul 7 august - 1 septembrie pentru a rediscuta şi readopta urgent legea privind pensiile speciale, deoarece primul efect al reîntoarcerii în Parlament a legii privind pensiile speciale îl reprezintă blocarea fondurilor din PNRR.

NOTĂ:

Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Escroci sunt si la CCR.Isi apara salariile obtinute nu etica si munca depusa.Nu cred ca vor fi atinse salariile si pensiile speciale.Prea multi escroci care decid profita de ele.

    Ia mai lasa-ne cu neconstitutionala! Constitutia se poate schimba prin referendum si basta. Ia hai sa intrebam romanii: pensii speciale doar la unii, sau pensii contribuite la toata lumea?

    F bine. Desfiintati toate celelalte posibilități de acordare in totalitate, , să rămână doar contributivitatea pentru toată lumea.Opriti furtul din banii publici prin legi cu dedicație.

    Trebuie schimbat constituția si ai terminat cu circul

    CCR s a urcat intr un turn de fildes auto proclamat, de unde (cand sunt interesati si servesc un scop) dau niste dezlegari verbale : unele drepturi le vad si pe altele le incalca! Dar a observat cineva ca CCR NU vede neconstititionalitatea legii de aprobare a vanzarii Petrom pentru ca se vand resursele subsolului, si in Constitutie scrie clar ca acestea cel putin sunt inalienabile! Numitii de la CCR se comporta ca in timpurile trecute, cu gaselnite si intorsaturi verbale secrete cu

    Arajnjapmente politicul care i a numit dar suntem in epoca retelelor socializare si media pe internet, aflam si judecam singuri ce e si nu e in Costitutie! Trezeste te CCR!!

    Daca nu si nu, Parlamentul sa modifice cadrul de functionare a CCR si limitele de interpretare permise!pina nu e prea tarziu!  

    Sa-ti judeci singur faptele si interesele , este constituțional ?

    Latrati ma ce degeaba latrati. Ei vor avea pensii si mai mari dupa 2024. Noi ceilalti vom avea pensii si mai mici. Pana la urma cinste lor ca isi apara drepturile. Noi tacem, latram un pic si apoi ei fac ce vor.

    Poate ne spune CCR si daca e neconstitutionala reducerea pensiilor speciale in urmatoarea situatie economica:

    Somajul Explodeaza la 18%; tineretul fara munca la 25%; NPLurile (creditele neperformante) la 15-25-28%; companii mari incep sa fuga cu capitalul din piata; taxele gov in tavan ca sa acopere caura; familii si firme mici pe genunchi si distruse de prabusrea economica; leu fata de alte valute internationale prabusit ca valoare; veniturile populatiei in grame aur prabusite iar la 2-3 grame de aur salariu pe luna... 

    Sa imi spuna CCR mai este constitutional atunci reducerea pensiilor speciale? 

    Va spun eu NU! Iar aceasta "neconstitutionalitate" va fi facuta cu dreptatea poporului prin alta forma de revolutie! 

    O alta "chichita" atat timp cat marirea "pensiilor speciale" nu loveste in legiel fundamentale din constitutie a cetatenilor" dreptul la fiata la munca la trai la liber schimb .... ele sunt constitutional marite! 

    Adica pe romaneste: atat timp cat poporul mananca se distreaza si crediteaza govul poate sa mareasca cheltuiala si ciordeala in alte directii... pe pariul govului ca populatia va contiuna sa plateasca taxe nominale in sus. 

    Ce fecem cand vine alt ciclu de fuga din tara a investitorilor? 

    Atunci se taie si spanzura la propriu! 

    Dar pana atunci mancati - distrati - creditati .... 

    Si Domnul Isareascu ar mai trebuii din cand in cand "intrebat" cel putin de "fond" cum le place celor de la CCR!!! 

    Ca numai de "fond" voteaza si vorbesc... in rest le avem pe toate. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb