Articolul 4 din Legea 165 /2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti este neconstituţional dacă se aplică în cazul dosarelor aflate în curs de judecată la instanţe, a decis, ieri, Curtea Constituţională (CC).
În cazul în care textul ar fi rămas în forma actuală, ar fi existat posibilitatea ca toate cauzele aflate în curs de soluţionare să fie trimise către autorităţi, spre rezolvare, potrivit unor surse din cadrul CC, citate de Mediafax. Dosarele respective ar fi fost scoase, astfel, de pe rolul instanţelor şi ar fi fost declarate inadmisibile sau premature.
Prin decizia de ieri, care este definitivă şi general obligatorie, instanţele vor judeca până la final procesele cu acest obiect şi vor stabili dreptul şi cuatumul, urmând să trimită cauzele către autoritate doar pentru a fi emis titlul.
Articolul 4 , supus dezbaterii CC, prevede că "dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei".