Curtea Constituţională a respins sesizările USR, PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii concurenţei.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", se arată într-un comunicat de pe site-ul ccr.ro.
În replică, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Aşteptăm motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Însă, dincolo de aspectele constituţionale, proiectul de lege încalcă legislaţia europeană. Ca urmare, trebuie corectat şi armonizat cu prevederile europene pentru a putea fi pus în practică. Până se clarifică aceste aspecte, situaţia nu se schimbă".
Pe 3 iulie, senatorii USR şi PNL au atacat la Curtea Constituţională modificările aduse Legii pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996 adoptată de Senat în plenul din 30 iunie.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, USR şi PNL au arătat că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esenţial forma adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi generând astfel deosebiri majore de conţinut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.
De asemenea, parlamentarii celor două partide au susţinut că modul în care se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivităţii legii, cel al egalităţii în drepturi precum şi prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional.
USR şi PNL au precizat că modificările aduse la Legea Concurenţei de către PSD sunt în contradicţie cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 şi 102 din TFUE în mod eficace.
Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităţilor naţionale de concurenţă "pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern".
Actul normativ adoptat de majoritatea parlamentară condusă de PSD măreşte numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei de la 7 la 11, numirea acestora revenind plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere. În vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul guvernului.