CCR: Prevederea că ANRP nu poate fi acţionată în judecată cinci ani, neconstituţională

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2014

George Băeşu, ANRP: "Sper ca într-o zi, toţi mafioţii care fac bani de pe urma despăgubirilor să ajungă la puşcărie"

Iulian Lepa: "Prin Legea 165/2013, ANRP nu a vrut să mai dea nimic timp de cinci ani"

Curtea Constituţională (CCR) a decis că articolul din Legea 165/2013 privind retrocedările, care stipula că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) nu putea fi dată în judecată timp de cinci ani, este neconstituţional.

Iulian Lepa, avocat specializat în domeniul retrocedărilor, consideră că articolul respectiv îngrădea dreptul la justiţie pentru cinci ani de zile. Domnia sa ne-a declarat: "Un articol din Legea 165/2013 spunea că nu ai voie să dai în judecată ANRP timp de cinci ani de zile. Din cauza acestuia, toţi cei care câştigaseră în procesele pe fond, pierdeau recursul automat. Era o aberaţie. Se pierdeau procesele pe bandă rulantă, era o lege făcută cu picioarele. Judecătorii nu întrebau dacă se aplică retroactiv sau nu. Prin legea aceasta, ANRP nu a vrut să mai dea nimic timp de cinci ani de zile. Nu ai cum să îngrădeşti dreptul la justiţie". Totodată, Iulian Lepa a mai afirmat că odată cu decizia CCR, în principiu, se pot redeschide dosarele care au fost pierdute la recurs din cauza acestei legi.

Potrivit lui George Băeşu, preşedintele ANRP, Legea 165/2013 se aplică în continuare, cu condiţia ca termenul de cinci ani să nu fie supus termenelor care se află deja pe rol.

"Considerăm că toate procesele începute înainte de intrarea în vigoare a Legii 165 trebuie să continue, în schimb, procedura de despăgubire să fie cea conform cu noua lege, aşa cum a stabilit Parlamentul", ne-a declarat domnia sa.

Preşedintele ANRP a luat poziţie împotriva avocatului Iulian Lepa: "Domnul Lepa s-a obişnuit să facă bani uşori din despăgubiri. Mulţi mafioţi au făcut acest lucru. Sper ca, într-o zi, toţi aceşti mafioţi care fac bani din despăgubiri să ajungă la puşcărie. M-am săturat de fel de fel de tipi care vor să ne prostească, să ne spună ce şmecheri sunt ei. Sunt pe acolo nişte deputaţi şi senatori de dreapta care se adresează acum clasei de mijloc, dar care au ajuns milionari în euro datorită ANRP. Se ştiu ei şi sunt sigur că vor ieşi la suprafaţă la un moment dat".

În replică, Iulian Lepa ne-a spus: "Declaraţiile domnului Băeşu sunt o măgărie. Mă mai face şi infractor. Întotdeauna am fost avocat, niciodată nu am cumpărat dosare. Am avut doar două cazuri în familie. Domnul Băeşu poate verifica câte dosare sunt pe numele meu".

Cum arată Legea 165/2013 şi ce spune CCR

Articolul 4 al Legii 165/2013 specifica: "Dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei legi". Totodată, articolul 34, alineatul 1 spune: "Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni".

În decizia CCR din data de 7 mai, anul curent, se spune: " Cu unanimitate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 4 teza a doua din Legea nr.165/2013 sunt constituţionale în măsura în care termenele prevăzute la art. 34 alin.(1) din aceeaşi lege nu se aplică şi cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a legii. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, Tribunalului Cluj - Secţia civilă şi Tribunalului Dolj - Secţia de contencios administrativ şi fiscal".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb