CE a adoptat legea privind noul sistem de supraveghere financiară la nivel european

ANDREEA ARĂBOAEI, CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2009

Joaquin Almunia

Joaquin Almunia

Comisia Europeană a adoptat, ieri, un pachet de legi în vederea întăririi supravegherii financiare la nivel european, în condiţiile în care criza financiară actuală a scos în evidenţă slăbiciunile sistemului de supraveghere european, potrivit declaraţiilor Comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a precizat: "Supravegherea pieţelor financiare trebuie avută în vedere atât la nivel european cât şi global. Propunem un nou sis-tem de supraveghere la nivel european pentru care avem sprijinul statelor membre, sistem care ar putea inspira unul global, element pentru care vom pleda la Summitul G20 care va avea loc la Pittsburgh în această perioadă".

Modificările prevăzute de pachetul legislativ presupun realizarea unui Comitet European pentru Supravegherea Riscului Sistemic, ce are responsabilitatea să detecteze ris-curile sistemului financiar la nivel macroeconomic. Acest Comitet va avea funcţia de a emite avertismente privind un eventual risc sistemic şi recomandări privind potenţiale soluţii, în urma cărora ţările vizate să ia măsuri. Comitetul va fi coordonat de către unul dintre membrii Biroului General al acestuia, alcătuit din guvernatorii băncilor naţionale ale statelor membre, preşedintele şi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, un membru al Comiesiei Europene şi preşedinţii autorităţilor de supraveghere financiară care se vor forma pentru a supraveghea sistemul financiar la nivel de instituţii.

Odată ce acest Comitet pentru Supraveghere a Riscului Sistemic va identifica riscuri în sistemul financiar european, va emite recomandări către ţările sau grupul de ţări vizate.

Dacă acestea sunt de acord cu recomandările făcute vor trebui să comunice acţiunile pe care le vor realiza pentru a înlătura riscul. În condiţiile în care nu sunt de acord, ţările în cauză vor trebui să îşi argumenteze poziţia, iar dacă motivaţia nu este convingătoare pentru Comitet acesta va informa Consiliul de Miniştri.

Decizia de a face publice avertismentele şi recomandările realizate de aceste instituţii va reveni Biroului General, care va analiza fiecare situaţia în parte şi va stabili publicarea sau nu a acestora, în funcţie de consecinţele pe care le-ar putea avea.

Supravegherea la nivel de instituţii financiare (micro) va fi asigurată de noul Sistem European de Supraveghere Financiară, care va fi compus din supraveghetorii financiari la nivel naţional (băncile centrale), alături de noile autorităţi de supraveghere financiară care se vor forma.

Noile Autorităţi vor lua locul actualelor Comitete pentru valori mobiliare, asigurări, şi cel al pensiilor ocupaţionale, şi acestea vor fi: Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări, cea pentru Pensii Ocupaţionale, precum şi Autoritatea pentru Valori Mobiliare şi Pieţe Financiare. Acestea vor avea doar puteri de a emite recomandări către instituţiile financiare expuse riscurilor.

Aceste autorităţi vor prelua funcţiile vechilor comitete şi, în plus, vor avea noi competenţe, printre care: rezolvarea cazurilor de neînţelegere dintre supraveghetorii la nivel naţional sau rol de coordonare în situaţii de urgenţă. De asemenea, Autoritatea pentru Valori Mobiliare şi Pieţe Financiare va supraveghea în mod direct agenţiile de rating al creditelor.

Comisarul responsabil pentru Piaţa Internă şi Servicii, Charlie McCreevy, a declarat: "Voi înainta acest pachet legislativ Consiliului şi Parlamentului pentru adoptare rapidă, astfel încât noile structuri vor putea începe să funcţioneze în 2010".

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=banci_asigurari&articol=63911&key=MjAwOS0wOS0yNCAxIGM3MTM5NjAzZjU5MzYzZGQ0ODYwMDY5Y2EyYzU1NzJi.html< link2 >Un raport al Comisiei critică tarifele bancare "opace"< link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb