Comisia Europeană (CE) îşi intensifică, în urma unui avertisment oficial, eforturile pentru combaterea pescuitului ilegal, identificând Belize, Cambodgia şi Guineea ca ţări terţe necooperante, se arată într-un comunicat de presă.
"Deşi Comisia a colaborat îndeaproape cu autorităţile din ţările respective pentru instituirea de măsuri de gestionare a pescuitului şi de control eficiente, aceste trei ţări încă nu au abordat problemele structurale şi nu au reuşit să dea dovadă de o angajare reală în combaterea pescuitului ilegal. În prezent, Comisia propune Consiliului de Miniştri adoptarea de măsuri comerciale împotriva celor trei ţări pentru a aborda problema beneficiilor comerciale care decurg din aceste activităţi ilegale. În cele din urmă, produsele pescăreşti capturate de nave ale acestor ţări vor fi interzise importului în UE", potrivit sursei citate.
Decizia este în conformitate cu angajamentul internaţional al UE în vederea asigurării unei exploatări durabile a resurselor piscicole, atât în interiorul UE cât şi în afara acesteia. Abordarea de către UE a combaterii pescuitului ilegal reflectă faptul că pescuitul INN reprezintă o activitate criminală la nivel global care este dăunătoare nu numai pescarilor şi pieţelor din UE, ci şi comunităţilor locale din ţările în curs de dezvoltare.
Fiji, Panama, Sri Lanka, Togo şi Vanuatu au primit, de asemenea, avertismente oficiale anul trecut, însă aceste ţări au făcut progrese credibile în strânsă cooperare cu Comisia, se mai arată îăn comunicat. Ţările menţionate au pus în aplicare noi legislaţii şi şi-au îmbunătăţit sistemele de monitorizare, control şi inspecţie, ceea ce a permis prelungirea dialogului cu aceste ţări până la sfârşitul lunii februarie 2014, urmând ca progresele înregistrate să fie evaluate în primăvară.
De asemenea, Comisia Europeană a trimis astăzi avertismente oficiale - "cartonaşe galbene" - către Coreea, Ghana şi Curaçao, deoarece acestea nu respectă obligaţiile internaţionale privind combaterea pescuitului ilegal. Comisia a identificat lacune concrete, precum absenţa eforturilor pentru abordarea deficienţelor de monitorizare, control şi supraveghere a pescuitului, sugerând măsuri pentru remedierea acestora.
În această etapă, aceste cartonaşe galbene nu implică măsuri care afectează comerţul, potrivit CE.