CE aprobă o schemă de ajutoare notificată de România de 390 milioane de euro în cadrul MRR

F.D.
Internaţional / 30 septembrie 2022

CE aprobă o schemă de ajutoare notificată de România de 390 milioane de euro în cadrul MRR

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România în valoare de 390 de milioane euro, puse la dispoziţie parţial prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă ("MRR"), pentru a sprijini producerea energiei electrice şi a energiei termice de instalaţii de cogenerare de înaltă eficienţă conectate la reţelele sistemului centralizat de termoficare din România. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de Pactul verde european, precizează CE, conform News.ro.

"Datorită acestei scheme în valoare de 390 de milioane EUR, România va putea să sprijine construirea unor sisteme centralizate de termoficare mai eficiente, contribuind astfel la înverzirea sectorului. Această măsură de ajutor, care va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, va susţine realizarea obiectivelor Pactului verde european şi va sprijini România să îşi atingă ţintele privind reducerea emisiilor, limitând totodată eventualele denaturări ale concurenţei", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Măsura notificată de România, care va avea un buget de 390 de milioane EUR, va fi finanţată parţial prin MRR, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României. şi a adoptării acestuia de către Consiliu.

Această schemă, care se va desfăşura până la 30 iunie 2024, vizează să sprijine producerea energiei electrice şi a energiei termice de instalaţii de cogenerare de înaltă eficienţă conectate la reţelele sistemului centralizat de termoficare din România. În special, măsura urmăreşte să promoveze construirea de noi instalaţii cu randament ridicat, precum şi transformarea instalaţiilor existente, astfel încât acestea să nu mai utilizeze drept combustibil cărbunele, ci gazele naturale.

Proiectele care vor beneficia de ajutor vor fi selectate pe baza ordinii de primire a cererilor. Pentru a fi eligibile, acestea trebuie să se refere la proiecte privind instalaţii de cogenerare de înaltă eficienţă care să funcţioneze cu gaze naturale şi să respecte obiectivele stabilite la nivelul UE pentru 2030 şi 2050 în materie de neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de carbon. În cadrul schemei, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe. Sprijinul se va acorda pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Evaluarea Comisiei

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite ţărilor UE să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, şi în temeiul Orientărilor din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie.Căutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedent care autorizează statele membre să sprijine cogenerarea de înaltă eficienţă, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiţii, pentru a stimula economiile de energie.

Comisia a constatat că:

Schema facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice. În special, aceasta promovează instalaţiile de cogenerare de înaltă eficienţă în România şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de CO2.

Schema de ajutoare are un efect stimulativ, deoarece beneficiarii nu ar efectua investiţiile în instalaţiile de cogenerare de înaltă eficienţă în aceeaşi măsură în absenţa sprijinului public.

Măsura are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special, este necesar şi oportun ca România să îndeplinească obiectivele de mediu europene şi naţionale. În plus, măsura este proporţională şi orice efect negativ asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în UE va fi limitat, având în vedere dimensiunea proiectelor, cuantumurile ajutoarelor şi caracteristicile sectorului. De asemenea, se vor institui garanţiile necesare care să limiteze la minimum ajutorul, dat fiind faptul că România se va asigura că ajutorul nu depăşeşte deficitul de finanţare (şi anume, cuantumul minim al ajutorului necesar pentru a atrage investiţiile care, în absenţa acestuia, nu ar fi efectuate). În fine, România se angajează să evite orice efect de blocare a generării de energie pe bază de gaze naturale (şi anume, să evite îngreunarea trecerii de la gazele naturale la alternative mai puţin poluante).

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb