Autorităţile de la Bucureşti au transpus incorect Directiva 2005/36/CE, care facilitează mobilitatea profesională şi recunoaşterea calificărilor peste graniţe, în special în domeniul medical, a transmis, vineri, Comisia Europeană, ca a deschis procedura de infringement prin trimiterea către guvernul Ciolacu a unui aviz motivat.
"Aceste norme UE joacă un rol esenţial în abordarea penuriei de forţă de muncă calificată în UE. Acest lucru este valabil mai ales pentru asistenţa medicală, care a fost afectată în mod special de pandemia Covid-19, ajutând la realocarea mai bună a profesioniştilor calificaţi acolo unde este necesar. (...) Cazul din România se referă la restricţia impusă medicilor veterinari din alt stat membru de a-şi presta serviciile cu titlu temporar, întrucât legislaţia română impune medicilor veterinari să obţină o autorizaţie prealabilă din partea Camerei profesionale competente înainte de a li se permite să presteze respectivele servicii. România are acum două luni pentru a răspunde la argumentele invocate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate trimite România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene", se arată în comunicatul de presă emis de instituţia de la Bruxelles.
Conform informaţiilor existente pe site-ul Comisiei Europene, ţara noastră a fost pusă în întârziere cu privire la transpunerea directivei europene în 24 ianuarie 2019 şi, după transpunerea incorectă, a fost sesizată de oficialii de la Bruxelles cu un prim aviz motivat în 27 noiembrie 2019. Ţinând cont că avizul de vinerea trecută este cel de-al doilea, următorul pas ar fi trimiterea României în faţa CJUE pentru a fi sancţionată pecuniar pentru nerespectarea dreptului european în materie.