Comisia Europeană va lansa, miercuri, 23 iunie, discuţiile asupra impunerii unei taxe pe carbon în întreaga Uniune Europeană, o prioritate pentru comisarul european pentru fiscalitate şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, potrivit European Voice, citat de Agerpres.
Marea Britanie şi Irlanda au res-pins ferm o astfel de taxă, pe care o consideră o ingerinţă în suveranitatea naţională. Executivul UE, însă, doreşte ca, în viitor, această taxă să se regăsească în legislaţiile naţionale ale statelor membre, şi de aceea face demersuri pentru adoptarea unei directive europene în acest sens. Comisarul european Semeta este susţinut de colegii săi, Connie Hedegaard, comisar european pentru schimbări climatice, şi Janez Potocnik, res-ponsabil pentru mediu.
Suedia, Danemarca şi Finlanda aplică, deja, taxe pe carbon la nivel naţional şi susţin propunerea comisarului european pentru fiscalitate, în timp ce Franţa sprijină, în principiu, ideea unei taxe europene pe carbon.
Irlanda aplică o taxă naţională pe carbon, dar acest stat rămâne la părerea fermă că "această taxă este o problemă ce revine guvernelor naţionale". Taxa a fost introdusă anul trecut, ca parte a unui acord în baza căruia ecologiştii irlandezi acordă sprijin coaliţiei guvernamentale de la Dublin.
Taxa UE pe carbon ar viza combus-tibilii pentru încălzire şi motoare şi s-ar aplica menajelor şi sectoarelor economice care nu sunt acoperite de schema de tranzacţionare a emisiilor de CO2 (ETS).
Franţa a solicitat o excepţie pentru activităţile agricole, susţinând că agricultura protejează mediul natural şi nu este un poluator major. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ar urma să prezinte un punct de vedere similar la reuniunea săptămânală a CE, din 23 iunie.
Comisarul european Algirdas Semeta pare, însă, reticent faţă de exceptarea activităţilor agricole de la taxa pe carbon, întrucât există temeri că alte sectoare economice ar putea susţine că se acordă un tratament preferenţial sectorului agricol.