Ce impact are scandalul Nordis Grup în piaţa imobiliară

A.D.
Comunicate de presă / 16 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Scandalul Nordis a destabilizat piaţa rezidenţială din România, clienţii fiind acum speriaţi şi reticenţi când vine vorba despre investiţiile ȋn imobiliare. Chiar şi aşa, acestea rămân o formă de plasament sigură, cu un randament de minim 7% pe an, dacă suntem atenţi la solvabilitatea dezvoltatorului, riscurile pe care şi le asumă în cazul nefinalizării proiectului, referinţele acestuia, contractul încheiat, valoarea avansului şi modul de promovare a investiţiei.

"Nordis a profitat de vulnerabilităţile sistemului legislativ şi de lipsa de educaţie financiară a oamenilor. În locul Nordis putea fi însă orice dezvoltator. Imobiliarele sunt, în continuare, o formă bună de plasare a banilor şi de investiţie, însă trebuie să fim atenţi la o serie de factori. Ar trebui ca această escrocherie să fie o lecţie atât pentru investitori, cât şi pentru legiuitor, pentru ca acesta să dezvolte un cadru legal care să nu mai permită astfel de fraude", a afirmat Ion Soltinschi, consultant financiar Mr.Finance.

Potrivit unui comunicat la redacţie, pentru a minimaliza riscurile într-o investiţie imobiliară clienţii trebuie să aibă în vedere ca ar trebui să verifice în amănunt dezvoltatorul de la care doreşte să facă achiziţia. In plus, se pot consulta rapoartele financiare publice şi alte proiecte ale dezvoltatorului (calitatea construcţiilor, respectarea termenelor, aprecierea generală etc.). De asemenea, trebuie luate în considerare referinţele şi parerile altor proprietari care au realizat achiziţii de la acel dezvoltator.

In plus, clienţii nu trebuie să uite că pentru a securiza o investiţie este nevoie de o sumă de bani ca avans, care ar trebui eşalonată pe mai multe etape: între 5% şi 10% până la începerea proiectului, încă o tranşă de 10-20% pentru primele faze de construcţie şi restul pentru finalizarea acesteia şi perfectarea documentelor de proprietate. Nu este recomandată niciodată avansarea unei sume foarte mari pentru un proiect care există doar pe hârtie, potrivit comunicatului.

La fel de importantă este verificarea contractului încheiat cu dezvoltatorul şi riscurile pe care şi le asumă acesta în cazul în care nu finalizează proiectul. Apelarea la un specialist în domeniu poate lămuri rapid prevederile contractului în cazul în care proiectul nu este dus la bun sfârşit.

Potrivit comunicatului, dezvoltatorul imobiliar Nordis Management SRL, înfiinţat în 2008, a devenit foarte cunoscut în ultimii ani datorită campaniei de marketing agresive pe care a derulat-o. La prima vedere lucrurile păreau în regulă: investitorii achiziţionau un apartament în etapa de proiect, cu banii respectivi Nordis construia imobilul, iar investiţia se aprecia odată ce şi lucrările evoluau. Problemele au apărut în momentul în care termenele de finalizare a proiectelor au început să fie amânate în mod repetat. În urma investigaţiei, s-a constatat că la unele proiecte Nordis nu se mai lucra de foarte mult timp. De asemenea, multe dintre apartamente care au fost "vândute" investitorilor printr-o promisiune de vânzare au fost ulterior re-vândute altor persoane prin contracte de vânzare-cumpărare, pentru ca, la final, bunurile să ajungă în posesia unor firme sau persoane afiliate cu Nordis.

"Trebuie să fim conştienţi că imobiliarele fac şi ele parte dintr-o piaţă influenţată de mai mulţi factori: dobânzile de referinţă, veniturile populaţiei, inflaţia, factori externi, mediul politic etc. Prin urmare, trebuie să ne calibrăm şi orizontul de investiţii în funcţie de aceşti parametri. Faptul că imobiliarele au crescut şi vor creşte mereu este un mit", a subliniat Ion Soltinschi, de la mrfinance.ro. Potrivit acestuia, investiţiile în imobiliare pot fi considerate relativ sigure şi rentabile dacă dezvoltatorul este de încredere, documentaţia este 100% corectă, iar randamentul aşteptat este calibrat cu media pieţei.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Daca mai apar si deficiente de ordin tehnic sau litigii ce trec de cumpararea unui simplu apartament piata imobiliara considerata noua si de succes se va rastringe drastic . Vechile apartamente din orase se vor scumpi accelerat .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Sunt multe proiecte in țară gen Nordis unde românii au fost furați la greu. Un astfel de proiect este Sopra Saturn unde din 2021 o firma a încasat tranșe de 15, 20, 30 și 50% din valoarea apartamentelor cu promisiunea că în 2023 se va finaliza construcția unei clădiri cu 11 etaje un regim hotelier/ ansamblu de locuințe. Suntem în 2024 și Sopra Saturn a ajuns abia la etajul 1 .....

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      orasul?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Mulți bani făcuți ușor au fost aruncați pe fereastra.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Multi oameni plimbati si cu experiente serioase in occident,au mizat ca aceasta firma este Nordis are mentalitate de bussines occidentala .Justitia a dovedit ca e corupta ,presa a dovedit ca e cumparata.Nu e vorba de prostia cumparatorilor,este vorba despre standarde europene ,cultura de bussines europeana despre coruptia din justitie ,politica iar presa cu siguranta ca va fi sanctionata ca promoveaza escroci si accepta plati de la ei ca sa taca

      Sigur va urma infringement pe justitie si nu numai.. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5675
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3002
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9452
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.9593

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb