Traian Băsescu a participat luni, împreună cu premierul Emil Boc, la o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR şi ale independenţilor la Palatul Parlamentului unde i-a avertizat pe membrii coaliţiei de guvernământ că sunt cei care pot scoate ţara din criză sau o pot îngropa, transmite Hotnews.ro. Preşedintele le-a atras atenţia membrilor PDL că au girat "clientela şi tot felul de neaveniţi au fost numiţi în diverse funcţii", că au aprobat "toate năzbâtiile de programe inventate în perioada prieteniei parlamentare: pamperşi pentru copii". Preşedintele le-a mai transmis şi că reducerea fondului de salarii în sectorul bugetar se va face prin rectificare bugetară şi că prin măsurile luate deficitul bugetar va rămâne la 7,8% şi că acest deficit putea ajunge la 9,8% fără măsurile drastice preconizate în acordul cu FMI.
În prima parte a discuţiilor cu reprezentanţii coaliţiei de guvernământ, preşedintele le-a transmis nemulţumirile sale. HotNews.ro a intrat în posesia unei înregistrări făcute de către unul dintre participanţii la discuţia de luni dintre preşedintele-premier şi politicienii PDL, UNPR şi ai minorităţilor.
• Iată cele mai importante afirmaţii făcute de preşedinte:
Sper că măcar acest program va fi implementat. Prima parte a programului a fost ratată, n-am reuşit să ne încadrăm inclusiv cu cheltuielile aparatului bugetar. Or, suntem responsabili cu misiunea de a guverna ori ne lăsăm. Şi vă spun asta foarte responsabil.
În primul trimestru s-a întâmplat ceva absolut nepermis: să ne sabotăm punctele de vedere exprimate prin faptul că s-a dat în liber clientelei şi tot felul de neaveniţi au fost numiţi în diverse funcţii.
O spun în mod egal pentru guvern şi pentru parlamentari. Prezentarea pe televiziuni a unor infractori ajunşi pe funcţii de directori în numele partidului şi prezentarea pe televiziuni a unor domni cu venituri foarte mari pe la cabinetele voastre nu au făcut decât să discrediteze acţiunea guvernamentală. Era clar că toate acţiunile Guvernului, numirile, sunt în atenţia presei.
Situaţia în care am ajuns stă în felul următor: impunem măsuri de austeritate pentru categorii largi. Orice excepţie nu face decât să discrediteze. Orice îndreptare de bani spre Cluj, de exemplu, este în neregulă dacă pentru alte judeţe nu se dau bani pentru posturi de poliţie. N-am venit să vă spun niciun fel de poveste, ci o realitate.
Aveţi şansa să fiţi cei care au scos România din criză sau cei care au îngropat-o. Dacă veţi fi cei care veţi scoate România din criză, veţi fi cei care veţi culege beneficiile în 2012. Dacă nu veţi fi cei care veţi scoate România din criză şi vor continua acţiunile clientelare bine evidenţiate de presa centrală şi presa locală, veţi fi cei compromişi pentru totdeauna. Mă refer în primul rând la PDL.
• Măsurile luate contravin total programelor oricăreia dintre cele trei formaţiuni
În ceea priveşte programul care trebuie executat, vreau să vă spun că înţeleg foarte bine dificultatile pe care fiecare parlamentar le are. Nu mă refer PDL, ci la cei din grupul independenţilor, cei din UNPR şi chiar şi UDMR. Sugestia mea este austeritate de sus până jos. Va fi foarte greu să îi explici unui pensionar că i s-a redus pensia pentru nu ştiu ce obiectiv de investiţie care nu e necesar imediat.
Va fi foarte greu să îi explici unuia din sectorul bugetar, din minister, direcţie sau primăria în care lucrează că el trebuie dat afară, şi în ceea ce priveşte micile obligaţii pe care şi le-au asumat parlamentarii în colegii nu se pun în discuţie.
Depinde de fiecare dintre dumneavoastră să credibilizaţi acţiunea serioasă a Coaliţiei. Sigur, măsurile luate contravin total programelor oricăreia dintre cele trei formaţiuni plus grupul minorităţilor în ceea priveşte acţiunea în perioada următoare. Nu există nicio altă soluţie pentru România.
• Năzbâtiile de programe inventate au făcut din bugetul României un buget de asistenţă pentru nevoi.
Cheltuielile sociale au ajuns la un nivel insuportabil, 37% din cheltuielile bugetului de stat sunt cheltuieli sociale în care sunt incluse toate năzbâtiile de programe inventate în perioada prieteniei parlamentare: pamperşi pentru copii, toate năzbâtiile care au făcut din bugetul României un buget de asistenţă pentru nevoi.
Nicio ţară nu îşi permite cheltuieli, nu neapărat ca volum, ci pe capitole, aşa cum îşi permite România pentru protecţie socială. Guvernul va trebui să ajusteze foarte multe din aceste programe, obligaţie care este prinsă în acordul cu Fondul.
Sunt un adversar al venitului minim garantat. Este programul care îţi garantează banii pe nemuncă.
Rog Guvernul să aibă în vedere ca acest program să fie redus strict la cei care au nevoie. Ştiţi foarte bine ce se întâmplă în agricultură. Stau oamenii sau fermierii sau cei care au teren, nu au cu cine culege, nu au cu cine însămânţa...
Sunt mulţi însă care stau şi primesc venitul minim garantat şi nu se duc să culeagă o prună din livadă. Mergeţi în mediul rural şi veţi vedea că nimeni nu merge să muncească cu ziua. Sunt realităţi create din strategia voastră a politicienilor.
• Asistaţii sociali, trimişi la munca pământului
Va trebui să tăiem fără menajamente aceste programe. De aceea vă spun că vizez modificări la Codul Muncii pentru flexibilizarea raportului de muncă, trebuie analizat cât de rapid trebuiesc făcute.
Există prevederi în Codul Muncii care blochează angajamentul angajatului cu ziua, angajarea temporară. Foarte bine că eşti într-un program de ajutor social, dar trebuie să găsim soluţia prin care să muncească fără să îl obligi pe angajator să îi facă contract, să muncească pe perioadă determinată, sezonieră pentru că agricultura e sezonieră.
Îl pun pe angajator să îi facă contract ceea ce îi creează difucultăţi uriaşe. În schimb am găsit formula să dăm ajutoare sociale. Trebuie să terminăm cu demogogia şi cu încuranjarea nemuncii. România nu poate fi un stat social. Le-am spus-o şi colegilor de vreo trei ani.
Nu m-am putut înţelege cu Guvernul Tăriceanu. Trebuie să oprim dilema statului social. Sigur e foarte greu să spui asta la Bruxelles unde se contruieşte Europa socială dar vedem cum e Europa socială în Spania şi în Portugalia.
• Dacă nu luam aceste aceste măsuri deficitul ar fi fost de 9,8%
Puteam să mărim TVA la 25%, cota unică la 20% şi o reducere a salariilor din sectorul bugetar. Împreună cu premierul, am decis că nu mergem pe creşterea taxelor, şi am decis să amputaţi pe programele sociale, pentru că aici avem probleme. Amputări de venituri la pensionari şi reducerea fondului de salarii în aparatul bugetar cu 25%.
De ce am recurs la această soluţie? Până acum, sindicatele şi toţi cei care erau împotriva reducerii cheltuielilor ieşeau la televizor şi spuneau că trebuia să se facă o evaluare. Acum, la 1 iunie, pe rectificare bugetară se reduce fondul de salarii cu 25 şi până la sfârşitul anului să se facă comisii, ce vor ei împreună cu sindicatele să se stabilească criterii, nu cine pleacă dar criterii care pot fi discutate cu sindicatele în aşa fel încât după ce se stabilesc criterii să se treacă la reducerea de personal pentru că altfel nu se poate face revenirea nivelului de salariu după opinia mea.
Dacă nu luam aceste aceste măsuri deficitul ar fi fost de 9,8% asta ar fi însemant bani împrumutaţi adică fiecare procent înseamnă 1,2 miliarde euro. Aşa rămânem la un deficit bugetar de 7,8%.