Creşterea gradului de colectare a impozitelor şi, implicit, a veniturilor la bugetul de stat, este unul dintre obiectivele principale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
În plus, numărul de inspecţii fiscale în România a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce subliniază importanţa conformării fiscale proactive, conform comunicatului primit la redacţie.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, companiile din România, parte a grupurilor multinaţionale, au posibilitatea de a efectua ajustări voluntare de preţuri de transfer, pentru a alinia preţurile practicate la principiul valorii de piaţă, în situaţiile în care nu sunt stabilite potrivit acestuia. Ajustările voluntare de preţuri de transfer nu doar că ajută companiile să se alinieze la cerinţele fiscale, dar reprezintă şi un instrument esenţial pentru gestionarea riscurilor fiscale.
Aceste ajustări voluntare sunt, în general, acceptate de autorităţile fiscale române şi pot fi efectuate la orice punct din intervalul de piaţă, spre deosebire de ajustările efectuate de către
autorităţile fiscale, care se efectuează la nivelul medianei intervalului de piaţă determinat.
Astfel că, se poate aprecia că ajustările voluntare ale preţurilor de transfer constituie un instrument foarte bun de conformare fiscală.
Pentru a reflecta ajustările în mod corespunzător, companiile ar trebui să efectueze ajustările atât din perspectiva contabilă, cât şi din cea fiscală. Emiterea de facturi către partea afiliată şi efectuarea plăţilor corespunzătoare sunt paşi recomandaţi, având în vedere că legislaţia românească nu prevede pentru contribuabili efectuarea de ajustări exclusiv din perspectiva
fiscală.
Amnistia fiscală are un impact pozitiv pentru mediul de afaceri, consideră Adrian Rus şi Georgiana Bizdrigheanu, EY România.
În contextul în care politica fiscală a României a fost completată prin emiterea Ordonanţei nr. 107 pe data de 4 septembrie 2024, care aduce în prim-plan măsuri de gestionare a creanţelor bugetare şi de echilibrare a deficitului bugetar pentru anul 2024, s-a creat un nou cadru de facilitare a conformării fiscale în cazul companiilor aparţinând grupurilor multinaţionale.
Această ordonanţă instituite o amnistie fiscală, care prevede, printre altele, anularea dobânzilor, penalităţilor şi altor accesorii datorate pentru obligaţiile bugetare principale restante, înregistrate până la data de 31 august 2024. Măsura vine în sprijinul contribuabililor, oferindu-le posibilitatea, printre altele, de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală prin scutirea de plată a accesoriilor.
Din perspectivă procedurală, companiile pot beneficia de anularea obligaţiilor fiscale accesorii aferente diferenţelor de obligaţii principale declarate suplimentar prin depunerea declaraţiilor rectificative pentru perioada anterioară datei de 31 august 2024. Această procedură presupune corectarea obligaţiilor fiscale principale şi, implicit, anularea accesoriilor aferente, condiţia fiind aceea a finalizării demersurilor până la data de 25 noiembrie 2024.
Un caz particular îl reprezintă contribuabilii care au primit Notificări de conformare.
În cursul anului anterior, a fost publicat Ordinul nr. 420/2023 care introducea un nou instrument fiscal denumit "notificare de conformare". Aceasta avea să fie transmisă acelor contribuabili
care, în baza unei analize de risc efectuate de ANAF, erau încadraţi ca având risc fiscal mare de neconformare, motiv pentru care puteau face, ulterior, obiectul unei inspecţii fiscale.
Notificarea de conformare conferă contribuabililor oportunitatea de a revizui şi a corecta la nivel declarativ posibile nereguli comunicate de către organele fiscale.
În aceste condiţii, pentru contribuabilii care în prezent au recepţionat notificări de conformare prin care sunt semnalate, printre altele, nereguli în materie de preţuri de transfer, iar măsurile din cuprinsul acestora apar ca fiind justificate, este foarte oportună acţiunea prin care pot efectua corecţiile necesare, prin depunerea declaraţiilor rectificative, tocmai pentru a beneficia de anularea obligaţiilor fiscale accesorii aferente debitelor principale care sunt datorate.
Nu în ultimul rând, efectuarea corecţiilor necesare şi, implicit, anularea obligaţiilor fiscale accesorii, pot contribui la diminuarea riscului de controale fiscale în viitor, consolidând totodată relaţia dintre companii şi autorităţile fiscale, precum şi imaginea acestora în faţa partenerilor de afaceri, este de părere Andrei Boian, Avocat, Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii SPRL.
Pentru a beneficia de nouă amnistie, în cazul efectuării unor ajustări voluntare de preţuri de transfer, contribuabilii trebuie să urmeze Procedura de anulare a unor obligaţii bugetare introdusă prin Ordinul 5521/2024, şi anume:
1. Să determine cuantumul impozitului pe profit suplimentar datorat în urma ajustărilor
voluntare de preţuri de transfer şi să îl plătească către instituţia sau autoritatea publică
care administrează respectivele obligaţii bugetare. Plata impozitului suplimentar se
poate face şi după depunerea notificării de la pasul următor.
2. Să depună prin SPV formularul D11 Notificare privind intenţia de a beneficia de
anularea unor obligaţii bugetare disponibil pe site-ul ANAF până cel mai târziu la data
depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie
2024. După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, organul fiscal trebuie să emită şi să comunice debitorului decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii, decizia de amânare la plată şi certificatul de atestare fiscală.
3. Să verifice dacă există eventuale neconcordanţe între sumele înscrise în certificatul de atestare fiscală şi propria evidenţă contabilă şi să comunice acest fapt organului fiscal
pentru ca cele două părţi să se pună de comun acord.
4. În ipoteza în care i) nu există neconcordanţe sau neconcordanţele sunt înlăturate, ii) nu există obligaţii fiscale principale scadente şi datorate Bugetului de Stat, inclusiv pentru
perioada ulterioară datei de 31 august 2024 1 şi iii) sunt depuse toate declaraţiile potrivit vertorului fiscal, să depună prin SPV formularul D11 Cerere de anulare a unor obligaţii bugetare disponibil pe site-ul ANAF până cel târziu la data de 25 noiembrie 2024.
Cererea se soluţionează de către instituţia sau autoritatea publică care administrează respectivele obligaţii bugetare.
Ajustările voluntare de preţuri de transfer constituie un aspect esenţial al conformităţii fiscale pentru companiile multinaţionale. În contextul amnistiei fiscale, companiile au o bună oportunitate de a-şi revizui şi corecta preţurile pentru tranzacţiile intragrup, ceea ce contribuie, în primul rând, la optimizarea poziţiei fiscale. În al doilea rând, vor fi semnificativ reduse riscurile în zona preţurilor de transfer care pot apărea în cadrul unei inspecţii fiscale ce vizează şi verificarea conformităţii tranzacţiilor intragrup cu principiul preţului de piaţă. Este crucial ca demersurile să fie iniţiate fără întârziere, dat fiind termenul limită de 25 noiembrie 2024 pentru depunerea cererii de anulare a obligaţiilor fiscale accesorii.
Nu în ultimul rând, pentru contribuabilii care făceau obiectul unei inspecţii fiscale la data intrării în vigoare a amnistiei fiscale, dacă, urmare a finalizării acesteia, sunt efectuate ajustări de preţuri de transfer care au generat şi obligaţii fiscale accesorii, beneficierea de amnistia fiscală cu privire la acestea din urmă nu înlătură dreptul contribuabililor de a contesta ajustările efectuate de organele fiscale (i.e., pentru obligaţiile fiscale principale), în măsura în care se apreciază că acestea sunt nejustificate.
EY este prezentă în România încă din anul 1992 şi furnizează, prin intermediul celor peste 1000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2024, 14:34)
nu le merge nu stiu ce program, pana in ziua e azi nu au trimis raspuns la notificarea cum ca vreau sa-mi amnistiez niste penalizari si cri cri. in 25 expira termenul.