CE SCUMPI SUNT BANII IEFTINI! Normalitatea panicii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2008

Normalitatea panicii
Călin Rechea

Spectacolul pieţelor financiare internaţionale este fascinant. La fel de interesant va fi şi spectacolul contagiunii pentru pieţele interne. Panică? Încă nu. Sentimentul atât de comun pentru muritorii de rând va "infecta" treptat autorităţile monetare şi fiscale la nivel global. Aceasta este consecinţa atitudinii relaxate în faţa nenumăratelor semnale de avertizare, care au devenit evidente încă de la începutul anului trecut.

Băncile naţionale, în special Federal Reserve, încearcă să lupte acum împotriva "incendiului" alimentat de dobânzile scăzute prin scăderea dobânzilor! Până de curând guvernele şi băncile centrale s-au felicitat reciproc pentru descoperirea Sfântului Graal al economiei şi finanţelor. Prea uşor s-a uitat că ceea ce arată prea bine ca să fie adevărat, probabil că nu este adevărat.

Este greu să găsim în istoria economică un exemplu mai relevant al dictonului biblic "mândria precede dezastrul, iar atitudinea arogantă precede căderea". Oficialii şi-au asumat imediat toate meritele pentru crearea acestor "miracole economice". Acum este momentul să-şi asume şi responsabilităţile!

Politica monetară iresponsabilă a Federal Reserve, care s-a concentrat în ultimii ani doar pe repararea propriilor greşeli din trecut, a ajuns într-un punct mort, atât din punct de vedere al eficienţei cât şi al credibilităţii. Fed-ul şi celelalte bănci centrale vor învăţa, poate, că banii ieftini nu pot înlocui economisirea şi procesul natural de formare al capitalului real. Nu exis­tă scurtături către prosperitatea economică!

"Prea multe bule speculative au continuat pentru prea mult timp", a declarat pentru New York Times Magazine cel mai competent preşedinte din istoria Federal Reserve, Paul Volcker. Atunci când Volcker spune că "Fed-ul nu mai controlează, în realitate, situaţia", este timpul pentru o reevaluare a opţiunilor.

Modelele economice actuale au fost depăşite cu mult timp în urmă de ritmul alert al globalizării. Iluzia prosperităţii a adormit vigilenţa "autorităţilor" şi a "consumatorilor". Acum ne regăsim în primele stadii ale unei schimbări profunde ale paradigmei care a dominat gândirea economică din ultimele decenii.

Cotidianul de referinţă al pieţelor financiare internaţionale, Wall Street Journal, a capitulat deja. Ediţia electronică din 19 ianuarie arată că s-a ajuns în stadiul de panică al crizei de pe pieţele creditului. Bursele au reacţionat mult mai lent, fiind mânate de speranţa iluzorie a omnipotenţei băncilor centrale. "În opinia noastră, bula speculativă a fost creată, în principal, de Federal Reserve, care a menţinut o perioadă îndelungată dobânzile reale mult prea scăzute", mai scrie cotidianul financiar american.

Cum reacţionează Fed-ul? Reduce dobânzile cu 0,75 puncte procentuale, printr-o acţiune al cărei precedent se regăseşte doar în 1984. Federal Reserve nici măcar nu mai încearcă să-şi ascundă sentimentul de panică.

Pentru economia şi pieţele noastre este foarte relevantă reacţia pieţelor din Asia. Poziţiile externe solide nu mai contează în faţa unei recesiuni globale. Toate deficitele, întârzierile în reformarea sistemului economic şi indecizia autorităţilor noastre îşi vor arăta primele rezultate în acest an. Nu vom asista doar la o corecţie temporară a burselor interne. Problemele sistemice de la nivelul economiei naţionale vor cunoaşte un proces îndelungat şi dureros de "marcare la realitate".

Deoarece băncile centrale controlează parţial doar dobânzile pe termen scurt, o reducere a acestora va alimenta aşteptările inflaţioniste şi va determina creşterea dobânzilor pe termen mediu şi lung. Financial Times duce raţionamentul mai departe şi ajunge la concluzia că reducerea în continuare a dobânzilor de referinţă ar putea să aibă efecte negative pentru debitori. Tendinţele actuale de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale americane, caracterizate de o curbă a randamentelor a cărei pantă crescătoare devine tot mai pronunţată, sunt specifice unei economii care intră în recesiune. Fenomenul generalizat al inflaţiei, la nivel global, poate reduce şi mai mult eficienţa reducerii dobânzilor.

Reacţia pieţelor la decizia Federal Reserve spune multe despre încrederea investitorilor. Intervenţia Fed-ului "nu a reuşit să convingă investitorii că economia va evita recesiunea", scrie Bloomberg. Bursele europene au crescut, probabil, din politeţe, iar "greşeala" va fi reparată în zilele următoare.

Banca Centrală Europeană a rămas singură din punct de vedere al retoricii antiinflaţioniste. Prăbuşirea burselor europene din ultimele zile şi aprecierea dolarului faţă de euro au creat mediul ideal de testare a politicii BCE.

Totul este doar o chestiune de timp. Iar timpul nu mai are răbdare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Majoritatea economiilor si a burselor di lumea capitalista traiesc de foarte multi ani intr-un mare marasm economic. Cotatiile de la burse nu mai aveau de multa vreme nici o legatura cu economia reala ci sunt cotatii pur speculative. O economie nu are cum sa traiasca din specula, mai ales cand specula patrunde si acapareaza toate zonele economice. Acum vine scadenta. Acum se va vedea care economie produce cu adevarat ceva util la preturi competitive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb