CE TRUFANDALE ARE DNA LA PRÂNZ... Aperitiv - Sorin Alexandrescu. Felul principal - Dan Voiculescu?

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 iunie 2013

Aperitiv - Sorin Alexandrescu. Felul principal - Dan Voiculescu?

Proprietarul Intact: "Cine crede că mă ascund este fie prost, fie ticălos"

Antena 3 dă în judecată România TV şi cere CNA să analizeze menţinerea licenţei postului de televiziune

UPDATE:Dan Voiculescu a plecat din ţară

Dan Voiculescu a confirmat informaţia potrivit căreia ar fi plecat din ţară, dar a negat că acest lucru ar avea legătură cu cazul de şantaj în care este implicat directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu. "Astăzi, duminică, 2 iunie 2013, un post căruia îi voi intenta un nou proces, comunică, în regim de breaking news, că as fi plecat din ţară pentru a evita consecinţele dosarului Sorin Alexandrescu", scrie proprietarul Trustului Intact pe blogul său. Acesta continuă: "Eu înţeleg frustrarea celor care nu mă pot învinge, m-am confruntat o viaţă cu asemenea cazuri. Dar, după ce am înfruntat deschis abuzurile regimului Băsescu în perioada sa de maximă forţă, dacă cineva crede că mă ascund acum este fie prost, fie ticălos. Călătoresc frecvent, sunt şi acum plecat, mă voi întoarce joi, dar această întâmplare nu are nicio legatură cu cazul Alexandrescu. Eu îmi planific deplasările din timp şi nu-mi pot schimba programul după dorinţele unor televiziuni pierdute în derizoriu, certate cu bunul simţ şi adevărul".

Postul de televiziune România TV a anunţat, ieri, că Dan Voiculescu ar fi părăsit ţara de teamă să nu fie reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care Sorin Alexandrescu a încercat să îl şantajeze pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei.

Proprietarul trustului Intact a mai precizat că l-a împuternicit pe avocatul Gheorghiţă Mateuţ să notifice celor care "dezinformează cu interesul evident de a genera presiune asupra instituţiilor statului şi de a denigra trustul media numărul 1 din România" că vor răspunde în justiţie pentru acţiunile lor. "Totodată, vor fi sesizate oficial toate instituţiile interne şi internaţionale care au competenţă pe zonele de audiovizual şi concurenţă".

România TV a susţinut, în cadrul unei emisiuni difuzate sâmbătă seară, că jurnaliştii postului Antena 3 ar fi folosiţi de Dan Voiculescu drept grup de presiune asupra miniştrilor din Guvern. Invocând surse apropiate demnitarilor, dar şi din interiorul Intact, RTV a afirmat că jurnaliştii postului ar avea fiecare câte un ministru sau om politic repartizat.

Potrivit România TV, scopul presiunilor ar fi să obţină beneficii din partea celor vizaţi.

Astfel, directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, i-ar avea repartizaţi pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, Oana Stancu pe ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, Radu Tudor pe ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, Adrian Ursu pe ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu, iar Alessandra Stoicescu pe ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, ş pe ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb. De asemenea, Camelia Buda, directorul general al Eurexpo Trade Fairs, parte a grupului Intact, ar fi fost responsabilă pentru ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.

România TV mai susţine că Sorin Alexandrescu ar fi trebui să exercite presiune asupra Ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, şi a fostul şef al Agenţiei pentru Administraţie Fiscală (ANAF), Şerban Pop.

Antena 3 a anunţat că va acţiona în judecată România TV, directorul editorial al televiziunii şi realizatorii emisiunii "Newsdesk", sub acuzaţia că ar fi vehiculat informaţii false, cu scopul să prejudicieze imoginea postului de televiziune, a jurnaliştilor săi şi a grupul Intact. "De asemenea, fiecare jurnalist al Antenei 3 nominalizat în cadrul emisiunii < < Newsdesk > > din data de 1 iunie va da în judecată, în nume propriu, persoanele care au contribuit la realizarea acestei emisiuni, cerând daune de imagine proporţionale cu gravitatea afirmaţiilor calomnioase", potrivit unui comunicat de presă al Antena 3, citat de Jurnalul Naţional.

"În acelaşi timp, Antena 3 va sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului, cerându-i să analizeze materialele defăimătoare difuzate de România TV şi să studieze justeţea menţinerii licenţei postului de televiziune România TV, în condiţiile intensificării acţiunilor de manipulare, intoxicare şi defăimare prin difuzarea în mod repetat şi conştient a unor informaţii false în programele sale", mai menţionează documentul citat.

---

Sorin Alexandres­cu, directorul general al Antena TV Group, a fost arestat preventiv pentru douăzeci şi nouă de zile, la finalul săptămânii trecute, în urma unei decizii a judecătorilor de la Sectorul 1, la propunerea procurorilor DNA, care îl acuză într-un caz de şantaj, la adresa companiei de cablu RCS/RDS, în care este implicat şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

Scandalul reţinerii şi arestării şefului Antena 1 a stârnit numeroase discuţii, având în vedere conexiunile politice şi de afaceri ale patronului Antena TV, Dan Voiculescu.

Unii susţin că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu avea competenţe să-l cerceteze pe Sorin Alexandrescu pentru infracţiunea de şantaj, întrucât DNA nu este abilitat, prin lege, asupra unor astfel de cazuri.

"Dacă DNA se ocupă şi de infracţiunile de şantaj, atunci, în acest moment, Parchetul General ce mai face?", ne-au declarat surse politice.

Poate că şantajul se înscrie în acele "ş.a." menţionate la finalul textului care arată competenţele DNA, dar asta ar însemna şi că se ocupă de orice altceva (vezi caseta).

Dacă este aşa, atunci înseamnă şi că "şantajul efectuat de Sorin Alexandrescu" reprezinta vreo "faptă de corupţie mare şi medie", pentru că de acestea se ocupă DNA.

O altă variantă este, desigur, aceea în care, la dosar, în spatele şantajului, s-ar afla fapte, care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost făcute publice.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Simplul şantaj nu este o infracţiune de corupţie. Direcţia Naţională Anticorupţie îşi extinde competenţele fără o reglementare în domeniu. Din câte am aflat, între cei doi, persoane care activează în mediul privat, a fost o negociere a unui contract şi ştim că negocierile pot fi mai dure. Cred însă că se pregăteşte o acţiune a DNA de mai mari dimensiuni, pentru că şantajul este asimilat infracţiunilor de corupţie doar dacă este exercitat asupra unei persoane care este funcţionar public sau demnitar".

Sursele noastre ne-au spus că miza acestui scandal ar fi, de fapt, patronul Antena TV, domnul Dan Voiculescu, care ar fi acuzat de deturnare de fonduri europene prin Fundaţia Dan Voiculescu.

Însuşi patronul Dan Voiculescu a declarat pe blog că Sorin Alexandrescu este anchetat de o instituţie care nu are competenţă în acest caz. "Sorin Alexandrescu nu are o calitate care să atragă competenţa DNA, iar în cauză nu s-a produs niciun prejudiciu material", a mai spus patronul Antena TV, care adaugă: "Cei care folosesc cazul Alexandrescu pentru măruntele răfuieli de presă, sunt instrumentele naive ale unui sistem de presiune care a dovedit deja că poate încălca voinţa liber exprimată a 87% dintre români. Într-un asemenea sistem, drepturile civile ale fiecărui cetăţean pot fi oricând încălcate. Chiar şi drepturile celor care astăzi îşi continuă miop războiul personal cu Voiculescu. Eu sunt mereu aici, se pot răfui cu mine mereu, dar, de data aceasta, nu este vorba despre mine ci, mai degrabă, despre ei".

Putem admira, în aceasta declaraţie a domnului Voiculescu, modul propriu în care îşi face calcule statistice - dacă "românii" la care face referire ar totaliza doar 15 milioane de suflete, atunci la Referendumul la care face aluzie, vor fi votat 13 milioane de "români", ca să atingă proporţia de "87%" pe care o menţioneazî, iar nu 7,5 milioane de cetăţeni, cum ne-au comunicat autorităţile.

Sereş - omul cheie?

Codruţ Sereş, "omul de încredere al lui Dan Voiculescu", a demisonat de la conducerea trustului Intact în 19 aprilie 2013, adică la patru zile de la demararea interceptătilor de către procurori pentru Sorin Alexandrescu în dosarul RCS.

În urmă cu un an, jurnalistul Stelian Negrea a acuzat conducerea trustului Intact, respectiv pe directorul acesteia, Codruţ Sereş, că venea la şedinţele de redacţie şi indica societăţile comerciale şi oamenii politici care să fie atacaţi în emisiunile postului.

Codruţ Sereş este finul de cununie al lui Sebastian Ghiţă, patronul România TV, iar potrivit informaţiilor de la finalul lunii aprilie din mass-media, şi-ar negocia un post de conducere la România TV.

În perioada 2005-2006, când Sereş conducea Ministerul Economiei, Ghiţă ar fi obţinut, prin grupul Asesoft, mai multe contracte de la companiile aflate în subordinea acestuia, potrivit informaţiilor din presă.

Este de notorietate lupta acerbă dintre Antena TV - Dan Voiculescu şi postul România TV - Sebastian Ghiţă.

Deşi Dan Voiculescu i-ar fi interzis orice legătură lui Sereş cu Ghiţă în perioada cât a fost angajat la Intact, se vorbeşte de o prietenie clară între cei doi.

Într-o stenogramă publicată în presă în 2010 (dar înregistrată în 2006), Sereş îi povestea lui Ghiţă despre Dan Voiculescu: "Domnu' profesor e dement şi dus cu mintea".

Nu este exclus ca Sereş să-şi fi negociat ieşirea de la Intact în schimbul unor informaţii despre fostul său patron...

COMPETENŢELE DNA

Potrivit site-ului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la categoriile de infracţiuni aflate în competenţa DNA găsim:

a) infracţiuni de corupţie: luarea şi darea de mită, traficul de influenţă, primirea de foloase necuvenite;

b) infracţiuni asimilate celor de corupţie: stabilirea unei valori diminuate a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă inclusiv în cadrul acţiunii de executare silită, reorganizare sau lichidare judiciară; acordarea de credite sau de subvenţii cu încălcarea legii sau a normelor de creditare; utilizarea creditelor sau a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate; folosirea unei funcţii de conducere într-un partid, sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, pentru a obţine foloase necuvenite etc.;

c) infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie: tăinuirea bunurilor provenite din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie sau asimilate; spălarea banilor; abuzul în serviciu; bancruta frauduloasă; evaziunea fiscală; traficul de droguri; trafic de persoane ş.a.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb