Ce vom alege în turul doi: preşedinte sau premier?

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2009

Cu tot cu referendum, prezenţa la vot de duminică a fost cea mai slabă participare la un scrutin pentru alegere preşedintelui de după 1990.Este adevărat că a fost şi pentru prima dată când alegerile prezidenţiale au fost separate de cele parlamentare, dar şi că în ultimii cinci ani, populaţia a fost chemată de 4 ori la urne. În aceste condiţii prezenţa la vot de peste 54% este una apreciabilă, dar ea este mai degrabă rodul mobilizării masive a activului fiecărui partid., prin toate mijloacele, unele la limita legalităţii. Ceea ce va poate fi decisivă în turul al doilea.

Cu tot cu referendum, prezenţa la vot de duminică a fost cea mai slabă participare la un scrutin pentru alegere preşedintelui de după 1990.Este adevărat că a fost şi pentru prima dată când alegerile prezidenţiale au fost separate de cele parlamentare, dar şi că în ultimii cinci ani, populaţia a fost chemată de 4 ori la urne. În aceste condiţii prezenţa la vot de peste 54% este una apreciabilă, dar ea este mai degrabă rodul mobilizării masive a activului fiecărui partid., prin toate mijloacele, unele la limita legalităţii. Ceea ce va poate fi decisivă în turul al doilea.

Coaliţia din jurul lui Johannis îl împinge pe acesta ca principal contracandidat al lui Traian Băsescu în turul al doilea

Peste două săptămâni vom avea bătălia finală pentru alegerea viitorului preşedinte, dar pentru prima dată, în douăzeci de ani, numele viitorului premier poate decide cine va fi preşedinte.

Cine va candida în turul al doilea? Băsescu cu Geoană sau, mai degrabă, Băsescu şi Klaus Johannis?

Spectaculosul acestei situaţii vine şi din faptul că nici măcar nu am avut alegeri prezidenţiale simultan cu cele parlamentare.

Lupta strânsă dintre primii doi clasaţi în preferinţele electorale face ca voturile celui de-al treilea clasat, Crin Antonescu, să devină decisive pentru desemnarea preşedintelui.

Deşi au pierdut alegerile prezidenţiale, după ce le-au pierdut şi pe cele parlamentare anul trecut, liberalii au cele mai mari şanse să impună viitorul premier, chiar dacă în persoana unui politician care nu este membru PNL. Ceea ce face probabilă mobilizarea în continuare a susţinătorilor lui Crin Antonescu şi pentru turul doi, prin transferul voturilor de la liderul lor către soluţia liberală de premier.

Inclusiv prin declaraţiile de ieri ale lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu se conturează o mişcare surprinzătoare pentru turul al doilea: împingerea lui Klaus Johannis ca principalul contracandidat al lui Traian Băsescu, care să atenueze din slăbiciunile pe care le are candidatul PSD, Mircea Geoană, evidente în această campanie, când a părut candidatul cel mai slab dintre cei trei.

Reafirmarea rapidă a lui Mircea Geoană şi a PSD pentru soluţia Klaus Johannis arată că social-democraţii au calculat deja că doar astfel pot canaliza masiv voturile liberalilor pentru şeful PSD.

În schimb, Traian Băsescu, neavând cum să-l mai susţină pe Klaus Johannis, după ce l-a ocolit de două ori, va marşa pe tema referendumului în continuare şi va încerca să mute dezbaterea spre tema dintre un preşedinte reformator al instituţiilor statului şi o majoritate PNL-PSD, acuzată că s-ar opune reformelor şi că este o coagulare forţată a grupurilor de interese, reprezentate de Patriciu, Hrebenciuc şi Iliescu etc.

Neglijarea sistematică a foştilor parteneri de Alianţă îi poate fi fatală lui Traian Băsescu în turul al doilea şi arată cât de neinspirată a fost alegerea eliminării liberalilor de la guvernare în 2008 şi cooptarea social-democraţilor.

Incapacitatea negocierilor cu liberalii a continuat chiar şi după ieşirea PSD de la guvernare, când Traian Băsescu a ales să joace pe cartea exclusivă a PD-L.

Exact polarizarea luptei electorale, între el şi ceilalţi, care l-a purtat pe Traian Băsescu spre victorii consecutive, l-a izolat de această dată, riscând să-l înfrângă pentru prima dată într-o cursă electorală.

Întoarcerea cu faţa la popor pare să nu-i mai fie suficientă astăzi lui Traian Băsescu.

Rezultatele din primul tur de scrutin se suprapun, cu diferenţe nesemnificative, peste rezultatele parlamentare de acum un an. Ceea ce arată că votul este unul politic, în marea lui majoritate. Oricât de bun ar fi candidatul, el nu poate răzbate fără maşinăria de partid din spate. Cu cât această maşinărie este mai puternică, cu atât candidatul este mai puternic, iar nu datele sale intrinseci, personalitatea sa. Or, cum PD-L şi PSD au maşinării comparabile, rolul maşinăriei liberale devine esenţial, mai ales dacă la ea va fi remorcată şi cea a minorităţii maghiare, în jurul aceleiaşi soluţii Johannis.

În afară de candidatul PNL, care a reuşit să strângă mai mult decât scorul partidului, Traian Băsescu şi Mircea Geoană au avut parte de un vot politic pur.

La fel va fi şi peste două săptămâni, pentru că este greu de crezut că o temă atât de importantă poate apărea într-un timp atât de scurt încât să destrame coaliţia care s-a format în jurul lui Klaus Johannis.

Cu candidaţii lor ieşiţi din cursă, liberalii îşi pot mobiliza nucleul dur (care sunt în jur de 14-15%) pentru că au miza viitorului premier.

Şi astfel un partid ca PSD, cel mai puternic din ultimii douăzeci de ani, are mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale, doar datorită unui politician independent susţinut de liberali şi minoritatea maghiară.

Prin soluţia Johannis, liberalii pot deveni, de fapt, marii câştigători ai acestor alegeri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O intrebare pentru d-nii Basescu si Geoana

    Daca, in cazul in care vor fi alesi presedinte, vor da curs propunerii CSM de numire a Lidiei Barbulescu in functia de presedinte al ICCJ, tinand seama de: 

    -activitatea desfasurata de Lidia Barbulescu in calitate de membru CSM, de la infiintarea acestei institutii si pana in prezent, pentru reformarea justitiei romane si pentru eliminarea din sistem a magistratilor care nu fac cinste acestei profesii (activitate care potrivit lui IL Caragiale am putea spune ca ,,a fost sublima....") 

    -activitatea desfasurata de Lidia Barbulescu in calitate de presedinte al CSM, pentru reformarea justitiei romane si pentru eliminarea din sistem a magistratilor care nu fac cinste acestei profesii (activitate care potrivit lui IL Caragiale am putea spune ca ,,a fost sublima....") 

    -activitatea desfasurata de Lidia Barbulescu in calitate de vicepresedinte al ICCJ, pentru reformarea justitiei romane si pentru eliminarea din sistem a magistratilor care nu fac cinste acestei profesii (activitate care potrivit lui IL Caragiale am putea spune ca ,,a fost sublima....") 

    -unele solutii nelegale si netemeinice pe care le-a pronuntat in calitate de presedinte al unor complete de 9 judecatori ale ICCJ ( a se vedea de ex. Deciziile nr.55, nr.63 si nr.152 din 2005) 

    Doresc sa subliniez faptul ca in cazul magistratilor romani nu se poate tine seama( desi ar trebui!) de prezumtia de nevinovatie deoarece acestia nu raspund de solutiile nelegale si netemeinice pe care le pronunta (aceasta neraspundere fiind si CAUZA PRINCIPALA pentru care JUSTITIA ROMANA este in mare parte CORUPTA, a auzit cineva de vreun magistrat care sa raspunda pentru sutele de procese pe care Romania le-a pierdut la CEDO si pentru zecile de milioane de euro pe care Romania, adica romanii, trebuie sa le plateasca ca despagubiri), Plangerile (disciplinare, penale si civile) facute impotriva magistratilor judecandu-se conform proverbului ,, corb la corb nu-si scoate ochii!" 

    -acuzatiile aduse de fostul ministru al justitiei Monica Macovei cu privire la traficul de influenta facut de Lidia Barbulescu in favoarea ficei sale 

    -declaratiile facute de Lidia Barbulescu cu privire la recentele protestele magistratilor( proteste care au constat printre altele si intr-o incetare a judecarii cauzelor) cum ca acestea ar fi perfect legale?!, in conditiile in care: 

    Art. 5 din Legea nr.303/2004( Statutul magistratilor) prevede ca:Magistratii sunt obligati ca prin intreaga lor activitate sa asigure suprematia legii 

    Art.40 din Legea conflictelor de munca nr.168/1999 prevede ca:Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate 

    Art.63 din Legea conflictelor de munca nr.168/1999 prevede ca:Nu pot declara greva judecatorii, procurorii, personalul Ministerului Apararii 

    iar art.21 din Constitutia Romaniei prevede caci NIMENI nu este mai presus de lege! 

    In cazul in care cei doi candidati nu vor raspunde la aceasta intrebare, am sa trag concluzia, atat eu, cat si ceilalti romani alegatori, ca acestia sunt multumiti de activitatea pe care lidia barbulescu a desfasurat-o si o desfasoara in fruntea Justitiei Ramana. 

    UN ALLEGATORR

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb