CEA MAI DE SUCCES PRIVATIZARE ÎŞI ARATĂ ROADELE Concedierea - cadoul de Crăciun al BCR pentru 1.600 de angajaţi

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2012

Concedierea - cadoul de Crăciun al BCR pentru 1.600 de angajaţi

Banca a anunţat că va da afară aproape 20% din personal

Sindicatele habar n-au de hotărârea executivului: "Suntem îngrijoraţi de situaţia colegilor care vor fi disponibilizaţi"

Tomas Spurny: "Sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor"

Banca Comercială Română (BCR) va da afară, în următoarele 12-18 luni, 1.600 de salariaţi care reprezintă 17,5% din totalul angajaţilor, a anunţat, ieri, Tomas Spurny, preşedintele băncii, la prima apariţie oficială în ţara noastră. Domnia sa a explicat că vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor se va reduce de la 9.100 la 7.500.

Reprezentanţii sindicatelor ne-au declarat însă că nu au fost informaţi cu privire la numărul de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi.

"Prima şi singura întâlnire, de până acum, pe această temă a fost săptămâna trecută, până la momentul respectiv neavând nicio informaţie cu privire la personalul care ar trebui disponibilizat în perioada următoare", ne-a precizat Ciprian Ionescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR.

Domnia sa a adăugat: "Înţeleg că domnul Tomas Spurny a declarat astăzi (n.r. ieri) că nu s-a negociat planul de restructurare cu sindicatele din bancă. Nu au început încă discuţii/negocieri cu angajatorul, dar având în vedere numărul celor care vor fi disponibilizaţi, este evident că discutăm şi trebuie avută în vedere obligaţia legală a angajatorului de a demara proceduri de informare/consultare şi de concediere colectivă. Probabil săptămâna aceasta vor fi demarate aceste proceduri".

Numărul celor care urmează să fie concediaţi este unul foarte mare, potrivit sindicaliştilor, care aşteaptă să afle care va fi impactul asupra salariaţilor care vor continua să lucreze în bancă, ulterior implementării planului de restructurare.

"Suntem îngrijoraţi de situaţia colegilor care vor fi disponibilizaţi în contextul în care piaţa forţei de muncă este încă deficitară şi aceştia au obligaţii de onorat", ne-a declarat Ciprian Ionescu.

Numărul salariaţilor care vor fi disponibilizaţi în urma hotărârii angajatorului de a închide cele 64 de unităţi de retail teritoriale este insuficient în comparaţie cu ţinta propusă şi urmează să fie disponibilizaţi salariaţi şi din alte zone de activitate, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR.

Ciprian Ionescu a adăugat: "Sindicatul Naţional al Salariaţilor din Banca Comercială Română (SNS BCR), sindicat pe care îl reprezint în acest moment şi care a fost înfiinţat la jumătatea acestui an prin fuziunea a 39 de organizaţii sindicale legal constituite la nivelul BCR, este preocupat şi îngrijorat de situaţia salariaţilor BCR în raport de efectele pe care le va produce planul de restructurare aprobat de către angajator asupra locurilor de muncă, iar în cadrul acestor proceduri de concediere colectivă ce se vor desfăşura la nivelul BCR, va face toate demersurile necesare pentru atenuarea efectelor măsurilor dispuse de angajator, pentru diminuarea numărului concedierilor. Este evident că trebuie să aflăm detalii, elemente concrete despre intenţiile angajatorului care vor conduce la aceste disponibilizări, în funcţie de care să putem propune măsuri de diminuare a numărului con-cedierilor".

Considerată cea mai de succes privatizare, BCR a fost perla co-roanei sistemului bancar. Acum, banca a ajuns să înregistreze pierderi care se cifrează la peste 700 milioane de lei, aproximativ jumătate din pierderea sistemului bancar autohton.

În discursul de ieri, Tomas Spurny a spus: "Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă".

Tomas Spurny a mai declarat că în perioade de creştere economică băncile au altă viziune, dar atât timp cât creşterea este departe, bancherii sunt obligaţi să se uite la costuri. Potrivit şefului BCR, un raport costuri/venituri de 40-50% nu poate fi obţinut în această perioa-dă fără restructurare, iar lipsa acesteia ar plasa indicatorul la 60-70%.

Domnia sa a adăugat că, în urma crizei, modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor.

Strategia de dezvoltare a BCR pentru următorii cinci ani a fost aprobată recent, aşa încât planul de restructurare nu a fost încă negociat cu cele trei sindicate din bancă, potrivit lui Tomas Spurny.

Constantin Paraschiv, FSAB: "Managementul băncii ar putea trece la măsuri mai puţin ortodoxe"

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) nu a primit nicio înştiinţare de la BCR, privind numărul angajaţilor care urmează să fie concediaţi.

Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, ne-a declarat: "Nu avem nicio informaţie oficială privind disponibilizările anunţate de mangamentul BCR. Probabil că banca urmează să ne cheme la consultări, pentru că sunt obli-gaţi prin lege. Nu mă surprinde numărul salariaţilor care vor fi disponibilizaţi. Nu sunt excluse con-cedieri în număr atât de mare.

Problema care ne îngrijorează este că managementul băncii ar putea trece la măsuri mai puţin ortodoxe şi anume să determine angajaţii să plece de bunăvoie, pentru ca banca să fie scutită întocmirea formalităţilor cerute de inspectoratul muncii. Instituţia de credit le-ar putea oferi angajaţilor, care decid să plece de bunăvoie, unul, două sau trei salarii în plus. În această situaţie, sindicatul ar putea să nu mai fie chemat la consultări, pentru că nu ar mai avea sens".

Preşedintele FASB estimează că şi alte bănci ar putea să facă restructurări de personal.

"Estimăm că circa 10.000 de salariaţi din sistemul bancar vor fi concediaţi în 2013", potrivit domniei sale.

Constantin Paraschiv ne-a spus că aproximativ 30.000 de salariaţi din asigurări şi bănci urmează să fie disponibilizaţi anul viitor, pentru că numărul acestora este prea mare.

Gheorghe Piperea: "Angajaţii din bănci ar trebui să se gândească înainte de a-şi pune sufletul pe tavă"

Este groaznic că 17,5% din totalul angajaţilor BCR urmează să fie disponibilizaţi în următoarele 12-18 luni, ne-a precizat avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa a adăugat: "După câştiguri fabuloase, BCR a ajuns să aibă pierderi la extrema cealaltă. Disponibilizările angajaţilor nu pot fi evitate, având în vedere faptul că în perioada de boom imobiliar s-a exagerat cu reţeaua de sucursale. În acea perioadă se vindeau credite în volume foarte mari şi nu se mai făcea banking. După şase ani, privatizarea BCR nu a fost una de succes. Singurul aspect pozitiv care a rezultat din privatizare a fost că au intrat nişte bani în sistemul bancar, dar sistemul nu a devenit mai performant".

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, fraudele bancare din ultimele două luni arată cât de mare este dimensiunea greşelilor de management din perioada de boom imobiliar.

"BRD şi Volksbank sunt băncile care au fost aduse în atenţia publicului în dosarul fraudelor bancare, însă la BCR fraudele sunt de zeci de ori mai mari, pentru că banca a creditat cel mai mult segmentul retail", potrivit domniei sale.

Managementul băncilor atât din perioada de boom imobiliar, cât şi din prezent a primit bonusuri pe volumele de credit vândute, iar efectele se răsfrâng asupra clienţilor care plătesc comisioane de risc şi asupra angajaţilor.

"Angajaţii din bănci ar trebui să se gândească înainte de a-şi pune sufletul pe tavă, pentru că banca nu le ridică statuie, ci îi aruncă ca pe nişte măsele stricate atunci când nu mai au nevoie de ei", ne-a precizat avocatul.

Preşedintele BCR a precizat, ieri, că banca intenţionează să deschidă 20 de sucursale în locuri cu potenţial, proces care se va realiza până în ultimul trimestru din 2013 sau primul trimestru din 2014.

La nivelul dezvoltării activităţii, BCR are în plan să devină prima bancă din ţara noastră în termeni de tranzacţionare, iar această ţintă va fi realizată prin îmbunătăţirea treptată a serviciilor şi produselor, care să ducă, în final, la folosirea integrală a infrastructurii băncii şi la îmbunătăţirea profitabilităţii, potrivit lui Tomas Spurny.

Acţionarii BCR au aprobat, în cadrul Adunării Generale Extraordinare (AGEA), care a avut loc la începutul acestei luni, modificarea actului constitutiv al băncii, astfel încât Comitetul Executiv să poată decide desfiinţarea de sucursale şi agenţii fără aprobarea Consiliului de Supraveghere.

Personalul angajat în BCR a scăzut, în primele nouă luni, cu aproape 10%, concomitent cu o reducere a reţelei teritoriale cu circa 7%.

BCR a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, o pierdere netă de 762,5 milioane lei (172,1 milioane euro), pe fondul unor provizioane record, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a avut un profit net de 67,6 milioane lei (16,1 milioane euro).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E ceva nou ca o privatizare aduce cu ea si disponibilizari? Nu asta e problema dragilor, problema este ca am distrus si distrugem in continuare capitalul propriu si dupa aia stam la mana capitalurilor straine! Si ne mai miram ca nu merge nimic, ca nu mai avem industrie, ca avem somaj de peste 50% si murim de foame! Si nu in ultimul rand asteptam sa ne salveze cineva ( statul, politicienii sau maica Tereza!)

    DESTEPTAREA!!! 

    daca 1600 reprezinta 17,5% din angajati, inseamna ca BCR are peste 9000 de angajati...wow!....... pai sunt mai multi ca la Mittal Steel Galati si restul industriei siderurgice la un loc......

    caci daca am fi fost niste brute am fi sarit pe baricadele grevei sa ne aparam cu piepturile goale de o inima pasionala drepturile. Nu , noi suntem fini, de aceea ii dau inca o data dreptate domnului supraveghetor sef cand a spus ca Romania este locul perfect pentru dezvoltarea unei afaceri. Salariatii, in ciuda parerii contrarii a domnului avocat au inteles ca " De Craciun ne-am luat ratia de libertate". Expresii de genul ""BRD şi Volksbank sunt băncile care au fost aduse în atenţia publicului în dosarul fraudelor bancare, însă la BCR fraudele sunt de zeci de ori mai mari, pentru că banca a creditat cel mai mult segmentul retail" le consider lipsite de orice temei, deoarece domnia sa nu vorbeste prin prisma actionarului , ci doar prin aceea a lui Robin Hood. Si cand va reusi acest popor inteligent, de unii gresit inteles ca fiind imperfect ca noi avem nevoie de Batman. Sau in cazuri extreme de Contele de Monte Cristo care sa scoata la vedere rubinul sufletului mioritic slefuindu-i cu penitenta crusta de indiferenta asezata timp de 23 de ani de ganduri de ura , razbunare si cearta cum spune actual un tanar si curajos prim solist al Teatrului Absurd. De data aceasta timingul a fost la fel de perfect ca in urma cu un an , dar de data aceasta in loc sa dea mamaliga pe aragaz un NIMENI s-a facut de mamaliga. Pentru ca nu trebuie sa lasi pe copii sa faca ceea ce ar trebui sa rezolve oamenii mari. In incheiere oferim si varianta pentru aplicatii mobile und spatiul de editare este extrem de redus. Sporny-Treichl ----Intelligence is the quality that separates boys from the men :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb