Cea mai importantă lege pentru prosumatori este ţinută "la sertar"

R.S.
Comunicate de presă / 21 mai

Cea mai importantă lege pentru prosumatori este ţinută "la sertar"

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (A.P.C.E.) anunţă cu îngrijorare că Legea PL-x 605/2023, denumită generic "Legea Prosumatorului", este amânată fără o dată clară de dezbatere. Această lege, care modifică şi completează Legea energiei electrice şi a gazelor naturale este esenţială pentru prosumatorii din România, aducând clarificări şi îmbunătăţiri legislative aşteptate de 12 ani. Punctele principale ale Legii Prosumatorului sunt:

⦁Definiţia legală clară şi concisă a prosumatorului

⦁Stabilirea plăţii lunare a excedentului de energie (faţă de 24 de luni în prezent)

⦁Oferirea posibilităţii compensării energiei produse de către prosumatori în mai multe locuri de consum

⦁Prosumatorii, persoane fizice sunt scutite de obligaţia emiterii facturii pentru energia electrica livrata in reţea

Legiferarea prin Parlament a acestor chestiuni importante ar rezolva peste 80% din problemele majore ale prosumatorilor din România.

Legea nu este pe placul furnizorilor, nici pe placul ANRE

Legea afectează interesele financiare ale furnizorilor de energie, obligându-i să plătească şi să factureze lunar excesul de energie injectat în reţea de către prosumatori. Aceşti furnizori, cu sustinerea cu ANRE, erau obişnuiţi să plătească după 24 de luni de la facturare, adesea întârziind cu 1 sau 2 ani. Compensarea energiei în mai multe locuri de consum ar duce inevitabil la scăderea încasărilor furnizorilor.

Soluţia adoptată: tergiversare

În mod previzibil, începând cu luna aprilie 2024, legea se află în "repaos" în Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor fără termen de dezbatere. La interpelarea A.P.C.E. privind statutul şi perioada de dezbatere a legii în cauză, Dl. Preşedinte, deputatul Bende Sandor ne răspunde că mai sunt proceduri de clarificat la ministere şi că această lege nu are un calendar bine definit. In aceeasi situatie se afla un alt proiect de lege: PL-x 369/2023, trecut de Senat cu privire la eliminarea certificatelor verzi pentru prosumatori si care stă din luna mai 2023 tot la comisie "la sertar"

Ce ne rămâne de făcut?

⦁Participare activă :Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie a participat activ încă de la început pe parcursul legislativ al "Legii Prosumatorului", crezând cu tărie că este o lege justă şi corectă şi, mai ales, că va corecta probleme serioase ale prosumatorului, acolo unde ANRE n-a vrut sau nu a avut interes să intervină. Ne referim aici la:

⦁Lipsa sau întârzierea nejustificată a facturării prosumatorilor

⦁Eliminarea "liniei de credit" oferită gratuit furnizorilor de peste 50 de milioane de euro doar în 2023 prin energie în exces injectată şi "păstrată" la furnizori care au valorificat-o luna următoare.

⦁Interpelări săptămânale: A.P.C.E. va cere Comisiei de Industrii şi Servicii clarificări şi va face interpelări săptămânale către TOATE ministerele implicate şi către Guvern, Parlament şi toate partidele politice parlamentare să urgenteze intrarea în dezbatere a acestei legi.

⦁Transparenţă prin comunicate de presă: A.P.C.E. va transmite comunicate de presă cu toate răspunsurile şi demersurile efectuate, pentru a informa şi a urgenta adoptarea acestei legi vitale pentru toţi prosumatorii din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb