Cearta din USL, undă verde pentru candidaturile la preşedinţie

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2013

Cearta din USL, undă verde pentru candidaturile la preşedinţie

Discuţiile aprinse dintre co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au redeschis un subiect care stârneşte mult interes şi mare emoţie în rândul partidelor politice: desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Nu mai este un secret că mulţi lideri marcanţi ai PSD nu au privit cu ochi buni candidatura preşedintelui PNL pentru fotoliul de la Cotroceni din partea USL. Acum este tot mai probabil ca partidul condus de Victor Ponta să aibă candidat propriu. Cum şi popularitatea lui Sorin Oprescu, un alt potenţial candidat cotat destul de bine în sondaje, este în cădere liberă după povestea cu câinii maidanezi, opoziţia crede că există şanse reale, cu un candidat credibil, să răstoarne toate calculele făcute în ultimii doi ani pe această temă. Nume precum Victor Ponta, Mircea Geoană, Cătălin Predoiu, Elena Udrea, Mugur Isărescu sunt tot mai vehiculate în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Extrem de ofensiv în ultima săptămână, Crin Antonescu pare decis să nu se prezinte în faţa alegătorilor şi din partea PSD: "Dacă cineva îşi va imagina în PSD că Antonescu o să tacă, aşa, ca la Partidul Comunist, sau o să meargă pe brânci ca să iasă preşedinte susţinut de PSD se înşală amarnic. Acest lucru îl ştiu şi domnul Ponta, şi toţi oamenii din PSD. După cum îl ştiu şi cei din PNL. (...) Atitudinea de multe luni de zile a multor oameni din PSD de a se comporta ca şi cum Preşedinţia României este ceva ce stă în seif pe la Cluj pe la domnul Rus şi ne-o dau sau nu ne-o dau nouă, liberalilor, sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum, Preşedinţia României se obţine de la cetăţenii României". Pe de altă parte, şi premierul a dat un prim semnal în legătură cu candidatura lui Crin Antonescu: "Bineînţeles, doar nu o să-l susţinem cu forţa. Dacă ne spune că nu doreşte, ne vom întâlni la PSD şi ne vom decide pe cine susţinem. Noi am decis o dată că-l susţinem pe Crin Antonescu, dar dacă nu vrea să-l susţinem, cu forţa nu se poate. Domnul Antonescu este foarte critic, ironic în ultima vreme. Greşeşte. E un limbaj a la Traian Băsescu".

Această răsturnare de situaţie nu este pe placul tuturor politicienilor din USL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, insistă să infirme toate zvonurile, în ciuda tuturor evidenţelor: "Noi nu suntem PDL, dacă avem ceva de zis discutăm în familie. În acest moment nu există niciun fel de problemă. E normal ca presa să fie alimentată să creadă că este o reacţie emoţională între cei doi lideri, eu cred că în acest moment trebuie să fim calmi, să ne gândim la proiectele importante pentru noi, pentru România, să accelerăm dezbaterile proiectului Roşia Montană în Parlament. Avem o grămadă de proiecte care sunt obligatorii în această sesiune şi ele sunt prioritare, iar restul lucrurilor le vom face la momentul oportun. Acum USL are un candidat la Preşedinţie, care este Crin Antonescu, are un prim-ministru care trebuie să guverneze România şi este Victor Ponta, are un guvern format din conservatori, liberali şi social-democraţi. Niciunul dintre ei nu se poate deroga de atribuţiile şi dezbaterile care sunt în Guvernul României. Nu trebuie să transformăm anumite opinii personale şi anumite reacţii personale în motto-uri pe care trebuie să le îmbrăcăm".

Cearta din USL poate marca începutul, prematur, al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb