CECE: Vânzările de echipamente de construcţii - stabile în Europa, în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2023

CECE: Vânzările de echipamente de construcţii - stabile în Europa, în 2022

Industria europeană a echipamentelor de construcţii a avut o evoluţie stabilă în 2022, în pofida incertitudinilor economice şi geopolitice, potrivit indicelui măsurat de Comitetul European pentru Echipamente de Construcţii (CECE).

"În 2022, condiţiile economice generale s-au schimbat complet faţă de anul precedent", spune, citat de worldhighways.com, Alexandre Marchetta, preşedintele CECE, adăugând: "În acest context, este remarcabil faptul că industria echipamentelor de construcţii se descurcă atât de bine, iar comenzile sunt solide. Chiar dacă inflaţia încetineşte aşa cum era prevăzut, creşterile dobânzilor stabilite de Banca Centrală Europană (BCE) şi dificultăţile din lanţurile de aprovizionare vor continua. Situaţia noastră este departe de a fi normală şi trebuie să ne folosim toată puterea ca să depăşim obstacolele ce ne stau în cale".

Rezistenţa industriei echipamentelor pentru construcţii este susţinută de o situaţie stabilă a afacerilor în majoritatea sectoarelor de clienţi, conform CECE, care menţionează: "Cu toate acestea, domeniul se confruntă cu o combinaţie toxică de inflaţie, întreruperi în lanţurile de aprovizionare şi preocupări legate de economia mondială. Acest lucru este reflectat şi de încrederea industriei: indicele măsurat în sondajul CECE privind Barometrul de afaceri a scăzut moderat pe parcursul anului trecut, în condiţiile în care s-au resimţit consecinţele economice ale războiului din Ucraina. Dar, acesta s-a redresat în noiembrie".

În 2022, vânzările de echipamente de construcţii din Europa au înregistrat aproape aceleaşi niveluri ca în anul precedent, fiind afectate de o scădere minimă, de numai 0,6%. Acest lucru arată situaţia robustă a cererii din Europa: fără întreruperile lanţului de aprovizionare, piaţa ar fi cunoscut încă un an de creştere, potrivit sursei citate.

Aceasta subliniază că, luând în considerare consecinţele economice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, imaginea pieţei europene pare şi mai bună: vânzările de profil din Europa, cu excepţia Rusiei - unde piaţa a scăzut cu 37%, ca urmare a sancţiunilor occidentale - au crescut cu aproape 3% în 2022.

CECE: Vânzările de utilaje uşoare şi compacte au scăzut cu 0,5%, cele de utilaje grele - cu 2%

Sub-segmentele de echipamente au evoluat, de asemenea, destul de omogen, cu urcuşuri şi coborâşuri minore: vânzările de utilaje pentru drumuri au înregistrat o creştere de 1%, în timp ce livrările de macarale au stagnat, iar cele de betoniere şi echipamente de terasament au consemnat scăderi minore, de 1%, respectiv 2%. Vânzările de utilaje uşoare şi compacte au scăzut cu 0,5%, cele de utilaje grele - cu 2%, conform sursei citate.

Diferenţele regionale nu au jucat un rol decisiv în 2022, deoarece majoritatea regiunilor importante au înregistrat rate foarte mici de creştere sau de declin, potrivit CECE. Europa de Sud a marcat o excepţie notabilă, cu o creştere a vânzărilor de 12%. Turcia şi Rusia au înregistrat maximele în domeniu - pozitive şi negative: Turcia, un avans de aproape 40%, iar Rusia un declin de circa 40%.

CECE notează că 60% dintre producătorii europeni de echipamente de construcţii raportează un stoc de comenzi de peste patru luni, ceea ce confirmă faptul că cel puţin prima jumătate a anului 2023 este "sigură".

În a doua jumătate a anului curent, ratele mai mari ale dobânzilor vor influenţa puternic perspectivele industriei construcţiilor de clădiri, în special pe partea rezidenţială. "Este de aşteptat ca vânzările de echipamente utilizate în sectorul rezidenţial să fie afectate, dar preconizăm că în primăvară creşterea va reveni în Europa, deoarece inflaţia îşi va diminua treptat efectele în economie", notează CECE.

Totodată, sursa menţionată precizează că sectorul de grădinărit şi amenajări peisagistice va înregistra, probabil, o cerere mai scăzută după mulţi ani de boom.

Ingineria civilă, pe de altă parte, va beneficia în continuare de programele de investiţii publice pe multe pieţe europene, dar, cu toate acestea, din cauza cererii generale restrânse, activitatea economică va fi redusă, conchide CECE.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb