CECILIA MALMSTRÖM: "Oare oferta UE va fi suficientă ?"

M.D.
Internaţional / 22 mai 2018

"Oare oferta UE va fi suficientă ?"

Miniştrii Comerţului europeni se tem că propunerea comercială a UE, în vederea descurajării lui Donald Trump să aplice taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului european, rămâne "insuficientă", lăsând să se vadă primele "fisuri" între ei, relatează AFP.

"Oare va fi suficientă (oferta UE)? Sincer, eu nu sunt sigură", a avertizat comisarul european însărcinat cu Comerţul, Cecilia Malmström, astăzi, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne europene s-au pus de acord, săptămâna trecută, într-un summit la Sofia, asupra a ceea ce sunt pregătiţi să pună pe masă, cu scopul de a scăpa de impunerea unor taxe vamale de 25% oţelului şi de 10% aluminiului, anunţate în martie, de Donald Trump şi de care UE este scutită provizoriu, până la 1 iunie.

Liderii europeni, care exclud să negocieze "cu pistolul la tâmplă", se declară de-acum pregătiţi să discute, în cazul unei scutiri definitivă despre un acord comercial "restrâns" cu Statele Unite şi să-şi deschidă piaţa gazelor naturale americane.

Această propunere, elaborată după săptămâni de discuţii între Malmström şi omologul său american Wilbur Ross, vizează să pună capăt riscului tot mai puternic al unui război comercial cu Statele Unite, cu atât mai mare cu cât China tocmai s-a înţeles cu Washingtonul să-şi suspende creşterea nivelului taxelor vamale.

"Argumentele noastre, în vederea negocierii, sunt să dăm Statelor Unite stimulente să ne scutească", dar "nu avem motive să fim optimişti", a rezumat o sursă diplomatică.

"Trebuie să ne pregătim de diverse scenarii", mai ales cel în care taxele americane ar fi aplicate definitiv UE, a declarat Malmström.

În acest caz, Bruxellesul a pregătit contramăsuri cu privire la o listă de produse americane emblematice, precum untul de arahide, blugii sau burbonul, care ar putea să fie implementate în deplină legalitate începând din 20 iunie.

"Suntem aliaţi, dar nu suntem vasali. Astăzi de un moment al adevărului pentru UE", a insistat secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Externe, Jean-Baptiste Lemoyne.

"Putem şi trebuie să facem comerţ unde vrem, când vrem, cu cine vrem", a pledat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb