Oameni de afaceri din Cehia controlează "felii" consistente din piaţa media din ţara noastră, în urma unor tranzacţii desfăşurate în ultimul an şi jumătate. Posturi de radio şi televiziune (Europa FM, Virgin Radio, Pro TV, Pro Cinema...) , care au audienţe importante, sunt controlate de grupuri de investiţii din Cehia.
Grupul de investiţii PPF, controlat de miliardarul ceh Petr Kellner (55 de ani) a achiziţionat operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME), prezent şi în ţara noastră, într-o tranzacţie în numerar, evaluată la aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Preţul plătit este cu 32% mai mare decât cel de pe bursă. Anunţul a fost făcut de cele două companii implicate în tranzacţie. CME era deţinut de gigantul american AT&T, care preluase această companie de la Time Warner. Tranzacţia se va finaliza la mijlocul anului viitor, în funcţie de aprobarea acţionarilor şi a autorităţilor de reglementare. Aceasta marchează extinderea PPF în sectorul de media şi cel de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est.
Michael Del Nin şi Christoph Mainusch, co-executivi ai CME au făcut un anunţ legat de tranzacţie: "În cursul ultimilor şase ani, în timp ce ne-am transformat businessul şi am livrat constant o creştere a profitabilităţii, principala noastră preocupare a fost generarea de valoare pentru acţionarii noştri."
"Eforturile noastre culminează în această tranzacţie, şi suntem siguri că este alegerea bună pentru acţionarii noştri şi o concluzie satisfăcătoare la una dintre cele mai de succes reorganizări a unei companii media lider de piaţă în ultimii ani. Suntem mulţumiţi că grupul PPF ne împarte perspectiva". Petr Kellner, acţionarul majoritar al grupului de investiţii PPF, susţine, într-un comunicat de presă, că achiziţia CME va consolida operaţiunile de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est: "Achiziţia CME cu activele sale media în cinci ţări europene va completa şi va consolida în continuare operaţiunile noastre de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est. Dorim să valorificăm sinergiile naturale dintre crearea de conţinut şi distribuţia acestuia, cu scopul de a dezvolta în continuare afacerile noastre de telecomunicaţii şi mass-media. CME este o organizaţie sănătoasă şi bine condusă şi nu intenţionăm să aducem modificări semnificative la nivelul operaţiunilor sale".
Potrivit comunicatului transmis de PPF, BNP Paribas şi Societe Generale au acţionat în calitate de consultant în chestiuni de structurare pentru PPF, pentru facilităţile de achiziţie. Facilităţile de 1,15 miliarde de euro au fost complet subscrise de BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Societe Generale şi UniCredit. De asemenea, PPF are ca şi consultant financiar pe J.P. Morgan Securities plc, iar consultant juridic pe White & Case LLP. Compania americană AT&T deţine 64% din acţiunile obişnuite ale CME, dar controlează efectiv 75% din CME când se iau în calcul acţiunile preferenţiale. AT&T a anunţat că va primi aproximativ 1,1 miliarde de dolari în numerar la finalizarea tranzacţiei. Luna aceasta, CME şi-a majorat pentru a treia oară în 2019 estimările privind profitul operaţional anual, după ce rezultatele financiare în trimestrul trei din acest an au depăşit aşteptările analiştilor, informează Agerpres. În perioada iulie-septembrie 2019, CME a înregistrat un profit operaţional ajustat (OIBDA) de 41,40 milioane dolari, peste cifra de 39,2 milioane de dolari previzionată de analişti. Compania şi-a îmbunătăţit pentru a treia oară în 2019 estimările privind profitul operaţional ajustat din acest an, dar nu a dat o cifră exactă. În aprilie, CME prognoza că va realiza în acest an un profit operaţional de aproximativ 240 milioane dolari şi un flux de numerar de 170 milioane dolari. Veniturile nete ale companiei au urcat la 138,9 milioane de dolari în trimestrul trei din acest an, sprijinite de creşterea din Cehia, Slovacia şi Slovenia, care a compensat declinul din Bulgaria şi România. Grupul PPF investeşte în mai multe segmente de piaţă precum servicii financiare, telecomunicaţii, biotehnologie, imobiliare şi inginerie mecanică. Activitatea grupului PPF se întinde din Europa până în America de Nord şi în toată Asia. Grupul PPF deţine active care depăşesc 45 de miliarde de euro (la 30 decembrie 2018). Petr Kellner mai are afaceri în ţara noastră, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti. Averea sa personală este evaluată la acest moment de Forbes la 15,4 miliarde dolari.
CME este o companie de media şi de divertisment care operează afaceri pe cinci pieţe din Europa Centrală şi de Est, cu o populaţie totală de aproximativ 45 de milioane de oameni. Operaţiunile CME difuzează 30 de canale de televiziune în România (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International şi PRO TV Chişinău), Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady si Ring), Cehia (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Acţiune şi Nova Aur), Republica Slovacă (TV MarkAza, MarkAza International, Doma şi Dajto) şi Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto şi Kino).
Pe de altă parte, în aprilie 2018, Grupul LagardPre anunţa vânzarea operaţiunilor radio din România, Cehia, Polonia şi Slovacia către Czech Media Invest. Preţul de vânzare al acestor active a fost de 73.000.000 de euro. În momentul tranzacţiei, Czech Media Invest era operatorul de media numărul 1 în Republica Cehă, cu patru cotidiane, numeroase reviste şi domenii online. Societatea deţine de asemenea două tipografii şi este lider în publishing şi distribuţie de presă cu peste 18.000 de puncte de livrare. Posturile Europa FM, Virgin Radio şi Vibe FM au făcut parte din această tranzacţie. Grupul de business Czech Media Invest este deţinut de oligarhii Patrik Tkac şi Daniel Kretinsky, care au afaceri în domeniile financiar-bancare şi energetic în Europa Centrală. Patrik Tkac este fondator al holdingului multinaţional J and T Finance Group, care a achiziţionat, în 2007, o bancă în Rusia (J and T Bank ZAO).
Holdingul a înfiinţat, în 2009, şi unul dintre cele mai mari grupuri energetice din Europa Centrală, EPH, al cărei acţionar majoritar este acelaşi partener al lui Patrik Tkac din domeniul media, Daniel Kretinsky.
• Noul proprietar al PRO TV, apropiat al ruşilor
Companiile controlate de Petr Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operaţiuni de creditare (prin Home Credit) la comerţ (prin lanţul de retail online Eldorado, vândut în 2016) şi minerit (Polymetal), informează site-ul g4media.ro.
Studiul "The Kremlin Playbook", publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia, care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.
Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariţia Wikileaks - telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota, într-o asemenea depeşă din 2008, că Petr Kellner i-a transmis îngrijorarea că cetăţenii cehi sunt văzuţi din ce în ce mai mult de ruşi drept interpuşi ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Kellner i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlneşte îşi exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA şi că ruşii se simt trădaţi că "fraţii slavi din Cehia" susţin o prezenţă americană în regiune.
Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influenţa Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democraţie Ognian Shentov, preşedintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un "activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar şi după anexarea ilegală a Crimeei şi invazia din Estul Ucrainei", dar şi pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse Moscovei de UE.
Ar mai fi de menţionat că Anna Kellnerova, fiica lui Petr Kellner, este prietena lui Daniel Kretinsky, miliardarul ceh care a cumpărat anul trecut postul de radio Europa FM.