Telescopul spaţial James Webb, cel mai puternic telescop ştiinţific spaţial construit vreodată, a fost lovit ieri de un "micrometeorit de mărimea prafului", informează astăzi agenţia DPA, potrivit Agerpres.
Micrometeoritul a lovit un segment din oglinda principală a telescopului între 23 mai şi 25 mai, a declarat miercuri agenţia spaţială americană NASA.
Potrivit NASA, telescopul încă "funcţionează la un nivel care depăşeşte toate cerinţele misiunii în ciuda unui efect marginal detectabil în date".
Oglinda a fost "proiectată pentru a rezista bombardamentelor din mediul micrometeoritic pe orbita sa în jurul Soare-Pământ L2, cu particule de mărimea prafului care zboară cu viteze extreme", a continuat NASA.
"Oglinzile (telescopului) Webb sunt expuse spaţiului, aşa că ne-am aşteptat ca impacturi ocazionale cu micrometeoriţi să degradeze graţios performanţa telescopului de-a lungul timpului", a spus Lee Feinberg din cadrul NASA.
Feinberg a precizat că telescopul a susţinut patru "loviri măsurabile de micrometeoriţi" mai mici, însă evenimentul de la sfârşitul lunii mai a fost "mai mare decât previziunile noastre privind degradarea".
James Webb a fost lansat în spaţiu la 25 decembrie cu un lansator Ariane de la baza spaţială europeană Kourou din Guyana Franceză, cu aproape doi ani mai târziu decât fusese planificat iniţial.
Oamenii de ştiinţă speră că imaginile telescopului vor oferi informaţii despre perioada de după "Big Bang", din urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.
A fost nevoie de aproximativ 30 de ani şi de circa 10 miliarde de dolari americani pentru dezvoltarea telescopului spaţial James Webb. El îi urmează telescopului Hubble, utilizat peste 30 de ani.