CEL MAI RECENT EUROBAROMETRU: Românii - mai preocupaţi de preţuri şi salarii decât vechii cetăţeni ai UE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2007

Românii - mai preocupaţi de preţuri şi salarii decât vechii cetăţeni ai UE

La nivel european, îngrijorarea majoră este legată de şomaj

Raportul Naţional al Eurobarometrului, realizat în toam­na anului trecut şi publicat ieri în ţara noastră, arată că românii s-au alăturat blocului european cu o atitudine constantă în ce priveşte încrederea în această construcţie (67%), ca şi în anii precedenţi. Însă, datele raportului arată că satisfacţia referitoare la viaţa de zi cu zi în România este semnificativ mai scăzută decât în UE (48% în comparaţie cu 72% în statele care au aderat în 2004, ori 85% în UE - 15).

Profesorul Dumitru Sandu, editor al Raportului, a subliniat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în ţara noastră, spre deosebire de UE, cetăţenii sunt foarte preocupaţi de evoluţia preţurilor şi salarii, în vreme ce, la nivelul blocului european, problema şomajului este prioritară. Domnia sa a declarat: "În ceea ce priveşte priorităţile publice, îngrijorările românilor sunt legate de dezvoltarea economică, preţuri şi inflaţie (30%), într-o măsură mai mare decât în noile state membre (20%) sau UE-15 (15%). În timp ce pensiile, sistemul sanitar, taxele şi dezvoltarea economică a ţării se situează pe primele locuri în topul îngrijorărilor românilor, ceilalţi cetăţeni ai UE sunt mai mult preocupaţi de şomaj, terorism şi imigraţie".

Pe de altă parte, însă, potrivit raportului, optimismul individual este mai ridicat decât în UE (40% faţă de 31% în noile state membre şi 35% în UE - 15).

În ce priveşte optimismul legat de dezvoltarea economică viitoare a ţării, 30% dintre români cred că ţara noastră o va duce mai bine după următoarele 12 luni, în timp ce numai 20% dintre cetăţenii UE cred asta despre ţara lor.

Dumitru Sandu a mai menţionat că justiţia este în atenţia românilor, încrederea în aceasta fiind în scădere: 26% în cel mai recent Eurobarometru, faţă de 34% în cel anterior.

Giorgio Ficcarelli, coordonatorul echipei operaţionale de tranziţie din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat: "Din cel mai recent Eurobarometru rezultă că, la momentul aderării, românii continuă să creadă cu tărie în UE şi asociază proiectul european cu un viitor mai bun".

Românii cred în proporţie de 47% că direcţia în care merg lucrurile este una bună, faţă de 27% - media pe Uniunea Europeană. Profesorul Dumitru Sandu crede că evoluţia este firească, dat fiind că aderarea la UE reprezintă un moment de schimbare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb