CEL MAI RIDICAT CURS DIN ULTIMELE ZECE ZILE Euro urcă, aşteptând încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iunie 2018

Euro urcă, aşteptând încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE

Moneda unică europeană (euro) a urcat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai ridicat nivel al ultimelor zece zile, după ce oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE) au declarat că încheierea programului de achiziţii de active (relaxare cantitativă) până la finele lui 2018 este plauzibilă, respectiv că inflaţia din zona euro creşte din nou.

Economistul-şef al BCE, Peter Praet, a declarat ieri, citat de Reuters, că oficialii instituţiei pe care o reprezintă sunt încrezători că inflaţia se apropie de nivelul, ţintă (n.r. circa 2%), iar la reuniunea de politică monetară de săptămâna viitoare vor discuta dacă se impune reducerea treptată a achiziţiilor de obligaţiuni.

Peter Praet a spus: "Semnalele care arată o convergenţă a inflaţiei spre obiectivul nostru s-au îmbunătăţit, iar consolidarea economiei zonei euro susţine încrederea noastră că inflaţia va ajunge la un nivel apropiat de 2%, pe termen mediu. Săptămâna viitoare, Consiliul guvernatorilor BCE va analiza dacă progresele înregistrate până acum sunt suficiente ca să permită o reducere graduală a achiziţiilor de obligaţiuni".

Totodată, şeful băncii centrale germane, Jens Weidmann, a declarat că aşteptările pieţei legate de încheierea anul acesta a programului BCE de achiziţii de bonduri "este plauzibilă".

Oficialii BCE se gândesc să pună capăt achiziţiilor de obligaţiuni în a doua parte a lui 2018, pe măsură ce riscul deflaţiei s-a diminuat, iar blocul comunitar înregistrează cea mai mare creştere economică din ultimul deceniu. De la lansarea programului de achiziţii, în 2012, BCE a cumpărat titluri de 2.550 miliarde de euro.

Chiar dacă majoritatea economiştilor se aşteaptă ca o decizie finală cu privire la încetarea achiziţiilor de obligaţiuni să fie adoptată abia la reuniunea din luna iulie, comentariile lui Praet sugerează că discuţiile vor începe joia viitoare, când Consiliul guvernatorilor BCE se reuneşte la Riga (Letonia).

În prezent, achiziţiile de obligaţiuni ale BCE însumează 30 de miliarde de euro pe lună şi sunt aşteptate să se deruleze până la finele lunii septembrie. Oficialii BCE susţin, însă, că acestea vor fi efectuate atât timp cât va fi nevoie.

Afirmaţiile oficialilor BCE privind posibilitatea încheierii achiziţiilor de active în 2018 au dus euro la un curs de 1,1772 dolari în jurul orei 15.00 (ora României), cu 0,5% mai mare faţă de ziua precedentă. De la începutul săptămânii, euro a câştigat 0,9% raportat la moneda SUA.

Amintim că, la data de 29 mai, euro avea un curs de 1,1510 dolari, cel mai redus din ultimele zece luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb