Cel puţin 120.000 de sirieni strămutaţi de la declanşarea bombardamentelor de către Rusia

Ioana Dogaru
Internaţional / 5 noiembrie 2015

Actualizare 8:08 Pentagonul salută progresele aliaţilor săi arabi

O coaliţie care include printre altele grupări arabe siriene susţinute de Washington a cucerit un teritoriu de aproximativ 255 de kilometri pătraţi, controlat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la al-Hol, în nord-estul Siriei, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt militar american, citat de AFP.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat în cadrul unei videoconferinţe: "Forţele democratice siriene (FDS)" şi "componenta lor arabă", Coaliţia arabă siriană (CAS), au "respins gruparea Statul Islamic şi au cucerit 255 de kilometri pătraţi de teren".

Purtătorul de cuvânt american a adăugat că Statele Unite se declară "încurajate" de acest succes şi doresc să "îl consolideze".

Evoluţia favorabilă a situaţiei de pe teren susţine vine în sprijinul eforturilor Pentagonului, după ce o anchetă realizată în Siria de cotidianul New York Times, publicată marţi, punea sub semnul întrebării capacităţile reale ale Forţelor democratice siriene şi componentei sale arabe, alcătuită din 4.000 până la 5.000 de luptători.

Cotidianul american a scris: "Aproape întreaga capacitate de luptă" a FDS "provine din rândul miliţiilor kurde".

În ce priveşte numele de "Coaliţia arabă siriană", care desemnează componentele arabe ale FDS, este o "invenţie americană", potrivit New York Times.

După eşecul programului de pregătire şi echipare a grupărilor rebele siriene, Statele Unite au decis să se orienteze spre furnizarea de echipamente şi susţinerea aeriană a anumitor grupuri rebele, în special în nordul Siriei.

Ofensiva asupra zonei al-Hol a fost însoţită de 17 lovituri ale aviaţiei americane, efectuate cu aparate de tip A-10 şi AC-130, de la baza Incirlik (Turcia), a precizat colonelul Steve Warren.

--------

Cel puţin 120.000 de sirieni au strămutaţi de la sfârşitul lunii septembrie şi începerea bombardamentelor de către Rusia în Siria, potrivit diplomaţiei americane, relatează AFP.

Doi înalţi diplomaţi ai Departamentului de Stat au criticat intervenţia militară rusă în Siria, în cursul unei audieri în faţa Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din Congres.

Secretarul de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu , Anne Patterson, a declarat: "De când au început atacurile ruseşti în Siria, cel puţin 120.000 de sirieni au fost strămutaţi, consecinţă a ofensivelor regimului susţinute de atacurile ruseşti în oraşele Hama, Alep şi Idleb".

Aceste cifre au fost furnizate săptămâna trecută de către Naţiunile Unite, fără ca ONU să arate spre Rusia, dar este pentru prima dată când administraţia americană acuză direct Moscova, informează AFP.

SUA conduc de peste un an o coaliţie militară de 65 de ţări care bombardează poziţii ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb