Cele mai importante evenimente economice ale săptămânii

Admiral Markets
Ziarul BURSA / 15 noiembrie 2010

Săptămâna trecută a marcat revenirea dolarului după 3 luni de suferinţă, ca urmare a marcării profiturilor speculative pe moneda americană, dar şi deteriorării apetitului faţă de risc. Marcarea profiturilor a venit ca urmare a confirmării din partea FED-ului a ceea ce investitorii speculau de mai mult timp, fiind totodată influenţată de zvonurile unor noi probleme în zona euro, care ar afecta sistemul bancar european şi nu numai. Dolarul reprezintă principala contraparte a monedei europene şi încă o monedă de refugiu la nivel global, chiar dacă rolul său de atragere a capitalului panicat s-a diminuat în defavoarea aurului şi a diversificării într-un coş de valute.

După ce employment-ul a depăşit aşteptările, alte date economice deosebit de importante vor fi publicate în această săptămână. Consumul joacă un rol cheie în revenirea economiei, şi ar putea depăşi aşteptările analiştilor. Ar fi a patra lună consecutivă de creştere a vânzărilor cu amănuntul, un factor pozitiv în încercarea oficialilor americani de a stimula consumul şi a elimina riscul deflaţiei.

Inflaţia la nivelul consumatorilor, cea care contează, aşa zisa Core CPI, ce exclude preţurile alimentelor şi energiei, este aşteptată la 0.1% pe octombrie faţă de luna precedentă, iar faţă de octombrie 2009 ar fi de 0.7%. Este cea mai mică valoare anualizată din ultimii 50 de ani! Recent, B.Bernanke a avertizat că nivelul scăzut al inflaţiei se poate transforma în deflaţie, fiind completat de preşedintele Obama ce considera acest aspect drept un mare pericol.

În aceeaşi zi cu datele din inflaţie vor fi publicate cele din sectorul construcţiilor, un alt mare pericol şi factor de stagnare al economiei americane. Se aşteaptă o nouă contractare a numărului de case începute în octombrie, dar mai important va fi numărul autorizaţiilor de construcţie, primul fiind influenţat de factorul sezonier şi condiţiile meteo.

Aflat într-un moment favorabil cauzat de panica globală (indicii şi mărfurile au înregistrat scăderi serioase), dolarul poate fi susţinut de date economice peste aşteptări ce ar amplifica revenirea de săptămâna trecută. Altfel vor fi din nou confuzii în piaţă, dar se pare că factorul principal de influenţă este sentimentul faţă de risc la nivel global.

Euro poate continua deprecierea prin date economice negative şi accentuarea problemelor fiscale din Irlanda şi nu numai. Creşterea diferenţei dintre dobânzile bondurilor guvernamentale irlandeze şi cele germane ce arată creşterea riscului de faliment va fi principalul factor de influenţă. De asemenea, va fi publicat sentimentul economic din Germania, motorul economiei europene, intrat surprinzător pe un teritoriu negativ.

Lira a fost cel mai puţin afectată de revenirea dolarului, după ce speculaţiile unor măsuri similare celor adoptate de FED au fost eliminate. Măsurile stimulente au fost înlocuite cu presiuni inflaţioniste în discursurile oficialilor britanici. Într-adevăr inflaţia continuă să se menţină peste pragul de 3%, astfel că guvernatorul M.King va fi nevoit să explice printr-o scrisoare deschisă motivele care au dus sau mai degrabă au menţinut preţurile la un nivel ridicat. Foarte interesantă va fi distribuţia voturilor la ultima şedinţă monetară, cei 9 membri având probabil 3 viziuni diferite: măsuri stimulente, creşterea dobânzii de refinanţare, sau nicio măsură pentru moment. Dacă cel puţin un membru a votat majorarea dobânzii, atunci lira se va aprecia pe baza îmbunătăţirii perspectivelor monetare.

Vă aştept la webinarul pentru începători miercuri să aflăm de ce utilizăm mai multe timeframuri în analiza pieţei şi cum pregătim o tranzacţie, iar joi vom analiza piaţa în timp real şi vom pune accent şi pe partea educativă.

Program Webinarii

17 noiembrie 18.30 Primii paşi în Forex cu Cristian Cochintu

18 noiembrie 18.30 Strategii & Analiza pieţei cu Cristian Cochintu

Pentru înregistrări click aici. Link-ul de acces se postează şi pe prima pagină la secţiunea Webinarii de la ora 18.00.

www.admiralmarkets.ro

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb