Trendul nu poate avea mereu aceeaşi direcţie, mai devreme sau mai târziu aceasta se modifică. Semnalele de încetinire, continuare şi schimbare a direcţiei, de obicei, apar ca nişte modele caracteristice preţului. Acestea constituie rezultatul unor interacţiuni complexe între cumpărători şi vânzători, nivele de suport şi rezistenţă. Din numeroasele combinaţii grafice, doar cele mai des întâlnite sunt numite figuri (modele). Aceste figuri se utilizează pentru previzionarea evoluţiei viitoare a instrumentului financiar, bazate pe o probabilitate mare de repetare. Dacă în trecut o anumită figură formată de mai multe ori, a dus la reacţia unanimă a pieţei, atunci la apariţia ulterioară a uneia similare, piaţa foarte probabil va reacţiona în acelaşi mod. Din punt de vedere practic, figurile sunt acceptate în luarea deciziilor de tranzacţionare, deoarece ajută la determinarea nivelelor de preţ, momentul intrării în piaţă şi plasarea ordinelor Stop Loss, Take Profit.
În funcţie de tipul trendului pe care apare figura, pot fi împărţite în două categorii:
- Figuri de continuare a direcţiei, după apariţia cărora piaţa evoluează în acceaşi direcţie. Ele semnalează o consolidare în evoluţia pieţei, apoi trendul anterior continuă;
- Figuri de schimbare a direcţiei (de întoarcere), după apariţia cărora are loc schimbarea direcţiei trendului.
Există şi a treia categorie de figuri, de incertitudine, care pot fi interpretate şi ca figuri de continuitate, şi ca figuri de întoarcere - în funcţie de condiţiile curente ale pieţei.
Analizând diferite modele, vom încerca să le clasificăm în funcţie de gradul de importanţă şi probabilitatea atingerii preţului urmărit. Studiul se bazează pe rezultatele figurilor pe toate pieţele: valutară (Forex), acţiuni (Equity), futures pe mărfuri (Comodity Futures) etc.
Va urma...