CENTCOM: SUA au distrus radare Houthi din Yemen care permiteau grupării sprijinite de Iran să ţintească nave comerciale

F.D.
Internaţional / 16 iunie

CENTCOM: SUA au distrus radare Houthi din Yemen care permiteau grupării sprijinite de Iran să ţintească nave comerciale

Forţele SUA au lansat cu succes atacuri, la sfârşitul acestei săptămâni, asupra radarelor Houthi care ajută gruparea sprijinită de Iran în atacurile constante asupra navelor din Marea Roşie, anunţă Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează News.ro.

CENTCOM a afirmat că armata SUA a distrus şapte radare în zone din Yemen controlate de Houthi, care le-au permis "rebelilor Houthi să ţintească nave maritime şi să pună în pericol navigaţia comercială".

Loviturile vin după atacul de miercuri al Houthi asupra unei nave sub pavilion liberian, deţinută şi operată de greci, în urma căruia un marinar civil este dat dispărut.

Atacul asupra navei a provocat inundarea masivă şi avarii în sala motoarelor, a afirmat CENTCOM. Echipajul a abandonat nava şi a fost salvat de forţe SUA şi ale partenerilor, inclusiv de USS Philippine Sea.

Nava cargo se află încă în Marea Roşie şi ia apă, a arătat CENTCOM. Nava este în derivă faţă de ultima poziţie raportată, potrivit Centrului de Operaţii Comerciale Martime din Marea Britanie.

În plus faţă de atacurile asupra radarelor, forţele SUA au distrus un sistem aerian fără echipaj lansat din Yemen şi două nave de suprafaţă fără echipaj din Marea Roşie, potrivit declaraţiei CENTCOM.

Houthi au lansat zeci de atacuri cu rachete şi drone spre nave din Marea Roşie şi Golful Aden de când Israelul şi-a declanşat invazia în Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

Joi, gruparea Houthi sprijinită de Iran a lovit o altă navă cargo, M/V Verbena, în două atacuri cu rachete în Golful Aden, rănind grav un marinar civil şi provocând incendii la bord, potrivit CENTCOM. Marinarul rănit de pe M/V Verbena a fost evacuat pe calea aerului de pe o navă de război americană aflată în apropiere.

Două zile mai târziu, echipajul a emis un apel de urgenţă, arătând că abandonează nava "din cauza incendiilor continue şi a imposibilităţii de a le ţine sub control", a anunţat, sâmbătă, CENTCOM. O altă navă comercială a răspuns apelului de urgenţă şi îi transportă în siguranţă pe marinari. De notat este că fregata iraniană IRIN Jamaran se afla la 8 mile nautice de M/V Verbena şi nu a răspuns apelului de urgenţă, a arătat CENTCOM, într-o declaraţie pe reţeaua X.

"Acest continuu comportament nechibzuit al Houthi, sprijiniţi de Iran, ameninţă stabilitatea regională şi pune în pericol vieţile marinarilor în Marea Roşie şi Golful Aden. Houthi susţin că acţionează în numele palestinienilor din Gaza şi totuşi ei vizează şi ameninţă viaţa unor cetăţeni din ţări terţe care nu au nimic de-a face cu conflictul din Gaza, a arătat, anterior, într-o declaraţie din cursul acestei săptămâni, CENTCOM.

"Ameninţarea continuă asupra comerţului internaţional pusă de Houthi face, de fapt, mult mai dificilă livrarea de ajutoare de care este mare nevoie pentru poporul din Yemen şi pentru Gaza", a arătat sursa citată.

SUA şi Marea Britanie au lansat mai multe rânduri de lovituri asupra Houthi în Yemen, inclusiv săptămâna trecută, pentru a le reduce proviziile de arme, însă Houthi nu au dat semne că îşi opresc atacurile.

"Statele Unite va continua să acţioneze împreună cu partenerii pentru a-I trage la răspundere pe Houthi şi a le scădea capacităţile militare", a spus CENTCOM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb