Centrul de Formare APSAP: 40% dintre angajaţii care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi

A.D.
Miscellanea / 22 noiembrie

Centrul de Formare APSAP: 40% dintre angajaţii care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi

Un număr tot mai mare de angajaţi din ţara noastră suferă de epuizare profesională sau burnout, un fenomen care afectează în mod disproporţionat femeile comparativ cu bărbaţii, potrivit unui studiu al Centrului de Formare APSAP. Acesta a fost realizat pe un eşantion de 2.053 de angajaţi din sectoarele privat şi public şi relevă impactul semnificativ al stresului şi epuizării asupra sănătăţii fizice şi mentale a lucrătorilor. Conform datelor, 33,16% dintre femei şi 20,75% dintre bărbaţi au declarat că se simt frecvent epuizaţi la locul de muncă, ceea ce sugerează că femeile resimt o presiune profesională mai mare decât bărbaţii.

Studiul subliniază că principalele cauze ale burnout-ului sunt oboseala acumulată din munca peste program, programul de lucru dezechilibrat, munca repetitivă şi lipsa de linişte sau intimitate acasă. În mod particular, munca în ture este un factor de risc major, cu 40% dintre angajaţii care lucrează în ture raportând frecvent stări de epuizare. De asemenea, un alt factor care contribuie la burnout este convieţuirea cu alte persoane într-un spaţiu restrâns, care limitează accesul la spaţiu personal şi intimitate, făcându-i pe mulţi angajaţi să se simtă constant epuizaţi.

Epuizarea emoţională, fizică şi mentală are consecinţe grave asupra sănătăţii, inclusiv riscuri de boli cardiovasculare, tulburări nervoase, depresie şi alte afecţiuni, care pot afecta performanţa şi bunăstarea angajaţilor. În ciuda acestui fapt, în ţara noastră burnout-ul nu este încă considerat o boală, deşi în prezent există o dezbatere în Senat privind posibilitatea acordării de concediu medical pentru epuizarea fizică.

În comparaţie cu alte ţări, cum ar fi Olanda, unde angajaţii diagnosticaţi cu burnout beneficiază de concediu medical plătit timp de până la 104 săptămâni, noi nu dispunem încă de reglementări care să protejeze angajaţii în faţa acestui fenomen. Totuşi, recunoaşterea oficială a burnout-ului ca o problemă de sănătate ocupaţională este un pas important în direcţia protecţiei angajaţilor şi în gestionarea adecvată a stresului la locul de muncă.

Este evident că burnout-ul afectează în mod disproporţionat femeile, care adesea îşi asumă un volum mai mare de muncă, sunt mai reziliente şi mai dispuse să sprijine colegii. Aceste eforturi suplimentare, însă, nu sunt întotdeauna recunoscute sau apreciate în mediul profesional, ceea ce accentuează impactul stresului asupra acestora. De asemenea, subaprecierea muncii feminine poate contribui la perpetuarea inegalităţilor de gen în mediul de lucru, creând un cerc vicios de epuizare şi subevaluare.

Studiul realizat de APSAP pune un semnal de alarmă asupra importanţei unui management mai bun al stresului ocupaţional şi al necesităţii unor măsuri de protecţie a sănătăţii angajaţilor, atât în ţară, cât şi la nivel global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb