CERÂND DISTRIBUIREA A 80% DIN PROFITUL SIF BANAT-CRIŞANA Erste şi NN îl contrează pe Bogdan Drăgoi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2016

Erste şi NN îl contrează pe Bogdan Drăgoi

Fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund", deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, şi fondul de pensii NN au tulburat liniştea şi pacea de la SIF Banat - Crişana din ultima perioadă.

Cei doi acţionari vor dividende, în cuantum de, nici mai mult, nici mai puţin de 80% din profitul pe anul trecut, adică 0,1098 lei/acţiune.

La solicitarea lor, conducerea SIF1 a înscris această propunere pe ordinea de zi a Adunării Generale din 25 aprilie 2016, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Cei doi acţionari deţin împreună 5,4082% din capitalul social. Business Capital for Romania-Opportunity Fund Coopertief, deţinut majoritar de Erste Bank, are un pachet de 4,2024% din acţiunile SIF1, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN are 1,2058%.

Conducerea SIF1 Banat-Crişana propusese acţionarilor repartizarea profitului net de anul trecut, în sumă de 75.324.568 lei, la rezultatul reportat şi folosirea banilor pentru un program de răscumpărare de acţiuni.

Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF1 Banat - Crişana, ne-a declarat, recent, că propunerea pe care a făcut-o este mai avantajoasă pentru acţionari decât distribuirea de dividende.

Se pare că Erste Bank şi NN nu au fost de aceeaşi părere.

SIF1 a propus acţionarilor răscumpărarea a maxim 30.849.268 acţiuni, din care cel mult 28.849.268 acţiuni vor fi folosite în vederea reducerii capitalului social, prin anularea acestora, iar maximum 2.000.000 acţiuni urmează să fie distribuite cu titlu gratuit către angajaţi şi membri ai conducerii. În cazul aprobării, operaţiunea urmează să fie realizată la preţuri între 0,50 lei şi 3,15 lei/unitate, într-o perioadă de maximum 12 luni.

SIF1 Banat-Crişana a acordat, în 2015, dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, din 2014, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite, în mandatul fostului preşedinte, Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat, în decembrie 2014, de procurorii DIICOT, într-un dosar de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, dar care nu a fost încă trimis în judecată.

Anchetatorii au susţinut că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania. Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat -Crişana.

Decizia a fost, însă contestată de Aris Capital, companie administrată de Najib El Lakis, partenerul lui Dragoş Bîlteanu, iar Curtea de Apel a suspendat concertarea dispusă de ASF, până la judecarea pe fond, proces care a fost amânat pentru 21 mai, adică după AGA SIF1.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. De ce vor sa isi uite trecutul ?

    Tanarul 'Manager Financiar' este o trista creatia politica basesciana+securistoida, foarte urat si trist ca in lumea banilor au aparut politruciii si dispar profesionisti...Urata tara, ce bezna vin din urma!!!!

    Rascumpararea de actiuni propusa de Dragoi pregateste terenul pentru ca entitatile controlate de bilteanu sa isi poata vinde actiunile la preturi mari (preturi platite de SIF1, prin programul de rascumparari) in cazul (previzibil dealtfel) in care vor pierde procesul si vor fi nevoite sa isi diminueze participatia la 5%. Cu ocazia asta s-a clarificat si statutul lui Dragoi de lacheu al lui bailteanu. Acum este clar pentru cine lucreaza.

    1. Ei si tu e clar. Sa vezi ce armata face in CA la Bofarm cu Bilteanu Lakis si Hrebenciuc.

      La SIF1 Bilteanu este in tot si in toate ce misca sub soare. Specialistii astia de la SIF1, care vor fi fidelizati cu actiuni SIF1, n-au habar in ce va investi societatea asta. Singurii care stiu clar ce directie iau banii este Dragos Bilteanu si Najib El Lakis, in rest show pe bani multi pentru idiotii care investesc in piata de capital din Romania,

      parerea mea este ca ei vor sa scoata banii (sifoneze) nici decum sa-i dea dividend.daca platesc dividende ei ce mai sifoneaza chiar nu stiu de ce "investesc" aceste fonduri in sif1? profit din dividende e clar ca nu vor scoate?!

    Voi credeti ca mai conteaza ca da sau nu da dividend? Nu vedeti ca sunt praf sifurile astea? Asta e bursa? Aici s-au ingropat economiile romanilor, banii de pensii, banii de inmormantare, visul ca vom deveni capitalisti. Romania ramane in criza cu BVB cu tot, probabil cat tranzitia lui Iliescu. Nu se face nimic doar se asteapta! Intre timp conducerea BVB si ASF isi umfla buzunarele, conducerile de la sifuri nici nu mai vorbim, BNR asteapta pensia si niste prieteni americani sa salveze Romania, Politicul e in Campanie electorala sau la DNA.S-o ia dracu' de bursa si de tara! Cu tot cu SIF - urile lor!

    1. Adevarat graiesti,adevarat!

      Praf baiete...praful s-alege.

    Dintre cele 5 SIF-uri , Sif1 a dat cele mai mici dividende sau cu toate ca a avut profit in fiecare an nu a dat dividende ci intregul profit a fost trecut la REZERVE. La 30 sept. 2015 in raportul pe trim 3. de pe site-ul SIF1 la REZERVE este trecut 1.048.000.000 RON adica aprox. 230.000.000 EUR . Deci daca Sif1 are nevoie de resurse pentru rascumpararea actiunilor , poate folosi REZERVELE acumulate , si nu tot profitul pe 2015. Dar nu REZERVELE dau valoarea SIF1 , ci societatile la care este actionar. Deci SIF1 este o societate valoroasa si urmarim cu interes evolutia societatii pe bursa deoarece in momentul de fata la pretul actiunii pe bursa , valoarea SIF1 este de cca. 185.000.000 EUR . Adica valoarea pe BVB este mai mica ca REZERVELE acumulate .

    1. Like!

      Opinie pertinenta si de luat in seama. Contrele nu vin de la ERSTE ci din ambitia domnului Pogonaru de a se compromite complet. Arata cat de mic incepe sa fie.

      Daca mai precizati si de VUAN si de discountul de la BVB si de conducere si de afacerile lor profitabile si de interesul pe care-l au fata beneficiile personale, aveti dreptate - tb urmarit SIF1. Mult succes!

      Afacerile profitabile ale lui SIF1 sunt:

      - ERSTE - mostenit de Bilteanu; 

      - Banca Transilvania mostenit de Bilteanu  

      - Biofarn - mostenit si managerit de Bilteanu 

      - Vrancart - mostenit si managerit de Bilteanu 

      - Azuga Turism, pe pierderi, adus de Bilteanu; 

      - SIFI Imobiliare plc, - individual pe pierderi, consolidat pe profit, rezultat din evaluarea activelor imobiliare; 

      - SIF Hoteluri - mostenit si pe pierderi; 

      - Central - pe pierderi, adus de Bilteanu; 

      Azuga Turism au vrut sa-l vanda in 2014 si dupa ce a intrat Bilteanu la beci a fost reziliat contractul pe cale amiabila. 

      Singura mare investitie pe care o vor face in 2016 va fi in SIFI Imobiliare plc, marea afacere de succes a SIF1 

      Succes tuturor care mai cred ca la SIf1 se administreza active financiare in vederea cresterii averii tuturor actionarilor. 

      Iar Pogonaru stie ca la SIf1 mai sunt active lichide si el are nevoiie de bani. 

      Din pacate, rezervele alea sunt numai pe hartie. Au fost consumate de baietii hoti din holdingul bailteanu&Co

      Avramoiule, ai scris frumos opinia 5. Si dupa cateva minute ti-ai dat Like!?....sunteti jalnici, si tu si Dragoi.

    Pogonici, putem sa ti dam un bobirnici?

    Ursul transilvanean a dat la arici un ordin: du te la stupul nr.1 si vezi cum faci sa furi mierea. Eu sunt prea mare si ma misc greu, risc sa ma ntepe albinele. Data trecuta abia am scapat. Era gata gata sa mi o fur. Oricum, m am ocupat si am strivit vreo doua matci. Acum nu mai fac asa. Te trimit pe tine, ariciule. Mai ia cu tine 2-3 vulpoi pensionari si fa iures la stup. Chiar daca nu iese vedem cum stam. Ne pregatim, apelam si la jderul j si mai vedem.

    Poate se gaseste vreun actionar sa-i intrebe pe arogantii Dragoi si Avramoiu si ce salarii si-au tras, ce bonusuri de milioan si-au dat (ilegal, ca la administratori numai AGA poate aproba sumele) imediat dupa ce si-au lust functiile in primire si cum

    toaca sume exorbitante pe deplasari si cheltuieli personale. Pentru ce merite or fi considerat ca li se cuvin bonusurile alea uriase, ca n-au facut nimic - si profitul ala e pe 2 vanzari bune din portofolil istoric si o mare parte doar diferenta scriptica de valoare din reevaluare. Singurul lucru pe care-l stiu este sa-si bage mainile in banii sif-ului si sa-i infunde in buzunarele

    personale. 

    1. Nu mai inteleg nimic: ori sunt slugile lui Balteanu, ori pregatesc escape ul lui, prin rascumparare, ori sunt hoti si fura din banii SIF ului??? Ce sunt de fapt? Ori sunt doar mancati de c.r de niste frustrati care n-ajung la miere si fac galerie de pe margine??!? Sunt foarte confuz, desi, traind in Romania, as inclina sa cred ultima varianta...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb