CEREREA DE INSOLVENŢĂ VA FI JUDECATĂ MIERCURI Ponta visează, iar, la trei investitori serioşi interesaţi de Oltchim

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2013

Ponta visează, iar, la trei investitori serioşi interesaţi de Oltchim

Cererea de declanşare a procedurii insolvenţei în vederea reorganizării înaintată de administra­torii Oltchim va fi judecată mier­curi, a anunţat, Tribunalul Vâlcea, într-un comunicat de presă. Şedinţa de judecată va avea loc la Secţia a II-a Civilă a Tribunalului Vâlcea, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Cererea a fost înregistrată vineri.

Premierul Victor Ponta susţine, din nou, că există trei investitori serioşi, cu capacitate financiară şi industrială, care pot salva combinatul Oltchim. Domnia sa a declarat: "Ideea este ca la Oltchim, ca şi la Hidroelectrica, să salvăm o societate care se ducea spre faliment şi să o facem viabilă. Hidroelectrica se ducea în faliment, era pe pierdere, acum este pe profit, chiar dacă se fac restructurări, unele dintre ele dureroase. Oltchim poate să fie scos din drumul spre faliment, poate să fie salvată partea viabilă a Oltchim-ului şi putem atunci să găsim un investitor. Şi există trei investitori, serioşi de data aceasta, cu capacitate, şi financiară, şi in­dustrială, de a salva Oltchim-ul şi de a-l face viabil pe termen lung".

Primul-ministru a mai făcut astfel de declaraţii optimiste despre Oltchim şi înainte de eşecul privatizării din septembrie, când licitaţia a fost câştigată de realizatorul TV Dan Diaconescu, care nu a făcut dovada deţinerii celor 45 milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la Oltchim. Şi atunci erau mai mulţi investitori serioşi interesaţi, printre care şi TISE.

Acum Victor Ponta nu a mai ros­tit niciun nume, fiind pe finalul negocierilor cu FMI.

După eşecul privatizării Oltchim, autorităţile au anunţat că au invitat conducerea grupului rus TISE la Bucureşti pentru a discuta despre preluarea combinatului vâlcean. TISE nu a onorat nici până la această dată invitaţia.

Până la trecerea Oltchim în proprietate privată, combinatul este protejat, prin procesul insolvenţei, de executări silite. În schimb, societatea are nevoie de minim 45 milioa­ne euro capital de lucru pentru a reporni 65% din capacitate. Acest aport de capital tot ajutor de stat se cheamă, chiar dacă societatea este în insolvenţă, după cum a declarat, exclusiv pentru "BURSA", minis­trul Economiei, Varujan Vosganian.

Unii specialişti spun că şi ştergerea datoriilor este problematică pentru că cea mai mare parte a lor (450 milioane euro) este către AVAS şi Electrica. Or ştergerea de datorii, ca şi infuzia de capital trebuie aprobate de Comisia Europeană fiind echivalente cu ajutorul de stat.

Oltchim nu va scăpa de restructurări şi disponibilizări, precum şi de închiderea secţiilor neviabile.

Acţiunile "Oltchim" au coborât, pentru a doua zi consecutiv, cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor, precum şi pentru alte titluri mai puţin lichide, ajungând, vineri, la preţul de 0,4144 lei/acţiune. Titlurile OLT au pierdut, în ultimele două şedinţe de tranzacţionare, aproape 0,16 lei din valoarea unitară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Disponibilizari de 2500 de oameni, creditorii recupereaza 10% si actionarii de la BVB pierd tot.

    Ma intreb cu ce se alege PCC? 

    O alta "privatizare de succes" !!!

    Poate vedem un articol depre consecintele reale ale insolventei, ce sanse sunt pentru investitorii de la BVB sa mai recupereze ceva din banii investiti?  

    1. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat, recent, pentru BURSA, ca intrarea Oltchim în insolvenţă în vederea restructurării nu elimină necesitatea acordării unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de producţie de minim 65%. Infuzia de capital este evaluata la circa 45 milioane euro. Fara acest ajutor de stat sansele Oltchim de restructurare scad considerabil.

      Tot recent, BURSA a scris ca sunt analişti şi economişti care cred că intrarea în insolvenţă a Oltchim nu garantează succesul restructurării, combinatul riscând falimentul, întrucât se află într-o stare financiară precară. Potrivit calculelor acestora, executarea activelor societăţii vâlcene nu este benefică pentru creditori din cauza faptului că nu sunt cumpărători interesaţi să le preia. În acest mod, nici 20% din datoriile combinatului nu pot fi recuperate. 

      Circa 85% din activele Oltchim sunt ipotecate sau gajate. Din aces-te active, 30% sunt gajate sau ipotecate în favoarea AVAS, CEC Bank şi Electrica.

       

      Mai Pacala, spune drept, nu-i asa ca ai incarcat actii OLT la greu sperand sa te imbogatesti? Na' ca ai luat plasa si nu numai ca nu te vei imbogati, vei ajunge in sapa de lemn !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb