Cererea lui Trump de creştere a cheltuielilor pentru apărare divizează Europa

A.B.
Internaţional / 9 ianuarie

Cererea lui Trump de creştere a cheltuielilor pentru apărare divizează Europa

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, doreşte ca membrii NATO să cheltuiască 5 % din PIB pentru apărare, mai mult decât dublul obiectivului actual de cheltuieli al alianţei, lucru care provoacă consternare în rândul guvernelor europene aflate în criză financiară, informează POLITICO.

"Nu cred că vor fi 5 procente, ceea ce în acest moment ar fi imposibil pentru aproape toate naţiunile din lume", a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în parlamentul italian.

Italia va cheltui 1,57 % din PIB pentru apărare în acest an şi îşi propune să ajungă la 2 % în 2028.

"Europa participă cu o fracţiune infimă din banii pe care noi îi alocăm", a declarat Trump, la Mar-a-Lago, în Florida. "Avem un lucru numit ocean între noi, nu-i aşa? De ce participăm cu miliarde şi miliarde de dolari mai mult decât Europa?".

Un obiectiv de 5% este mai mult decât cheltuieşte în prezent orice membru NATO. Anul trecut, SUA a cheltuit 3,4% din PIB-ul său pentru apărare. Polonia este cel mai aproape, cheltuind 4,12% în 2024, şi îşi propune să crească la 4,7% în acest an, scrie POLITICO.

Cheltuielile tind să fie cu atât mai mari cu cât o ţară este mai aproape de Rusia, iar cele trei ţări baltice îşi măresc drastic bugetele militare.

"Acesta este mesajul pe care Estonia îl susţine de ani de zile", a declarat premierul estonian Kristen Michal pentru POLITICO ca reacţie la declaraţiile lui Trump. Estonia sa va cheltui 3,7% din PIB pentru apărare în acest an. "Acesta este un semnal clar pentru Putin că nu ar trebui să îndrăznească să testeze nervii NATO şi că suntem pregătiţi pentru asta".

Suedia, care anul trecut a cheltuit 2,1 la sută din PIB pentru apărare, consideră, de asemenea, că este o idee bună să cheltuim mai mult.

"Există un consens larg în Suedia că trebuie să investim mai mult în apărarea noastră", a declarat ministrul suedez de externe Maria Malmer Stenergard. "Guvernele americane au îndemnat de mult timp ţările europene să îşi crească cheltuielile de apărare şi să suporte mai mult din propriile costuri de apărare. Noi împărtăşim acest punct de vedere".

Dar multe ţări europene se confruntă cu crize bugetare şi se luptă să atingă chiar şi obiectivul de 2%.

Germania se străduieşte să găsească o modalitate de a ajunge la 2% şi în acest an. Liderul opoziţiei, Friedrich Merz, care va câştiga aproape sigur alegerile federale anticipate programate pentru luna viitoare, a declarat: "Cele 2, 3 sau 5 procente sunt practic irelevante; ceea ce contează este să facem ceea ce este necesar pentru a ne apăra".

Expertul german în politică externă Ralf Stegner, din partea social-democraţilor aflaţi la guvernare, a calificat cererea lui Trump drept "nebunie totală", potrivit POLITICO.

Dar cancelarul Olaf Scholz a fost mai precaut, declarând miercuri că ţările NATO "vor consolida capacităţile de apărare. Există o procedură reglementată în NATO tocmai în acest scop".

În altă parte, Franţa încearcă să îşi dea seama cum să continue să crească cheltuielile pentru apărare, în timp ce procesul bugetar al ţării este deraiat de incertitudinea politică, iar Regatul Unit nu a stabilit un calendar clar pentru atingerea obiectivului său de 2,5 %.

Guvernul ceh a declarat săptămâna aceasta că va atinge 2 % pentru prima dată în istorie. "Este realist să vorbim despre 3 % în câţiva ani", a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Chiar dacă SUA nu este cel mai mare cheltuitor în ceea ce priveşte ponderea apărării în PIB, prin mărimea economiei sale asigură o mare parte din totalul cheltuielilor militare efectuate în cadrul NATO.

În 2023, de exemplu, SUA au reprezentat 68% din cheltuielile NATO, cu 916 miliarde de dolari, potrivit statisticilor compilate de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm. Ţările europene membre ale alianţei reprezentau doar 28%.

Cu toate acestea, saltul propus de Trump este atât de extrem încât ar afecta bugetele tuturor ţărilor membre, cu posibila excepţie a Poloniei. Este dificil de văzut cum s-ar potrivi cu apelurile interne ale lui Trump de a reduce cheltuielile guvernamentale, care sunt o parte esenţială a mesajului său politic.

Acesta este motivul pentru care unii analişti consideră apelul de 5 % ca fiind doar o declaraţie politică, menţionează POLITICO.

"Mi se pare că ideea acestei cereri este că este concepută pentru a nu fi îndeplinită", a postat pe X Ruth Deyermond, lector superior la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra. "Se pare că ideea cererii de 5% este ca aceasta să fie irealizabilă - intenţia pare să fie ca statele să eşueze."

Fie că Tump prezintă un argument de bună credinţă pentru creşterea bugetelor de apărare, fie că pregăteşte NATO pentru eşec, există un consens tot mai mare în rândul aliaţilor că obiectivul actual de 2 procente trebuie să fie mărit. Acesta este insuficient pentru a îndeplini planurile regionale de apărare şi obiectivele generale de capacitate militară ale NATO, pe măsură ce alianţa reacţionează la ameninţarea reprezentată de Rusia, notează POLITICO.

Se aşteaptă ca obiectivele de cheltuieli să fie actualizate în cadrul unui summit al liderilor care va avea loc la Haga în luna iunie.

Noul Secretar General al NATO, Mark Rutte, a solicitat în decembrie "trecerea la o mentalitate de război" în planificarea naţională, dar a declarat că este prea devreme pentru a stabili un obiectiv exact de cheltuieli.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat în decembrie că nu ar trebui să existe nicio grabă pentru a stabili un nou obiectiv de cheltuieli. "Nu vin şi nu mă angajez într-o declaraţie legată de o cifră ... acesta este un lucru serios pe care trebuie să îl planifici şi să îl angajezi în planificarea bugetară".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb