Cererea mondială de aur - în continuă creştere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 18 mai 2007

Cererea mondială de aur - în continuă creştere

Preţul metalului preţios ar putea depăşi nivelul record de anul trecut

Cererea mondială de aur a însumat 17,4 miliarde de dolari în primul trimestru din 2007, cu 22% mai mult decât în perioada similară a lui 2006, anunţă World Gold Council (WGC). Cantitativ, cererea a sporit cu 4%, la 211 tone.

De precizat că nivelul atins în primele trei luni din 2007, ca valoare, este mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu patru ani.

Un factor important al aces­tei evoluţii a fost cererea din China, ţară pentru care 2007 este "anul porcului de aur", amintesc specialiştii. Potrivit datelor WGC, în primul trimes­tru din 2007, cererea de aur din China a fost mai mare cu 31% faţă de trimestrul întâi al anului trecut. În India - cea mai mare piaţă de aur din lume, creşterea a fost de 50%. Dar, la nivel mondial, cererea nu este acoperită de ofertă, astfel că livrările au scăzut cu 2% în perioada menţionată.

În primele trei luni din 2007, creşterea puternică a unor economii majore şi preţul mai puţin volatil al aurului au făcut ca cererea de bijuterii să crească cu 17% faţă de trimes­trul întâi din 2006, ca şi cantitate, respectiv cu 38% ca va­loare.

Directorul executiv al WGC, James Burton, afirmă: "Acesta a fost un trimestru extrem de încurajator. După 2006, un an dominat de volatilitatea preţurilor, începutul mult mai stabil al lui 2007 a generat în mod clar achiziţia de bijuterii, conform aşteptărilor noastre".

Datele WGC mai arată că investiţiile retail nete din do­meniu au sporit cu 28%, în termeni cantitativi, şi cu 51% ca valoare. Cererea industrială de aur a crescut cu 1% cantitativ şi cu 18% ca valoare.

În ceea ce priveşte evoluţia preţului aurului, acesta ar putea să urce în continuare, în 2007, mai ales că, spun experţii, consumatorii s-au obişnuit cu o cotaţie de peste 650 de dolari uncia. În prezent, uncia de aur are un preţ de peste 660 de dolari la Bursa din New York.

"Criza" de aur din China ar putea avea un efect pozitiv asupra preţului metalului preţios anul acesta, spun analiştii. Ei anticipează că, în 2007, pe piaţa de profil se va înregistra un preţ mai mare decât recordul de anul trecut: 725 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb