Cernobîl revine pe harta spaimelor lumii

D.N.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 aprilie 2020

Cernobîl revine pe harta spaimelor lumii

Un necaz nu vine niciodată singur. Pandemia are, mai nou, un partener în ceea ce priveşte înspăimântarea europenilor: incendiul de pădure de la Cernobîl. Autorităţile din zonă, inclusiv cele din ţara noastră, insistă asupra faptului că nu sunt motive de îngrijorare, media occidentală susţine contrariul, reţele de socializare găzduiesc suficient de multe ştiri de tip "fake- news" pe această temă, aşa că oamenii se pot declara pe deplin... ameţiţi. Realitatea este că peste 400 de pompieri ucraineni se luptau ieri dimineaţă împotriva unui important incendiu în zona de excludere de la Cernobîl, iar după amiază autorităţile anunţau că focul a fost stins. Pericolul reizbucnirii exista, tocmai de aceea pompierii nu au părăsit zona. Preşedintele Volodimir Zelenski a promis transparenţă în această problemă.

"Centrala Nucleară de la Cernobîl, locurile de depozitare a deşeurilor radioactive şi celelalte infrastructuri cruciale din zona de excludere nu sunt ameninţate", a anunţat Volodimir Demciuk, oficial de rang înalt din cadrul serviciilor ucrainene de urgenţă. Guvernul de la Kiev a mobilizat elicoptere bombardiere cu apă pentru a stinge incendiul. Adjunctul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko a anunţat pe Facebook că depozitele de deşeuri radioactive sunt "în deplină securitate". Kievul susţine că incendiul nu a condus la o creştere a nivelului radioactivităţii. După izbucnirea incendiului, şeful Inspecţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov a anunţat însă că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea cu mult normele. El a revenit ulterior asupra acestor declaraţii.

În schimb, organizaţia Greenpeace avertizează că incendiul, care face ravagii din data de 4 aprilie se apropie periculos de centrală şi se află la "aproximativ 1,5 kilometri" de arca ce acoperă reactorul care a explodat în aprilie 1986. ONG-ul avertizează că este vorba despre cel mai grav incendiu în zona de excludere de la Cernobîl - pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare. Afirmaţiile se bazează pe unele imagini din satelit. Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko a anunţat că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă. Autorităţile ucrainene nu au mai prezentat, de mai multe zile, estimări cu privire la mărimea incendiului. Potrivit directorului Centrului regional de urmărire a incendiilor în Europa de Est - cu sediul la Kiev şi care are legătură cu un program ONU - Serghii Zibţev, focul este "uriaş" şi "imprevizibil", iar "în vestul zonei de excludere, el a cuprins deja 20.000 de hectare potrivit estimărilor noastre".

Incendiul a fost provocat de către un tânăr locuitor de lângă Cernobîl, care riscă până la cinci ani de închisoare privind "distrugerea vegetaţiei". Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a dat foc ierbii pentru a se distra. Din nefericire, distracţia putea afecta o mare parte din Europa.

Ministerul Mediului ne linişteşte

Ministrului Mediului, Costel Alexe, a anunţat că nu există un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii ţării noastre că ar putea fi afectaţi de incendiul de la Cernobîl. Costel Alexe a fost întrebat într-o conferinţă de presă, dacă fumul de la Cernobîl ar putea ajunge şi în ţara noastră. "În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo", a declarat Costel Alexe.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către zone locuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb