Certinvest IMM, o societate de investiţii, înfiinţată în luna noiembrie, îşi propune să investească 30-50 de milioane de euro, în următorii trei ani, exclusiv în obligaţiuni emise de IMM-uri din România, au anunţat marţi reprezentanţii companiei.
Directorul executiv al Certinvest, Horia Gustă, a declarat: "Proiectul Certinvest IMM este gândit ca o platformă alternativă de finanţare, care ar putea concura finanţarea bancară. Este prima societate de investiţii din România specializată în finanţarea emisiunilor de obligaţiuni realizate de companii antreprenoriale, cu o dinamică bună a afacerii, din domenii atractive ale economiei româneşti".
Domeniile vizate sunt energia, sectorul financiar, comerţul, sectorul medical şi cel de IT, iar printre companiile care s-ar califica pentru această iniţiativă figurează importatorii şi distribuitorii de vinuri premium, firmele de închiriere de maşini, furnizorii din domeniul energiei, companiile de leasing operaţional cu portofolii de peste 500 de maşini.
Certinvest IMM vrea să fie promotor şi partener pentru dezvoltarea pieţei obligaţiunilor corporative şi are în vedere implicarea BVB şi ASF în proiect, pentru listarea emisiunilor de obligaţiuni corporative (emisiuni de peste 200.000 de euro) în cadrul unei secţiuni special dezvoltate.
"Credem că acest proiect va atrage şi un partener internaţional strategic, precum BERD, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale), Fondul European de Investiţii", a spus Horia Gustă.
Directorul executiv al Certinvest a declarat, citat de Agerpres, că randamentul obligaţiunilor corporative este estimat în jurul nivelului de 10%, în funcţie de profilul de risc al IMM-ului emitent.
BERD, unul dintre partenerii strategici pe care îi are în vedere noua societate de investiţii, este extrem de activă în dezvoltarea pieţei de capital din România şi a participat la toate ofertele publice din ultima perioadă, iar recent a devenit şi acţionar al BVB.
În ceea ce priveşte participările la capital, BERD operează similar cu un fond de investiţii, a arătat Dragoş Iliescu, bancher principal la BERD.
Criteriile BERD pentru investiţii de capital, atât pentru companii listate, cât şi pentru companii nelistate, vizează investiţii între 5 şi 100 milioane de euro, deţineri minoritare, preferabil de 25-35%, sunt preferate majorările de capital, iar orizontul investiţional este de 4-6 ani, a menţionat Iliescu.
BERD urmăreşte în principal companii cu potenţial de creştere, cu situaţie financiară solidă şi un plan de dezvoltare structurat, cu antreprenori pregătiţi să intre într-un parteneriat, a mai spus Dragoş Iliescu.