Certinvest: "Femeile fac mai puţine tranzacţii decât bărbaţii, dar obţin randamente mai bune"

Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2015

Certinvest: "Femeile fac mai puţine tranzacţii decât bărbaţii, dar obţin randamente mai bune"

Numărul de femei care investesc în fonduri de investiţii, pe piaţa noastră de capital, a început să crească, în ultimii ani, urcând şi toleranţa acestora la risc, potrivit unei analize transmise de Certinvest.

"Astfel, pe lângă conservarea capitalului, obiectivul vizat este obţinerea unui randament superior, dar cu înţelegerea riscurilor asumate", arată Daniela Vasile, Director general adjunct Certinvest.

În termeni de preferinţe, doamnele deţin mai multe acţiuni din domeniul alimentar şi farmaceutic, în timp ce barbaţii sunt dispuşi să aibă deţineri în sectoarele de tehnologie şi industrie, potrivit raportului citat.

În rândul clienţilor Certinvest, femeile deţin o pondere de 41%, manifestând preferinţa pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix, în timp ce în fondurile diversificate şi de acţiuni, femeile reprezintă 42%.

Daniela Vasile menţionează că ponderea managerilor de sex feminin pe piaţa de capital românească are o tendinţă de creştere, în ultima perioadă, , dar rămâne deficitară faţă de nivelurile propuse de UE, conform cărora ponderea femeilor în poziţii manageriale ar urma să ajungă la 40% până în 2017.

Există multe studii care arată diferenţele majore între profilul investiţional al femeilor comparativ cu cel al bărbaţilor, potrivit Certinvest, care arată: "Astfel, femeile asociază banii cu siguranţa, independenţa şi un anumit stil de viaţă, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp şi obiective privind familia. În general, femeile nu discută despre bani atunci când se întâlnesc într-un mediu informal. În schimb bărbaţii, prin natura lor mai competitivă, sunt concentraţi pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care să îi propulseze în plan social. Barbaţii preferă subiectele financiare în mediul de prieteni, din dorinţa de a câştiga un anumit statut între aceştia.

Femeile în schimb au tendinţa de a analiza mai mult înainte de a lua decizii de investiţii şi preferă să consulte un specialist în domeniu, având o toleranţă moderată la risc. Barbaţii sunt mai spontani şi se bazează mai mult pe studiu individual, fiind deschişi la asumarea de riscuri suplimentare. Astfel, ponderea acţiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare în portofoliul unui barbat, pe când femeile tind să investestească mai mult în obligaţiuni şi alte instrumente mai puţin volatile. Se pare că această toleranţă diferită la risc îşi are originile în evoluţia speciei umane, când rolul barbaţilor era cel de vânători, în timp ce femeile, responsabile cu înmulţirea speciei, aveau un puternic spirit de conservare".

Dacă ne referim la cunoştinţele financiare necesare în luarea deciziilor, bărbaţii sunt în general încrezători că ştiu mai multe decât ştiu în realitate, în timp ce femeile îşi subevaluează nivelul de cunoştinţe, mai arată Daniela Vasile, precizând: "Ele iau decizii după un proces de analiză bine fundamentat şi, în general, doresc să le valideze cu persoane avizate. Aceste principii au fost câştigătoare în anul 2014 conform unui studiu SigFig care a urmărit active de peste 300 miliarde de dolari. Astfel, doamnele au obţinut un randament mediu de 4,7% versus 4,1% înregistrat la domni".

Din punct de vedere al tranzacţionării, femeile fac mai puţine schimbări de poziţii în portofoliu şi sunt mai răbdătoare în acumularea de câştiguri, mai arată raportul citat: "Prin prisma orizontului investiţional scurt, barbaţii îţi ajustează mai des portofoliul, dacă evoluţia nu este conformă cu estimările, fiind mai impulsivi în luarea deciziilor. Într-un studiu publicat intitulat "Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment, se arată că barbaţii tranzactionează în medie cu 45% mai des decît femeile, ceea ce le reduce anual randamentul cu 2.65%".

Conform studiului menţionat, dacă analizăm două portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, să spunem 5%, diferenţa constând în faptul că în varianta unui manager bărbat randamentul se poate situa oriunde între -5% şi 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, în timp ce în varianta feminină randamentul poate fi între 3% şi 8%, dar cel mai probabil va fi 5% (conform studiului menţionat mai sus).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O dna spune asta în articol "Dacă ne referim la cunoştinţele financiare necesare în luarea deciziilor, bărbaţii sunt în general încrezători că ştiu mai multe decât ştiu în realitate, în timp ce femeile îşi subevaluează nivelul de cunoştinţe".

     

    Câtă dreptate are. Dar nu cred că ține de tipologia masculin/feminin, de emisfere cerebrale. Cel puțin nu avem date să credem asta. Domeniul investițional este unul preponderent masculin și deci probabilitatea de a bărbat și impulsiv și lipsit de cunoștințe este mai mare. Pentru ca o femeie să reușească într-o lume a bărbaților, trebuie să îi depășească la toate capitolele (uitați-vă la o poză cu platoul de tranzacționare de pe Wall Street - androgeni îmbrăcați în costum; citiți poveștile horror ale balenei din Londra, ale diferiților oameni plecați din firme care mărturisesc despre atmosfera de competitivitate masculinică, chiar și orgiacă, a marilor birouri de trading de pe Wall Street). 

     

    Acum și experiența personală. Firmele de brokeraj au diferite valuri de asalt căutând clienți. Fură baza de date o unor bănci cu clienți premium sau de asigurări. Și încep și sună. "Bună ziua ... ce părere aveți de depozitele bancare și de relația cu băncile ... dar de dobânzile pe care băncile vi le oferă ... noi vă putem ajuta să ajungeți la 8-10% și chiar mai mult ... trebuie doar să începeți cu 1000$, ce nu înseamnă prea mult pentru dv și vă facem cont pe platforma noastră de tranzacționare a acțiunilor, CFD, mărfuri ...". 

     

    M-am distrat cu un astfel de cetățean. Îl ascultam ... vai de mine ce prostii spunea ... încropea povești din titluri de ziar și le închega într-un scenariu. Primul telefon a fost acela în care mă alerta în oct că acțiunile Apple sunt la 90$ și că este o mare ocazie. I-am recunoscut mai apoi că a fost dar și că trenul a plecat din gară și oricum randamentul anual al contului nu se face dintr-un singur sfat. Așa că omul s-a întors după câteva săptămâni să îmi propună să cumpăr petrol că a scăzut și China o să facă ceva și este o ocazie nemaivăzută.... Săracu' de el. Era la 75$ barilul de petrol WTI. Eu l-am contrat spunându-i că nu o va lua în sus. Iar el mi-a spus "dar dle ... cât de jos credeți că o să scadă ... mai cumpărăm și la 60$ ... credeți că o să ajungă la 50$?"... Iată-ne 3 luni mai târziu cu WTI între 45$ și 50$. Iar săracul de el, probabil un junior, a prăbușit banii clienților, inclusiv cei câștigați cu Apple. 

    Eu aș da teste psihologice pentru traderi. Dacă ești sociopat și dependent de risc, ți-aș da un carnet roșu. Dacă ești normal și conștient de risc, ai primi un carnet verde. Și la telefon cu clienții ai spune: "Bună ziua, mă numesc Dorel Neguțătorul, posesor de carnet de categoria roșu taurin și vreau să vă întreb ce părere aveți despre dobânzile bancare". 

    1. Bah tzarane, dar tie ce carnet trebuie sa-ti dai ? Cu linie rosie continua iar sub aia o sa-ti desenezi creierul pe buletin de mic ce e !

      A dreaqu de postac doar toata ziua esti p-aci.

      Ia o gura de asfalt si taci. 

      Și pe care aș avea nota 10 la purtare. Iar acest pionier ar supune atenției publice pe negustorașii de CFD-uri care bombardau lumea cu telefoane pentru a-i ademeni să devină clienți. Am fost sunat și de unii dintre aceștia pe la începutul lui 2014 iar ce știu (acum nu îmi aduc minte numele lor, erau din Cluuj) este că la câteva luni după aceea, ASF-ul le-a ridicat licența de trading de CFD-uri pentru ilegalități de tipul "tranzacții neautorizate de clienți din contul acestora".

       

      Lăsați-mă să ghicesc. Deoarece clienții nu erau tocmai doritori să tranzacționeze foarte des, la fiecare semnal oricât de îndoielnic, se făceau tranzacțiile în numele lor pentru a încasa comisionul pe tranzacție (singura sursă de câștig). 

       

      Bine, bine, agitația domeniului financiar atrage și formează caractere dificile (ca să nu mai numesc o afecțiune psihică). Ei și? Care-i problema că 10% dintre traderi au probleme? Trebuie doar să îi înțelegem și să ne ferim de ei. 

       

      Institutul CFA (Chartered Financial Analyst) este o organizație din SUA ce promovează instituția analistului financiar și chiar și un cod de comportament (adică deontologie). 

      În numărul din mar/apr 2012, CFA Magazine, revista lor, avea un articol "Psihopatul financiar de la ușa vecină" ("The Financial Psychopath Next Door"). 

       

      "Studiile efectuate de psihologul criminalist canadian Robert Hare indică faptul că aproximativ 1 la sută oameni din populaţia generală pot fi clasificați ca psihopați, dar rata de prevalenţa în industria de servicii financiare este de 10 la sută. Şi Christopher Bayer consideră, pe baza experienţei sale, că rata este mai mare. 

       

      Bayer este un bine-cunoscut psiholog care oferă terapie pentru traderii de pe Wall Street. 

       

      Tipul de psihopat descris de autor este caracterizat de jocuri de noroc compulsive. 

      În extremă, unii "traderi" devin jucatorii de noroc compulsivi. Comportamentul este de multe ori latent -- nici ei, nici altcineva nu ştiu că au această tendinţă... Ei raţionalizează spunându-și că deciziile de investiţii pierdante sunt un hazard ocupațional ..." 

    Care-i treaba cu reclama, tovarasi de la certinvest ? Ing Bond sau BT ori Carpatica au avut randamente cu mult superioare decat voi ; de ce trebuie tot voi sa apareti, doar ca sunteti mai buni la "gargara" ???!!???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb