Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, astăzi, că a fost activată Celula de criză în cazul cetăţeanului român care, potrivit presei internaţionale, a fost răpit în Libia. MAE informează, că Celula de criză "a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt", relatează Agerpres.
Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată, precizează ministerul român. Cazul este gestionat prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, se mai menţionează în comunicatul citat.
MAE reiterează că, pentru Libia, a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: "Pericol major - Părăsiţi imediat zona sau ţara!". De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca "tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei".
O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri - trei libieni şi un român - din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk, relatează agenţia de presă Xinhua, care citează o sursă militară.
"Patru ingineri, printre care un român, au fost răpiţi de pe câmpul petrolifer Sharara în timpul unor lucrări de rutină, în cursul dimineţii", a declarat sursa militară din Ubari, oraş situat la circa 1.100 kilometri sud de capitala Tripoli.
Sursa citată, care a preferat să nu fie identificată din motive de securitate, a declarat că răpirile s-au produs în momentul în care inginerii părăseau zona de cazare din cadrul perimetrului şi se îndreptau spre un alt perimetru mai mic. Maşina lor a fost găsită abandonată la locul răpirii, a adăugat sursa citată.