Cetăţenii din Zimbabwe au participat astăzi la vot pentru alegerea noului preşedinte, potrivit Reuters.
Pentru această funcţie candidează actualul şef al Statului, Robert Mugabe, împotriva premierului, Morgan Tsvangirai.
Morgan Tsvangira a promis că-l va înlocui pe Mugabe, după ce acesta a condus ţara timp de 33 de ani, de la proclamarea independeţei faţă de Marea Britanie, în 1980.
Ultimele alegeri prezindeţiale au avut loc în anul 2008, la care au participat Mugabe, reprezentat al Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe-Frontul Patriotic (ZANU-PF), şi Tsvangirai, reprezentatul Mişcării Democratice pentru Schimbare-Tsvangirai (MDC). Actualul premier s-a retras din cursa prezindeţială în turul al doilea, cu o săptămână înainte de alegeri, după ce l-a acuzat pe Mugabe că i-a bătut, torturat şi omorât susţinători. În ciuda protestelor, Mugabe a redevenit preşedinte. Drept rezultat, liderii regionali l-au forţat pe acesta să formeze o coaliţie cu adversarul său, care a devenit astfel şeful Guvernului din Zimbabwe. Ulterior, Morgan Tsvangirai, alături de partidul său, MDC, a cerut reînoirea Constituţiei pentru ca disensiunile alegerilor din anul 2008 să nu se mai repete.
Ceremonia oficializării noii Constituţii a avut loc luna trecută la Palatul Prezindeţial din Harare, capitala ţării, şi au participat, alături de Mugabe, premierul Zimbambwe, Morgan Tsvangirai, şi vicepremierul, Arthur Mutambara.
Economia Zimbabwe a înregistrat o creştere accelerată după obţinerea independenţei, în anul 1980, care s-a oprit, însă, în 1997, când Robert Mugabe a cedat presiunii venite din partea veteranilor de război, care au cerut majorarea pensiilor. Confiscarea fermelor deţinute de cetăţenii albi ai ţării, începând cu anul 2000, a stârnit haos în sectorul agricol, ceea ce a făcut ca PIB-ul să fie redus la jumătate. În 2008, hiperinflaţia de 231.000.000% a devalorizat puternic moneda naţională şi a crescut gradul de sărăcie.