Mai mult de două treimi dintre cetăţeni cred că impozitul ar trebui să fie diferit, în funcţie de venitul mai mare sau mai mic al fiecăruia, conform unui sondaj INSOMAR, realizat în perioada 28 septembrie - 4 octombrie, pe un eşantion de 1.360 de persoane şi dat publicităţii duminică.
84,2% dintre cei chestionaţi cred că impozitul trebuie să fie diferenţiat, iar 15,8% că pe venituri ar trebui stabilit un impozit egal pentru toată lumea.
37,9% dintre aceştia cred că statul trebuie să intervină în fixarea preţului carburanţilor. În opinia a 20,3% dintre cei chestionaţi, statul trebuie să fixeze un preţ maximal al carburanţilor, iar 19,1% cred că acesta ar trebui să sesizeze Consiliul Concurenţei pentru eventualele nereguli la producătorii şi distribuitorii de carburanţi. 4,3% dintre repondenţi au declarat însă că statul nu trebuie să intervină pe piaţa liberă a carburanţilor.
De asemenea, 38,6% dintre cei chestionaţi au spus că sînt destul de nemulţumiţi de nivelul de trai, 36,1% s-au declarat foarte nemulţumiţi. Guvernul este considerat responsabil în mare măsură pentru actualul nivel de trai de către 41,8% dintre intervievaţi, urmat de Parlament (44,4%) şi de şeful statului (39,6%). Conform cercetării INSOMAR, principala măsură care ar determina creşterea nivelului de trai este scăderea taxelor şi a impozitelor - 56,1%, urmată de întărirea măsurilor de protecţie socială - 48,7% şi eliminarea/corupţiei - 45,3%.