Pe coperta numărului aniversar de 32 de pagini, o parte dintre care au fost publicate luni, un bărbat stă pe teava unei arme în faţa cuvântului "Indestructibil!", transmite Reuters.
"Astăzi, valorile Charlie Hebdo - precum umorul, satira, libertatea de exprimare, ecologia, laicismul, feminismul, pentru a menţiona doar câteva - nu au fost niciodată mai ameninţate", a scris redactorul-şef al revistei, Laurent "Riss" Sourisseau, care a supravieţuit atacului, într-un editorial.
"Satira posedă o virtute care ne-a ajutat să trecem prin aceşti ani tragici: optimismul. Dacă vrem să râdem, înseamnă că vrem să trăim. Râsul, ironia, caricatura sunt manifestări ale optimismului", adaugă editorialul.
Pe 7 ianuarie 2015, doi fraţi au atacat redacţia revistei, într-o încercare de a răzbuna Profetul Mohammad, amiteşte Reuters. Atacatorii s-au asigurat că editorul Stephane Charbonnier se afla printre victime.
Revista, care de mult timp a testat limitele libertăţii de exprimare, publicase cu un deceniu mai devreme desenele care-l înfăţişau pe Profet, considerându-le blasfemice în Islam.
În următoarele două zile, un al treilea atacator a ucis o poliţistă şi patru ostatici evrei într-un supermarket kosher dintr-o suburbie a Parisului. Acesta a spus într-un video că atacurile au fost coordonate şi realizate în numele grupării islamiste Statul Islamic, scrie Reuters.
Toţi cei trei atacatori au murit în confruntări armate cu poliţia în diverse locaţii.
Atacurile au stârnit un val de simpatie, exprimată prin hashtag-ul "Je suis Charlie". Totodată, ele au marcat începutul unei serii de atacuri islamiste în Franţa.