Proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 prevede, în forma adoptată de Guvern, reducerea cheltuielilor de personal cu 1,4 miliarde lei comparativ cu cele din bugetul anului 2009, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Muntean a spus că face aceste precizări în contextul informaţiilor apărute în mass-media referitoare la majorarea cheltuielilor de personal în 2010.
Potrivit purtătorului de cuvânt, cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pe anul 2010 totalizează 45,7 miliarde lei, fiind mai mici cu 1,4 miliarde lei comparativ cu 2009, însă bugetele unora dintre instituţiile publice prevăd într-adevăr majorarea acestor cheltuieli, ca urmare a aplicării unor acte normative şi a unor sentinţe judecătoreşti care impun acordarea de sporuri şi drepturi salariale restante.
Creşterea cheltuielilor cu personalul în cazul unor instituţii publice este generată şi de preluarea activităţii unor foste agenţii şi autorităţi de stat în cadrul ministerelor. "A fost preluat şi personalul din agenţii, dar veniturile proprii obţinute de aceste instituţii au trecut la bugetul de stat. Subliniez că personalul preluat nu mai primeşte salariile privilegiate finanţate din veniturile proprii, ci este remunerat conform legii salarizării unice", a declarat Muntean.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că sumele prevăzute la capitolul "Fond de premii" nu sunt destinate plăţii premiilor în anul 2010, ci reprezintă achitarea unor drepturi câştigate de angajaţi în instanţă.
Astfel, în cazul Ministerului Justiţiei, cheltuielile de personal sunt mai mari în 2010 deoarece Guvernul trebuie să plătească sporurile de risc, de suprasolicitare neuropsihică şi de confidenţialitate câştigate în instanţă de magistraţi. Un alt motiv de majorare a cheltuielilor la capitolul "Fond de premii" este finanţarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) prin bugetul ministerului. Până în prezent, aceasta instituţie a fost finanţată integral din venituri proprii.
În ceea ce priveşte bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, purtătorul de cuvânt a spus că se poate vorbi chiar de o reducere a cheltuielilor Legislativului, având în vedere că nu vor mai fi plătite ore suplimentare şi premii în 2010, iar sporurile acordate potrivit legii nu mai pot depăşi 30 % din suma salariilor de bază.
În bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) sunt cuprinse şi drepturile de echipare de care beneficiază personalul şi care nu au fost acordate în 2009. În ceea ce priveşte capitolul "Fond de premii" din bugetul MApN, aici sunt cuprinse sumele aferente premiului anual pentru 2009 acordat angajaţilor instituţiei. Creşterea fondurilor alocate este cauzată de angajarea, în 2009, a 3.500 de soldaţi şi gradaţi voluntari. Majorarea "Fondului aferent plăţii cu ora" este cauzată de creşterea numărului de profesori colaboratori care vor preda în 2010 la Academia de Tehnică Militară, ca urmare a creşterii cifrei de şcolarizare.
La alineatele "Indemnizaţii de delegare" şi "Indemnizaţii de detaşare", sumele prevăzute în proiectul de buget pe anul 2010 sunt stabilite în funcţie de planul de activitate al instituţiei pentru această perioadă, incluzând drepturile de care beneficiază personalul militar şi civil care participă la misiunile din afara ţării.
În ceea ce priveşte Ministerul Administraţiei şi Internelor, fondurile reprezentând "Alocaţii pentru locuinţe" includ compensaţiile lunare pentru chirie de care beneficiază personalul instituţiei şi care nu au fost achitate în 2009. De asemenea, la alineatul "Cheltuieli salariale în natură" este inclusă plata drepturilor de hrană şi echipare de care beneficiază personalul şi care nu au fost acordate în 2009.
În ceea ce priveşte "Prima de vacanţă", sumele cuprinse în bugetul pe anul 2010 includ şi fondurile necesare plăţii acestor drepturi pentru anul 2009, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Fondurile care se regăsesc la alineatele "Indemnizaţii de delegare" şi "Indemnizaţii de detaşare" sunt destinate angajaţilor care fac parte din misiunile de evaluare Schengen în România, misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, OSCE şi misiuni de preluare a extrădărilor conform acordurilor încheiate cu ţările membre UE. La alineatul "Indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii" se regăsesc indemnizaţiile pentru membrii birourilor electorale de la alegerile europarlamentare, prezidenţiale, care nu au fost plătite anul trecut.
Muntean a mai precizat că bugetele SRI şi SIE nu cuprind cheltuieli de personal majorate.