China aduce mai aproape sfârşitul erei petrodolarului

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2017

CĂLIN RECHEA

China pregăteşte lansarea tranzacţiilor pentru contracte futures pe petrol la Shanghai International Energy Exchange. Preţul acestora este stabilit în yuani, cu opţiunea convertibilităţii în aur.

Ştirea a apărut în publicaţia Nikkei Asian Review (NAR), unde se arată că noul etalon poate să devină dominant în Asia, în condiţiile în care China este cel mai mare importator mondial de petrol.

Contractele futures sunt contracte financiare care obligă cumpărătorul să achiziţioneze un activ sau vânzătorul să vândă un activ, care poate fi o marfă fizică sau un alt instrument financiar, la o dată viitoare predeterminată şi un preţ determinat.

Implicaţiile geopolitice şi economice ale lansării noilor contracte futures sunt extrem de importante, iar unii analişti declară că asistăm la apariţia unei noi ordini mondiale.

"Regulile jocului global al petrolului se vor schimba enorm", a declarat Luke Gromen, fondatorul companiei americane de consultanţă FFTT, pentru Nikkei Asian Review.

După cum scrie publicaţia japoneză, noul contract futures pentru petrol este primul care permite şi participarea companiilor şi investitorilor instituţionali străini. De asemenea, noul instrument financiar va permite exportatorilor de petrol să ocolească sancţiunile impuse de Statele Unite, situaţie extrem de convenabilă pentru ţări ca Rusia sau Iran.

În plus, pentru stimularea adoptării contractelor futures pe petrol denominate în yuani, China a anunţat că yuanul va beneficia de convertibilitatea totală în aur la bursele din Shanghai şi Hong Kong, conform articolului din NAR.

Toate aceste măsuri fac parte din planul pe termen lung al autorităţilor de la Beijing de a reduce dominaţia dolarului pe pieţele internaţionale de mărfuri.

Un prim pas l-a reprezentat lansarea contractelor futures pe aur şi denominate în yuani la Shanghai Gold Exchange în aprilie 2016, urmat de lansarea unui instrument financiar similar la bursa din Hong Kong, în iulie 2017.

Contractele futures pe aur denominate în yuani vor fi lansate în a doua jumătate a acestui an şi la Budapesta, după cum scrie cotidianul South China Morning Post, ca urmare a semnării unui memorandum între Shanghai Gold Exchange şi Budapest Stock Exchange în cadrul Forumului "Centura şi drumul", organizat la Beijing în luna mai 2017.

"Existenţa contractelor futures denominate în yuani pentru petrol şi aur înseamnă că investitorii au opţiunea de a fi plătiţi în aur", a declarat Alasdair Macleod, economist-şef la Goldmoney, pentru NAR.

În opinia lui Macleod, "acesta este un mecanism atrăgător pentru producătorii de petrol care nu doresc să fie plătiţi în dolari, dar nu sunt nici gata să accepte doar plata în yuani pentru livrările de petrol către China".

Articolul din Nikkei Asian Review mai arată că noul instrument de tranzacţionare a petrolului contribuie şi la reducerea vulnerabilităţii ţărilor exportatoare faţă de Statele Unite, în condiţiile în care administraţiile de la Washington au utilizat dolarul ca "armă" pentru promovarea intereselor externe.

Importanţa contractelor futures pentru aur denominate în yuani a fost subliniată şi de Louis-Vincent Gave, directorul executiv al companiei Gavekal Research din Hong Kong.

"Crearea unui contract denominat în yuani pentru aur permite Rusiei, de exemplu, să folosească surplusul din vânzarea petrolului pentru cumpărarea de aur în Hong Kong. Ca urmare, Rusia nu este nevoită să cumpere active financiare din China sau să schimbe surplusul de yuani în dolari", a precizat Gave pentru NAR.

"Vânzarea petrolului în schimbul aurului reprezintă o mişcare strategică de importanţă majoră", a declarat şi Grant Williams, consultant la Vulpes Investment Management din Singapore.

Pentru adoptarea noilor contracte pe scară largă, autorităţile chineze sunt gata să ofere investitorilor străini facilităţi pentru intrarea pe piaţa internă, dar vor impune şi restricţii pentru ţările care ezită să vândă petrolul în yuani.

Publicaţia japoneză scrie că Arabia Saudită este un exemplu în acest sens. Pe fondul reticenţei autorităţilor saudite de a vinde petrolul în yuani, ponderea celui mai mare producător OPEC în importurile totale de petrol ale Chinei a scăzut până la 15% în 2016, de la 25% în 2008.

În prima jumătate a acestui an, importurile de petrol din Rusia au crescut cu o rată anuală de 11%, iar vecinul din nord-est a devenit cel mai mare furnizor al Chinei, conform datelor prezentate de NAR. De asemenea, importurile din Angola au crescut cu o rată anuală de 22% în aceeaşi perioadă, iar statul african a urcat pe locul al doilea în clasamentul furnizorilor de petrol ai Chinei. Creşterea accelerată a exporturilor de petrol ale Angolei către China a fost puternic stimulată de acordul monetar dintre cele două ţări din 2015, în urma căruia yuanul a devenit a doua monedă oficială a Angolei.

În aceste condiţii, opţiunile Arabiei Saudite sunt extrem de limitate. Dacă acceptă propunerea Chinei, "Washington-ul o va privi ca pe o ameninţare la adresa hegemoniei dolarului şi nu va continua să acorde protecţia implicită oferită casei regale", după cum a mai declarat Louis-Vincent Gave pentru NAR, iar dacă nu va accepta, există riscul eliminării sale de pe piaţa Chinei.

Nikkei Asian Review scrie că autorităţile de la Riad au găsit o soluţie temporară de compromis, prin anunţarea unei posibile emisiuni de obligaţiuni în yuani, alături de acordul pentru înfiinţarea unui fond comun de investiţii în valoare de 20 de miliarde de dolari.

În plus, China şi-a anunţat intenţia de a participa la oferta publică iniţială, cea mai mare din istorie, pentru listarea companiei petroliere Aramco, unde se estimează că urmăreşte o cotă de 5%.

"În condiţiile în care China va reuşi să stabilească o conexiune între intrarea în acţionariatul Aramco, Rusia, Iran şi alţii, atunci va ajunge să influenţeze aproape 40% din producţia globală de petrol şi va reuşi să-şi urmărescă obiectivul de înlocuire a dolarului cu yuanul", a mai declarat Alasdair Macleod pentru Nikkei Asian Review.

Lichiditatea de pe piaţa contractelor petroliere futures denominate în yuani va fi asigurată de PetroChina şi China Petroleum & Chemical (Sinopec), iar subsidiarele locale ale băncilor J.P. Morgan şi UBS au obţinut deja aprobările necesare pentru a participa la tranzacţii. Publicaţia japoneză mai scrie că noua piaţă futures va fi deschisă şi pentru persoanele fizice.

John Connally, Secretarul Trezoreriei americane, le-a declarat partenerilor din G-10, la o reuniune în Roma de la sfârşitul anului 1971, că "dolarul este moneda noastră, însă este problema voastră". Declaraţia a venit la câteva luni după ce administraţia Nixon a anunţat "suspendarea temporară" a convertibilităţii dolarului în aur, pilon fundamental al cadrului monetar internaţional postbelic rezultat în urma acordului de la Bretton Woods.

Neliniştea creată de decizia SUA la nivelul partenerilor şi aliaţilor a fost temperată în 1974, când a început era petrodolarului, după vizita lui Henry Kissinger, Secretar de Stat în administraţiile Nixon şi Ford, în Arabia Saudită. Atunci Kissinger l-a convins pe Regele Faisal să-şi folosească influenţa în cadrul OPEC, astfel încât ţările exportatoare de petrol să accepte doar plata în dolari.

După mai bine de patru decenii, această eră se apropie de sfârşit şi China pare hotărâtă să-şi urmărească neabătută obiectivul.

Cea mai mare economie a Asiei este gata să înainteze şi numai cu viteza redusă dată de cel mai "lent" partener, deoarece timpul este de partea autorităţilor de la Beijing.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. China este motorul lumi e normal.

    Legarea de aur ar trebui sa ne ajute foarte mult ca noi avem zacamant de aur in pamant poate va fi rentabil pentru Romania sa extraga aur.

    Petrol/aur, orice moneda/aur este de salutat o asemenea idee decat dolarul din tiparnita. 

    1. Foarte interesant articolul domnule Rechea . Felicitari !

      Ar fi interesant si un articol despre sistemul bancar rusesc si despre fondurile suverane rusesti. 

      Legat de sistemul bancar rus si fondurile suverane din rusia ar fi intersant sa vedem cum au spalat rusii 20mld usd prin banci si entitati din Danemarca, Anglia si Scotia. dar nu vom vedea noi asemenea articole in Bursa...

      Ce-i prostia asta cu "nu vom vedea asemenea articole in Bursa"?!

    Vad ca multi au acum interesul si atentia indreptata asupra Rusiei in comentarii. Gresit! Urmariti cum se naruieste "colosul din carti de credit, PR si manevre de marketing mincinos si de manipulare bursiera"=adica MINCIUNĂ, care este SUA. Astept cu viu interes evolutia stîrnită, chiar si numai de idee, de China dar mai ales astept miscarea de "coup de grâce" din partea Rusiei, sa ne mai lase in pace si liniste, pe noi, cei de pe alte continente, altele decit cel nord american. Atunci va rezulta ca România iar a ales tabăra care nu trebuie - nici UE nici EurAsia, va rămîne, după cum s-a obișnuit, să-i aștepte, DIN NOU, mult și bine "vize" de la si pe AMERICANI .

    1. O avea asta vreo legatura cu bombele nucleare coreene_?

      Sa vezi cand se va prabusi COLOSUL ROSU o sa va sara in ochi mai mult decit aschii comuniste.

      Colosul Rosu imprumuta zilnic Sua, deci unul e pe credit celalalt creditor.

    Dar acest motor chinez este fals si nu dureaza mult pina se va gripa. Si oricum in 15-20 de ani petrolul va avea locul carbunelui de astazi.

    1. Petrolul cel mai mare poluator planetar. Plamani nu valoreaza nimic pentru om, Drepturile Omului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb