China anulează vizita lui Josep Borrell la Beijing

S.B.
Internaţional / 4 iulie 2023

China anulează vizita lui Josep Borrell la Beijing

China a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în această ţară săptămâna viitoare şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, pe de altă parte, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, informează Agerpres.

"Din nefericire, am fost informaţii de către omologii noştri chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt posibile şi trebuie acum să căutăm alternative", a declarat purtătoarea de cuvânt Nabila Massrali.

Conform acesteia, Beijingul nu a oferit nicio explicaţie pentru decizia de a anula vizita lui Borrell în China, ţară pe care Comisia Europeană şi unii politicieni europeni, precum şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, au descris-o drept "concurent şi rival sistemic" al UE.

Ministerul de Externe chinez nu a comentat deocamdată anularea acestei vizite, care urma să se desfăşoare pe 10 iulie şi avea pe agendă "chestiuni strategice", inclusiv drepturile omului şi războiul ruso-ucrainean. Josep Borrell a mai avut o vizită anulată în China, în aprilie, atunci pentru că fusese testat pozitiv la COVID-19.

Tot marţi, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor chineze de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech. Aceste două metale reprezintă materii prime "strategice" pentru tranziţia verde şi digitală a UE, a sesizat Comisia Europeană, care a precizat că va face o analiză de impact asupra măsurilor impuse de China.

Aceste restricţii vin în contextul altor restricţii impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie de vârf către China şi presiunilor exercitate de Washington către alte state, inclusiv cele europene, de a se alătura acestor măsuri.

Potrivit Beijingului, restricţiile pe care le va aplica de la 1 august exporturilor de galiu şi germaniu au ca scop protejarea securităţii naţionale a Chinei, explicaţie dezaprobată de Bruxelles. "Comisia (Europeană) este preocupată de faptul că aceste restricţii la export nu au legătură cu nevoia protejării păcii şi stabilităţii globale şi nici cu implementarea de către China a obligaţiilor privind neproliferarea ce decurg din tratatele internaţionale", a declarat purtătoarea de cuvânt citată.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. UE isi arata adevarata putere, zero barat.

    1. Din pacate, ai perfecta dreptate

    Pe mosul Borel nu îl mai bagă nimeni in seama .. Comisia Europeană in ansamblu este slaba și fără vlagă … UE este in disoluție …

    Cu si despre China e bine sa discuti cu respect, mai ales cand ai investitori europeni acolo si nu vor probleme, dar acest Bourell e greu de cap...

    China nu vorbeste cu no name.....Borell nu reprezinta pe nimwni, Europa e zero la nivel mondial.

    S-a umflat taratza in orezari.. Pai daca nici US si nici Europa nu le mai cumpara gunoaiele, sa ii vezi cum mor de foame cum faceau pana acum 50 de ani. Au avut un noroc istoric rar, sa aiba acces gratis la tehnologie si investitii, pentru ca Occidentul era in razboi rece cu URSS pana in 1990, si apoi sa beneficieze la maxim de binefacerile globalizarii. Globalizarea e pe duca acum si Occidentul stie, desi cam tarziu, cu cine are de a face. Ca urmare, in 10-15 ani, chinezii ajung iar in sapa de lemn si mai fac o revolutie culturala ca pe vremea lui Mao, cu 50 de milioane de victime.

    1. Esti un analfabet economic si politic,

      vorbesti bazaconii,

      nu ne plictisii cu incultura ta 

      Aoleu,daca este precum zici,lumineza-ne cu argumente,nu sari la concluzii!O inteligenta superioara asa face,vine cu argumente!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb