China are cinci proiecte de investiţii în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

Laura Boico
Companii / 12 iunie 2016

China are cinci proiecte de investiţii în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

Cinci proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro, au fost semnate în China, în marja Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Proiectele de cooperare bilaterală vizează domeniile auto, energie regenerabilă, imobiliare şi educaţie. Astfel, investitorii chinezi intenţionează să construiască o fabrică de componente auto la Braşov, investiţie în valoare de 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiţie în valoare de 17,6 milioane de dolari, şi construcţia, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiţie în valoare de 33 de milioane de euro.

Totodată, chinezii intenţionează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei şi să dezvolte un proiect de cooperare şi schimb de experienţă în domeniul educaţiei în Hunedoara.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 - 9 iunie, la cea de-a doua ediţie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, organizată la Ningbo, China.

În marja Reuniunii au fost semnate cele 5 proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, a fost organizată o expoziţie de investiţii şi comerţ, unde au participat 12 companii româneşti, au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului chinez, unde au fost abordate teme de actualitate ale cooperării economice şi comerciale bilaterale.

"Astăzi, România are o nouă Lege privind achiziţiile publice, lege care clarifică şi simplifică anumite aspecte. Sperăm ca aceste îmbunătăţiri legislative să facă mai predictibil sectorul investiţional din România", a declarat Costin Borc în cadrul conferinţei.

Potrivit acestuia, comerţul dintre România şi China a ajuns, anul trecut, la 3,8 miliarde de dolari, iar în primul trimestru al acestui an s-a consemnat o creştere uşoară, de 1,4%, a exporturilor produselor româneşti pe piaţa din China.

În context, vicepremierul a vorbit şi despre revigorarea Zonei Economice a Drumului Mătăsii. "România este deschisă şi dornică să coopereze pe acest proiect, fiind printre primele ţări care a semnat un document pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în zona economică a Drumului Mătăsii. Vrem să concretizăm proiecte de cooperare şi investiţii în acest format. Este de interes conectarea iniţiativei «One Belt, One Road», prin Marea Neagră, cu Strategia Europeană pentru regiunea Dunării", a specificat Costin Borc.

La finalul conferinţei, delegaţiile celor 16 state din Europa Centrală şi de Est, împreună cu reprezentanţii chinezi au semnat o declaraţie privind cooperarea în sistemul 16 +1 pe relaţiile comerciale şi economie, promovarea produselor specifice, dezvoltarea de noi zone de comerţ bilateral şi extinderea sectoarelor de cooperare. De asemenea, Declaraţia prevede şi continuarea proiectelor de investiţii în infrastructura rutieră, feroviară şi maritimă, infrastructura aeriană, dar şi infrastructura energetică.

În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegaţiei române cu ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng. Discuţiile s-au axat pe importanţa investiţiilor chineze în România, care este considerată o destinaţie cunoscută turiştilor chinezi, datorită relaţiilor tradiţionale dintre cele două state, fiind, în acelaşi timp, o ţară cu un imens potenţial turistic, precizează Ministerul Economiei.

"Vă vom sprijini atât pe plan turistic, cât şi pe plan comercial, astfel încât tot mai multe produse româneşti să ajungă pe piaţa chinezească. Guvernul susţine toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ţinând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiţii", a afirmat Gao Hucheng.

Totodată, au fost reamintite proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească - centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. "Pe aceste subiecte sperăm să vă avem alături, la Bucureşti, în septembrie, când România va găzdui Centrul de dialog şi cooperare în domeniul Energiei, în format 16 +1, China - Europa Centrală şi de Est", a mai adăugat ministrul român al Economiei.

În cadrul Forumului de cooperare pentru dezvoltare China - ECE a fost organizată şi cea de-a doua ediţie a Expoziţiei de Investiţii şi Comerţ, la care participă aproximativ 200 de companii din cele 16 ţări ECE şi aproape 300 de companii chineze.

România este reprezentată de 12 firme cu produse tradiţionale româneşti, viceprim-ministrul român exprimându-şi convingerea că pavilionul României va juca un rol activ pentru promovarea şi diversificarea produselor româneşti importate în zona Ningbo şi în întreaga provincie Zhejiang, contribuind la dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno - chineze, conform aceleiaşi surse.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. China trebuia sa vorbeasca cu UE nu cu fiecare tarisoara saraca din Est.

    Toata lumea merge in China sa produca si China vine la Brasov.

    Cum de nu au pomenit nimic de mancare, lor asta le trebuie. 

    In Romania domneste inca feudalismul. Cea mai buna dovada? Companiile autohtone, si voi da ca exemplu un loc unde am lucrat, New Concept Travel - American Express. O companie care demonstreaza clar ca piata muncii din Romania mai are cateva secole pana sa o ajunga din urma pe cea din Occident, din pacate. Se pretinde profesionalism, dar nu se ofera in schimb nimic, nici macar salariu decent si nici relatii civilizate de munca. Totul se bazeaza acolo pe simpatii personale si nu pe criterii profesionale! Patronul, Malin Malineanu, este un om extraordinar si demn de tot respectul, dar din pacate, are in subordine niste manageri de o calitate umana extrem de indoielnica. Exista spre exemplu o "sefa", Cristina Ene, care conduce de facto absolut tot, ea taie si spanzura, umileste angajatii in cel mai abject mod posibil, si culmea, mai are si tupeul sa se pretinda a fi un model! In timp ce angajatii seriosi si muncitori nu sunt rasplatiti, meritele lor nu sunt recunoscute, sunt tratati ca ultimele gunoaie, fara posibilitati de promovare, fara mariri salariale, fara ore suplimentare platite, persoane din anturajul Cristinei Ene primesc evaluari favorabile si mariri salariale pe masura. Este o rusine, un lucru nedemn de o firma care isi asociaza numele cu "American Express"! In urma cu ceva timp, si-a adus Cristina Ene si un "ajutor" langa ea, Florina Petre, care la fel, are o atitudine extrem de aroganta si plina de dispret fata de ceilalti, se comporta ca o mare sefa, fara sa aiba vreun merit special, in afara de servilismul retard, care se pare ca.. este apreciat de conducerea NCT. Ca sa nu mai pomenesc de marirea salariala fulminanta pe care a avut-o, i-a crescut salariul de cateva ori in doar 2 ani..

    1. Asa este dai in Judecata.

      Ai deschis exact cum este. Si la fostul loc de munca al meu tot asa este. O sa citesti ceva aici cat de repede. Eu am castigat cu ei in Tribunal. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb