China avertizează asupra volatilităţii yuanului

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 18 august 2015

China avertizează asupra volatilităţii yuanului

Cursul monedei chinezeşti a fost stabil ieri

Analiştii anticipează că yuanul va mai pierde până la 7% anul acesta

---------------

Actualizare 12:38 Analiştii se aşteaptă la scăderea cu 200 miliarde dolari a rezervelor valutare ale Chinei

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, vor scădea cu aproximativ 40 de miliarde de dolari pe lună în perioada următoare, în condiţiile în care Banca centrală intervine pe piaţă pentru a sprijini yuanul, arată un sondaj derulat de Bloomberg în rândul traderilor şi analiştilor.

Majoritatea celor 28 de traderi şi analişti intervievaţi estimează că rezervele valutare ale Chinei vor scădea până la 3.450 miliarde de dolari la finele anului de la 3.650 miliarde dolari la finele lunii iulie, în condiţiile în care moneda naţională a Chinei se va deprecia cu 1,6% până la 6,5 yuani pentru un dolar în perioada care a mai rămas din acest an.

"Banca centrală va interveni frecvent pe piaţa valutară în următoarele trei luni deoarece trebuie să asigure stabilitatea monedei naţionale. China va cheltui o parte din rezervele sale valutare pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Ken Peng, analist la Citigroup Inc. din Hong Kong.

Banca Poporului din China (PBOC) vrea să limiteze deprecierea yuanului în ideea de a evita un exod al capitalurilor, în condiţiile în care, în paralel, se confruntă cu cea mai redusă creştere economică din ultimele două decenii. Chiar dacă prin sprijinirea monedei naţionale vor scădea rezervele valutare, care s-au diminuat deja cu 192 de miliarde de dolari în ultimele şapte luni, China dispune de rezerve valutare de trei ori mai mari decât cele ale Japoniei, ocupanta locului secund în clasamentul deţinătorilor de rezerve valutare.

(A.C.)

---------------

Actualizare 12:24 Acţiunile chineze au scăzut cu peste 6%, în pofida intervenţiei pe piaţa monetară a Băncii Chinei

Acţiunile companiilor chineze au scăzut astăzi cu 6,2%, în pofida celui mai mare plasament efectuat pe piaţa monetară de banca centrală a Chinei în ultimele 19 luni, de 120 miliarde yuani (18,77 miliarde dolari), şi a unor date peste aşteptări de pe piaţa imobiliară, potrivit MarketWatch.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,15%, iar Shenzhen Composite cu 6,58%.

Declinul indicelui din Shanghai a fost declanşat de evoluţia negativă a acţiunilor companiilor de stat.

Pe piaţa din Hong Kong, indicele HSI a coborât cu 1,43%, iar componenta companiilor chineze cu 1,8%.

(A.C.)

-----------

Banca centrală a Chinei le atrage atenţia investitorilor să se aştepte la o "volatilitate în ambele sensuri" a monedei naţionale, yuanul, pe termen scurt, în condiţiile în care economia ţării de stabilizează.

Avertismentul, lansat duminică, a venit la mai puţin de o săptămână după ce autorităţile de la Beijing au devalorizat yuanul, determinând scăderea monedei cu aproape 3% în câteva zile.

"Măsura de săptămâna trecută şi flexibilitatea sa crescută ar putea reduce semnificativ posibilitatea unor ajustări similare în viitor", a declarat Ma Jun, economist-şef la banca centrală a Chinei. Acesta a adăugat că, pe termen scurt, yuanul va fi volatil "în ambele sensuri", iar banca centrală va lua măsuri numai în "circumstanţe excepţionale", ca să preîntâmpine o "volatilitate excesivă" a cursului.

În opinia unor analişti, moneda chinezească se va deprecia treptat, urmând să piardă circa 7% faţă de dolar până la finele anului.

Ieri, Banca Chinei a stabilit cursul de referinţă la 6,3969 unităţi pe dolar, faţă de 6,3975 vineri.

Pe piaţa spot, yuanul a avut un curs de 6,3949 unităţi/dolar, mai mic cu 0,1% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Amintim că, în săptămâna 10-14 august, moneda chinezească s-a depreciat cu 2,8% raportat la cea americană. Vineri, banca centrală a Chinei a stabilit un curs mai mare cu 0,05% faţă de dolar, după trei deprecieri consecutive, de marţi până joi, interval în care moneda a pierdut peste 4%.

Jasper Lo Cho-yan, director în cadrul "Tung Shing Futures", declară, potrivit presei străine: "Yuanul se va stabiliza, probabil, la un curs de 6,40-6,50 unităţi/dolar săptămâna aceasta şi în săptămânile viitoare, nivel care este cu circa 4% sub cel de 6,20 unităţi/dolar, cât era cursul înainte de devalorizare.

În acelaşi timp, Tim Condon, economist-şef la ING, anticipează că, pe termen scurt, yuanul se va stabiliza la un curs cu aproape 5% mai slab decât nivelul anterior devalorizării la care a recurs banca centrală de la Beijing.

Ray Farris, strateg-şef la "Credit Suisse", preconizează că yuanul va continua să slăbească, iar în trei luni va ajunge la 6,60 unităţi/dolar.

La rândul său, Paul Mackel, şef de departament la "HSBC Holdings", spune că yuanul va avea un curs de 6,50 unităţi/dolar la finele anului, cu 5% sub cel anterior devalorizării.

Menţionăm că măsura de devalorizare a yuanului a fost luată după ce Beijing-ul a anunţat un declin semnificativ al exporturilor pentru luna iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale până aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale din China au înregistrat un declin de 8,3%, respectiv 5,4%, comparativ cu iulie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb