China desfăşoară exerciţii militare în apropierea Taiwanului, în timp ce un oficial de rang înalt cere accelerarea "reunificării"

M.B.
Internaţional / 26 februarie

China desfăşoară exerciţii militare în apropierea Taiwanului, în timp ce un oficial de rang înalt cere accelerarea "reunificării"

Armata chineză a efectuat miercuri exerciţii de tragere în largul coastei de sud-vest a Taiwanului, un demers pe care autorităţile de la Taipei l-au catalogat drept provocator şi periculos. În paralel, un oficial chinez de rang înalt a cerut intensificarea eforturilor pentru aducerea insulei sub controlul Beijingului, relatează Reuters.

Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, 32 de aeronave militare chineze şi mai multe nave de război au fost detectate efectuând un "exerciţiu comun de pregătire pentru luptă" în Strâmtoarea Taiwan. Oficialii taiwanezi acuză că aceste manevre încalcă normele internaţionale, mai ales că zona de exerciţii a fost stabilită la doar 74 de kilometri de coasta insulei, fără un avertisment prealabil.

Ministerul Apărării de la Taipei susţine că exerciţiile pun în pericol siguranţa aeriană şi transportul maritim internaţional şi reprezintă o ameninţare directă la stabilitatea regională. Ca răspuns, autorităţile taiwaneze au desfăşurat propriile forţe pentru a monitoriza situaţia.

China nu a comentat oficial desfăşurarea exerciţiilor, însă analiştii consideră că aceste acţiuni fac parte dintr-o strategie de intimidare, mai ales în contextul sprijinului tot mai accentuat al SUA pentru Taiwan, potrivit aceleiaşi surse.

Pe lângă demonstraţia de forţă militară, Beijingul a transmis şi un mesaj politic clar. Wang Huning, al patrulea lider în ierarhia Partidului Comunist Chinez, a declarat că "reunificarea patriei" trebuie accelerată şi că Beijingul trebuie să îşi întărească poziţia în relaţiile cu Taiwanul.

Taipeiul respinge ferm aceste afirmaţii, subliniind că viitorul insulei poate fi decis doar de cetăţenii săi. Guvernul taiwanez a mai atras atenţia că, prin acţiunile sale recente, China devine "cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Indo-Pacific".

Situaţia dintre China şi Taiwan s-a complicat şi mai mult după ce un cablu submarin de comunicaţii din apropierea insulei a fost secţionat. Autorităţile taiwaneze au reţinut o navă sub pavilion Togo, suspectată că ar fi responsabilă de incident. Nava este operată de un echipaj chinez, iar Taipeiul a dezvăluit că se afla deja pe o listă de monitorizare a 52 de nave suspectate de activităţi care pun în pericol cablurile maritime.

Beijingul a respins acuzaţiile, susţinând că Taiwanul manipulează informaţiile pentru a acuza China fără dovezi clare.

Acesta este al cincilea caz de deteriorare a cablurilor submarine în regiune în acest an, iar Taiwanul compară această situaţie cu sabotajele similare din Marea Baltică, în urma invaziei ruse din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. exact la timp

    Putin sta cu cisterna pe margine pt realimentare-gratis.

    Si chinezu vrea sa le faca “bine” cu forta la taiwan-ezi:-)… Aia nu-l vor, dar chinezi insista cu “reunificarea”:-)…astept am sa vedem daca si taiwan-ezii dunt “nazisti”, sa vina Putler sa-i “denazifice”:-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb