China Evergrande Group se apropie de colaps

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2021

China Evergrande Group se apropie de colaps

Evergrande - primul "moment Minsky" pentru China Acţiunile Sinic, alt dezvoltator mare din China, au colapsat cu 86% în şedinţa de ieri de la bursa din Hong Kong; investitorii se aşteaptă la contagiune Autorităţile chineze compară Evergrande cu Lehman Brothers pentru a băga spaima în speculatorii imobiliari

Un eveniment istoric a cărei magnitudine nu este clară încă se va derula săptămâna aceasta - colapsul China Evergrande Group, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China şi al treilea cel mai îndatorat. Pieţele au început, ieri, să se sperie serios de posibilul colaps, investitorii fugind de activele de risc, iar oficialii de la Beijing au semnalat că nu vor salva compania, ba chiar au amplificat gravitatea probabilului colaps, făcând comparaţii cu colapsul Lehman Brothers din septembrie 2008.

"Probabil că nu există o companie care să fie mai reprezentativă pentru bula din sectorul de investiţii rezidenţiale decât Evergrande. Este cea mai mare schemă piramidală pe care a văzut-o vreodată lumea", spunea, în august 2017, Anne Stevenson-Yang, directorul J Capital Research, un fond de investiţii american specializat pe poziţii short pe termen scurt ce publică rapoarte pe companii listate.

Hang Seng, indicele bursei de la Hong Kong, s-a prăbuşit ieri cu 3,3%, în condiţiile în care în această săptămână Evergrande are scadenţe la împrumuturi de 83,5 milioane de dolari şi de 232 milioane de yuani, dintr-un total de datorii pe un an de 52 de miliarde de dolari şi a unui stoc de datorie total de peste 300 de miliarde de dolari faţă de 128 de bănci şi alte 121 instituţii non-bancare. Evergrande angajează anual undeva la patru milioane de oameni pentru proiectele sale imobiliare, iar colapsul ar produce valuri şi pierderi în întreaga economie chineză.

Sub-indicele sectorului imobiliar de la bursa din Hong Kong a colapsat şi el, cu încă 7% în şedinţa de ieri, indicele respectiv marcând o evoluţie negativă de peste 13% în doar câteva sesiuni de tranzacţionare. Situaţia din China rămâne încă fluidă, nefiind clar un bottom pe fondul continuării scenariilor pentru ceilalţi dezvoltatori imobiliari: un exemplu este dezvoltatorul chinez Sinic, la rândul său unul din cei mai mari din China, ale cărui acţiuni au colapsat cu peste 86% în şedinţa de ieri de la bursa din Kong Kong.

Pieţele europene şi americane (cotaţiile futures) au fost contagiate, ieri, într-o evoluţie descendentă ce a continuat parcursul slab din septembrie, lună care, din punct de vedere istoric, are sezonalitate foarte slabă şi aduce randamente negative investitorilor. Săptămâna această are loc şi adunarea regulată a guvernatorilor Federal Reserve (Fed), banca centrală americană, care este aşteptată să anunţe începerea diminuării sprijinului acordat economiei americane din luna noiembrie.

"Dacă Fed-ul avea nevoie de o scuză să amâne reducerea sprijinului, atunci au primit una destul de bună din China", a scris, pe contul său de Twitter, Andreas Steno Larsen, strategul-şef de la Nordea Bank pe dobânzi şi forex.

La rândul său, Mohamed El-Erian, consilier la Allianz şi fost CEO al Pimco, a scris pe Twitter că, pe fondul scăderii de 1% a cotaţiilor futures de ieri, înainte de deschiderea oficială de la New York, se testează puterea taberei ce a intrat la cumpărare cu ocazia fiecărui declin modest al pieţelor americane.

"Cu o scădere de 1% pe futures pentru deschiderea pieţelor din SUA, după trei săptămâni consecutive de scăderi, şedinţa de tranzacţionare de astăzi (ieri - n.r.) vor fi un test notabil pentru naraţiunea «buy-the-dip/nu există alternativă la acţiuni» care a împins în mod impresionant acţiunile pe de-a lungul ultimelor luni şi prin toate dificultăţile anterioare", a scris ieri pe Twitter Mohamed El-Erian.

Beijingul încearcă să bage spaima în speculatorii imobiliari

Per total, potrivit unor statistici furnizate de Anne Stevenson-Yang, directorul J Capital Research, 165 de dezvoltatori imobiliari au dat deja faliment în China în prima jumătate a lui 2021, situatie care produce ceva semne de întrebare cu privire la natura investiţiilor din acest sector în China şi cu privire la riscurile sistemice din economia chineză aduse de aceste speculaţii.

Piaţa imobiliară rezidenţială are o pondere de circa 28% în economia chineză, piaţă care a început să încetinească puternic în ultimele luni, după revenirea adusă de redeschiderea economiei în 2020.

"Evitarea unei crize sistemice de lichiditate este în mod absolut prioritatea actuală a băncii centrale din China", arată într-o notă citată de Bloomberg economiştii din China ai Societe Generale, în condiţiile în care banca centrală din China şi-a intensificat injecţiile de cash în sistemul financiar.

"Un meltdown al pieţelor în stilul Lehman Brothers nu este principala noastră îngrijorare, dar o încetinire severă şi extinsă a activităţii economice pare destul de probabilă", potrivit acestora.

Conform lui Andreas Steno Larsen, strategul şef de la Nordea Bank, "China are probabil un interes în a face Evergrande să arate precum colapsul Lehman".

"Dar este altceva ca colapsul Evergrande să FIE un eveniment asemănător falimentului Lehman. Ei (autorităţile de la Beijing - n.r.) vor să transmită un semnal clar către speculatorii din sectorul imobiliar că majorarea creditului nu îi va salva de fiecare dată", a scris ieri, pe Twitter, Andreas Larsen.

China se confruntă, practic, cu primul său "Minsky moment", eveniment care se referă la debutul unui colaps al unei pieţe adus de o activitate speculativă excesivă şi iresponsabilă care a stat la baza unei perioade de creştere nesustenabilă. "Momentul Minsky", denumit aşa după economistul Hyman Minsky, defineşte un punct în timp când declinul subit al sentimentului din piaţă duce inevitabil la o prăbuşire a pieţei respective.

Pieţele de credit din China, stresate şi ele

Operaţiunile monetare ale băncii centrale chineze au venit în condiţiile în care criza cu care se confruntă Evergrande a început să provoace îngrijorări cu privire la situaţia pieţelor de credit din China. La stresul din pieţele de credit se adaugă creşterea cererii de credit într-o perioadă în care băncile sunt mai puţin dispuse să împrumute bani deoarece pe final de trimestru se pregătesc pentru o serie de controale obligatorii. Lichiditatea tinde, de asemenea, să se reducă în această perioadă a anului, înaintea unei vacanţe de o săptămână ce are loc la începutul lunii octombrie.

Îngrijorările cu privire la Evergrande vin într-o perioadă în care economia chineză a început deja să încetinească ca urmare a unor restricţii agresive pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Focarele de Covid-19 şi măsurile impuse de autorităţi au afectat deja consumul cu amănuntul şi sectorul de călătorii şi turism, în timp ce măsurile autorităţilor pentru calmarea preţurilor la proprietăţi au început deja să modifice aşteptările privind dinamica economiei. Miercurea trecută, China a raportat o încetinire a vânzărilor cu amănuntul pentru luna august, dar şi o creştere mai lentă a producţiei industriale şi a investiţiilor în bunuri de capital.

Bloomberg nota, recent, că banca centrală chineză încearcă să găsească un echilibru între nevoia de stimulare a economiei şi nevoia de a garanta că preţurile activelor nu se umflă artificial într-un balon de săpun. Din luna iulie, entitatea bancară centrală din China nu a mai pompat lichiditate pe termen mediu în sistemul financiar.

"Starea investitorilor per total este destul de fragilă, nu vorbim numai despre sectorul de real-estate", comenta recent şi Elizabeth Kwik, investment manager pe Asia la Aberdeen Standard Investments.

Cu privire la Evergrande, trebuie menţionat că aceasta înregistrează întârzieri din ce în ce mai mari la plăţile către furnizori, majoritatea depinzând de Evergrande, având în vederea dimensiunea companiei. China Evergrande produce anual zeci de mii de locuinţe, iar în eventualitatea unui colaps pentru firmă mulţi chinezi (aproape un milion de persoane) care ori şi-au luat pur şi simplu o locuinţă ori un imobil în scop investiţional riscă să-şi piardă avansurile. Zerohedge.com scria, vineri, citând o publicaţie chineză, că mai mulţi investitori de retail ai companiei au atacat sediul companiei şi au luat managementul ostatic.

Autorităţile chineze au ordonat companiei să înceapă să-şi vândă din active pentru a supravieţui, active printre care se regăseşte şi o companie de producere de vehicule electrice dar şi alte companii cu domenii de activitate din afara sferei imobiliare. O soluţie avută în vedere de companie pentru prezervarea lichidităţilor este vânzarea prin licitaţie la discount a apartamentelor drept compensare pentru miliardele de dolari pe care nu reuşeşte să le plătească.

Vânzările de active nu pot salva însă compania, în condiţiile în care, potrivit raportului anual pe 2020, Evergrande are scadenţe pe 1 an de 52 de miliarde de dolari, din care 81% reprezintă datorii către bănci şi alte firme partenere. Mai mult, există speculaţii că potenţialii cumpărători aşteaptă falimentul pentru a cumpăra activele Evergrande la discount.

Săptămâna trecută, agenţiile S&P, Moody's şi Fitch au downgradat ratingul Evergrande, iar din ce în ce mai puţini analişti şi investitori se aşteaptă la un bailout al companiei în condiţiile în care reducerea datoriilor din economie este unul din principalele obiective ale guvernului de la Beijing. O soluţie care se vehiculează este restructurarea celor peste 300 de miliarde de dolari în datorii astfel încât riscul sistemic să fie menţinut la minimum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb