China se află într-o competiţie acerbă pentru a ajunge din urmă SpaceX-ul lui Elon Musk, care deţine aproape 7.000 de sateliţi operaţionali în orbită şi oferă servicii pentru aproximativ 5 milioane de clienţi din peste 100 de ţări, transmite CNBC. Serviciul SpaceX Starlink îşi propune să furnizeze internet de mare viteză în zonele îndepărtate şi neacoperite.
SpaceX intenţionează să îşi extindă megaconstelaţia la până la 42.000 de sateliţi, iar China vizează un proiect similar, dorind să lanseze aproximativ 38.000 de sateliţi prin trei proiecte de internet în orbită joasă, cunoscute sub numele de Qianfan, Guo Wang şi Honghu-3.
Deşi există o concurenţă considerabilă din partea altor companii, cum ar fi Eutelsat OneWeb şi Amazon, care au lansat deja sateliţi pentru internet, China continuă să investească masiv în propriile constelaţii. Potrivit expertului Steve Feldstein de la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională (Carnegie Endowment for International Peace), motivul principal este controlul informaţiilor.
"Starlink a demonstrat cu adevărat că este capabil să aducă acces la internet pentru indivizi şi cetăţeni din colţuri izolate şi să le ofere cetăţenilor posibilitatea de a accesa internetul şi orice site-uri web, orice aplicaţii doresc", a spus Steve Feldstein.
"Pentru China, un mare impuls a fost să cenzureze ce pot accesa cetăţenii săi", a spus Feldstein. "Şi aşa, pentru ei, declară: "Ei bine, aceasta reprezintă o adevărată ameninţare. Dacă Starlink poate oferi conţinut necontrolat, fie cetăţenilor noştri, fie indivizilor din ţările aliate cu noi, acest lucru ar putea sparge regimul nostru de cenzură. Aşadar, trebuie să venim cu o alternativă".
Blaine Curcio, fondator al Orbital Gateway Consulting, este de acord. "În anumite ţări, China ar putea vedea acest lucru aproape ca pe un diferenţiator. Este ca şi cum ar spune: "Ei bine, poate nu suntem atât de rapizi pe piaţă, dar hei, vom cenzura internetul tău cât de mult vrei tu, şi o vom face cu un zâmbet pe faţă".
Experţii spun că, în timp ce constelaţiile chinezeşti nu vor fi alegerea principală pentru furnizorul de internet în locuri precum Statele Unite, Europa de Vest, Canada şi alţi aliaţi ai SUA, multe alte regiuni ar putea fi deschise unui serviciu chinez.
"Există câteva zone geografice în special care ar putea fi atractive pentru un competitor de tip Starlink, în special unul realizat de China, inclusiv China însăşi", a spus Juliana Suess, asociat la German Institute for International and Security Affairs. "De exemplu, Rusia, dar şi Afganistanul şi Siria nu sunt încă acoperite de Starlink. Şi există şi părţi mari din Africa care nu sunt încă acoperite."
"Am văzut că 70% din infrastructura 4G din continentul african a fost deja construită de Huawei", a adăugat Suess. "Aşadar, având o perspectivă bazată pe satelit ar putea contribui la consolidarea prezenţei acolo."
Pe lângă faptul că este un instrument de influenţă geopolitică, deţinerea unei constelaţii proprii de sateliţi pentru internet devine tot mai necesar din punct de vedere al securităţii naţionale, mai ales când infrastructura de internet terestră este distrusă în timpul unui război, informează CNBC.
"Când vine vorba de diferenţa pe care tehnologia Starlink a făcut-o pe câmpul de luptă din Ucraina, unul dintre marii paşi a fost apariţia războiului cu drone şi a câmpului de luptă conectat", a spus Feldstein. "A avea arme bazate pe satelit este văzut ca un avantaj militar crucial. Şi cred că China vede toate acestea şi spune că investiţia în acest domeniu este absolut esenţială pentru obiectivele sale de securitate naţională."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 20:08)
Vai de noi,
pai asa, cum vom interzice TikTok